Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Startuoja elektromobilių lenktynės: 15min žurnalistas atliks eksperimentą

Penktadienį 10 val. ryto Vilniuje, šalia Lukiškių aikštės, startavo tradicinės elektromobilių lenktynės. Jose varžosi ir jungtinė komanda „Renault Gazas E-team“.
Elektromobilių lenktynių startas, Megane Gazas E-Tech komanda
Elektromobilių lenktynių startas, Megane Gazas E-Tech komanda / 15min nuotr.

Gazas.lt – tai naujienų portalo 15min rubrika, skirta naujienoms apie automobilius, motociklus, eismą, autosportą, naujausias technologijas.

„Renault Megane E-Tech“ – tai 60 kWh bateriją turintis elektromobilis, kuriuo šį kartą startuoja Žilvinas Pekarskas (Gazas.lt redaktorius) su sūnumi Justinu. Nes 15min žurnalistai ne tik rašo apie naujausias technologijas, bet ir patys jas išbando.

„Elektromobilių varžybas vadinti lenktynėmis nėra teisinga. Nes visi dalyviai juda pagal KET reikalavimus, juos nuolat stebi išmanios sistemos. Pagal nuvažiuojamą atstumą elektromobiliai skirstomi į kelias klases. O jose nugali tie ekipažai, kurie idealiai apskaičiuoja, kaip važiuoti kuo greičiau, bet kad nereikėtų laukti prie įkrovimo stotelių“, – sakė žurnalistas Žilvinas Pekarskas.

Šių metų elektromobilių varžybų trasa – itin raji elektros energijai. Juo labiau kad važiavimo sąlygas apsunkino lietus. Todėl žurnalistas varžybų metu bandys atsakyti į klausimą, kaip geriau važiuoti iš Vilniaus į Klaipėdą: ar judėti maksimaliu leistinu greičiu ir, kol įsikraus baterija, mėgautis kavos puodeliu greitkelio užkandinėje, ar važiuoti lėtai, ekonomiškai, bet negaišti laiko eilėje prie stotelės.

Iš tiesų, didžioji elektromobilių lenktynių trasos dalis ves pagrindinėmis Lietuvos automagistralėmis: Vilnius–Klaipėda arba Vilnius–Panevėžys. Todėl vieną pavarą turintys elektromobiliai sunaudos daugiau elektros energijos, nei „superelektromobiliai“, kuriuose maždaug nuo 80 km/val. persijungia antroji pavara.

Elektromobilių klasės

Organizatoriai elektromobilius į klases suskirstė ne pagal baterijos talpą, o pagal gamintojų deklaruojamą WLTP režimu (idealiomis sąlygomis) nuvažiuojamą atstumą. Ir pavadino miestų, kuriuos galimai šie elektromobiliai pasiektų viena įkrova, vardais.

Nidos klasei priskirti „Volkswagen ID.3 Pure Performance“, „VW ID.BUZZ“.

Varšuvos klasė: „Renault Megane E-Tech“, „KIA e-Niro“, „Toyota BZ4X“. CUPRA Born, Porsche Taycan Turbo Cross Turismo, „Jaguar I-Pace“, „Tesla Model S P85D“.

Talino: „Nissan Ariya“, „Audi Q8 e-tron“, KIA EV6.

Europos: „Mercedes Benz EQS SUV“, BMW iX.

Varžybose be konkurencijos važiuoja elektrinis sunkvežimis ir motociklas.

Kur galima pamatyti?

Visus automobilius apžiūrėti ir su dalyviais susipažinti bus galima starte Vilniaus Gedimino prospekte priešais Lukiškių aikštę nuo 8.00 iki 10.00 val., tarpiniuose finišuose „Krekenavos agrofirmoje“ ir Tauragės pilyje atitinkamai nuo 12.00 iki 13.00 val. ir nuo 15.00 iki 16.00 val. Varžybos finišuos Klaipėdoje, Kruizinių laivų terminale nuo 18.00 iki 20.00 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas