Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas: kokia Lietuvos gyventojų dalis žvalgosi tvaresnių automobilių

Per artimiausius 12 mėnesių automobilį ketina įsigyti kas dešimtas (10 proc.) 18 metų ir vyresnis Lietuvos gyventojas, rodo naujausia „Baltijos tyrimų“ visuomenės nuomonės apklausa, rašoma pranešime.
Elektromobilis „Hyundai IONIQ 5“
Elektromobilis „Hyundai IONIQ 5“ / J.Lengvino nuotr.

Tuo tarpu visiškai naują automobilį ketina įsigyti apie 2 proc. visų šalies gyventojų, o naudotą ar nenaują net 8 proc. Tarp vairuojančių automobilį per minėtą laikotarpį automobilį ketina įsigyti 15 proc. gyventojų, iš jų 3 proc. ketina įsigyti naują automobilį, 12 proc. – nenaują ar naudotą.

Automobilių pardavėjai: reikia kompleksinių skatinimų priemonių

Anot „Fiat“, „Alfa Romeo“ bei „Jeep“ atstovų Lietuvoje, tyrimo duomenys tik dar kartą patvirtina, kad reikalingos kompleksinės priemonės, skatinančios naujų automobilių parko spurtą Lietuvoje.

„Tik nuo kompleksiškų sprendimų priklausys, ką matysime šalies keliuose. Ar toliau kartosis tragiškos istorijos, kuomet avarijos nusineša nekaltas gyvybes, dėl to, kad transporto priemonė buvo suklijuota iš kelių gabalų prieš ją registruojant ar eisime saugesniu, tvaresniu ir darnesniu šalies auto parko vystymo keliu, nešančiu naudą visai šaliai“, – sako „Autobrava Motors“ vadovas Gintas Bliuvas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Gintas Bliuvas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Gintas Bliuvas

Anot jo, vieną didesnių įtakų naujų automobilių spurtui galėtų padaryti atitinkamos skatinimo ar kompensavimo, įsigyjant naujus automobilius, priemonės.

Elektromobilių paklausą išjudino subsidijos

„Elektromobiliams skirta parama, išjudino jų paklausą. Tai matome, jaučiame ir sveikiname. Tačiau to nepakanka. Puikiai išvystytas pakrovimo tinklas, tokios lengvatos kaip pridėtinės vertės mokesčio ar kitos, skatintų jų pasirinkimą dar labiau, o tai grįžtų nauda visai šaliai per kitą prizmę, pradedant tvarumu, baigiant mokesčiais“, – sako jis.

Pasak G. Bliuvo, tai, kad elektromobiliams taikyta parama davė tinkamus rezultatus patvirtina ir tai, kad net 8 proc. iš visų ketinančių pirkti automobilį, ketina rinktis pilnai elektra varomus, tarp kurių daugiausiai įmonių vadovai ar verslo savininkai.

Tuo tarpu hibridinius, įkraunamus elektra kartu, bet su vidaus diegimo varikliu ar įkraunamus, jiems važiuojant – net trečdalis (32 proc.) potencialių pirkėjų. Tai dažniau moterys, 50 metų ir vyresni gyventojai, turintys vidutines šeimos mėnesio pajamas, didmiesčių gyventojai, turintys aukštesnį išsilavinimą yra specialistai ar vadovai / turintys savo verslą.

Ketinantys pirkti automobilį su vidaus degimo varikliu, kurių net 51 proc. visų potencialių pirkėjų, gyvena kaime ar mažesniuose miestuose, yra darbininkai ar ūkininkai, turintys žemesnį išsilavinimą.

„Baltijos tyrimų“ apklausa

Bendra Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanija „Baltijos tyrimai“ 2022 metų sausio – vasario mėnesiais atliko reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą. Apklausti 1022 Lietuvos gyventojai (18 metų ir vyresni), tyrimas vyko 119 atrankos taškų.

Tyrimo rezultatai atspindi 18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų nuomonę pagal lytį, amžių, išsimokslinimą, gyvenvietės tipą. Rezultatų paklaida tokio dydžio imčiai neviršija +/- 3.1 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai