Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Važiuojate į Rusiją? Saugokite valstybinius numerius!

Rusijos didmiesčiuose prieš keletą metus įsisuko ganėtinai originalus „versliukas“ – automobilių iš užsienio šalių valstybinių numerių vagystės. Maskvoje ar Sankt Peterburge gyvenantys lietuviai nuo tokių verslininkų yra nukentėję net po keletą kartų.
Vilnietis Ramūnas automobilio valstybinių numerių Maskvoje neteko keletą kartų
Vilnietis Ramūnas automobilio valstybinių numerių Maskvoje neteko keletą kartų / Skaitytojo Ramūno nuotr.
Temos: 2 Maskva Rusija

SVARBIAUSIOS NAUJIENOS „Facebook“ tinkle. Junkis ir tu.

Vienas tokių nelaimėlių – Maskvoje dirbantis vilnietis Ramūnas. Rusijos sostinėje daugiau nei devynis mėnesius per metus praleidžiantis vilnietis pasakojo, kad nuo tokių ilgapirščių yra nukentėjęs net keletą kartų.

„Viskas labai paprasta: ryte atėjęs prie automobilio nerandi valstybinių numerių, bet už stiklo pastebi užkištą raštelį su prašymu paskambinti, jeigu nori juos atgauti“ – pasakojo Ramūnas.

Taip ir buvo, Ramūnas iš smalsumo paskambino.

Nurodytu numeriu atsiliepęs balsas padiktavo sąskaitą, į kurią reikia pervesti 5000 rublių (apie 425 litus). Gavę pavedimą, piktadariai atiduoda numerius. Tiesa, daro tai netiesiogiai, tiesiog pasako, kur reikia nueiti ir juos susirasti.

Nuplėšė net prikniedytus numerius

„Dažniausia jie būna kur nors užmesti, ant kokio nors kiosko ar garažo stogo. Po pirmos vagių pamokos naujus numerius prikniedijau. Suvariau gal dešimt kniedžių į kiekvienus numerius, galvojau, kad dabar tai tikrai nenuplėš. Deja, klydau“ – pasakoja Ramūnas.

Suvariau gal dešimt kniedžių į kiekvienus numerius, galvojau, kad dabar tai tikrai nenuplėš. Deja, klydau.

Praėjus kelioms savaitėms numeriai ir vėl dingo. Tik šįkart automobilis nukentėjo smarkiau – buvo išdraskytos ir apdailos detalės. Matyt, darbuotasi laužtuvais. Žinoma, kaip visada, už lango buvo užkištas raštelis, tačiau šįkart Ramūnas nutarė nesikreipti į vagis. Tiesiog paskambino policijai ir nutarė praeiti visus kryžiaus kelius legaliai.

Kančių keliai

Taigi schema maždaug tokia. Pirmiausia reikia išsikviesti policiją, kad pareigūnai surašytų įvykio protokolą. Apžiūrėjus įvykio vietą tenka su policijos palyda važiuoti į artimiausią skyrių viską deramai užprotokoluoti. Po to reikia gauti pažymą, kuri patvirtintų, kad įvyko vagystė, kitaip naujų numerių niekas neišduoda. Šią pažymą turi išrašyti vietinis Maskvos mikrorajono, kuriame įvykdytas nusikaltimas, įgaliotinis. Jis tai turi padaryti ne vėliau kaip per dešimt darbo dienų. Spėkit, ar kas nors padaro anksčiau. Taigi dvi savaites formaliai jūs esat be automobilio.

Gavę pažymą, turėtumėte važiuoti į šalį, kurioje registruotas automobilis, kad jums būtų išduoti nauji registracijos numeriai. Čia dar viena kolizija. Paprasta municipalinė policija tokią pažymą išduoda, tačiau Rusijos kelių policija važiuoti per šalies teritoriją be numerių griežtai draudžia. Taigi formaliai tektų automobilį gabenti ant vežimėlio, o tai labai didelės investicijos.

„Dažniausiai, jeigu kalbi gražiuoju, susitarti pavyksta“ – pasakoja Ramūnas, – „jeigu ne, tada tenka pamaloninti pareigūnus vienu kitu šimtu rublių.“

Reketu šiuo atveju apkaltinti labai sunku, vagišiams telieka kaltinimai padarius keliasdešimties litų nuostolį.

Su ta pažyma pasiekus Lietuvą, reikia vykti į „Regitrą“, kur išduodami nauji valstybiniai numeriai. Tai formalus kelias, tačiau dažniausiai viskas vyksta paprasčiau ir greičiau. Pažymą per keletą dienų galima „išsiverkti“ kasdien skambinant įgaliotiniui, o numerius galima gauti kokiam nors giminaičiui ar draugui parašius notariškai patvirtintą įgaliojimą. Tada traukiniu perduodama rusiškos policijos pažyma ir lygiai tokiu pačiu būdu, traukiniu, po dienos – kitos atvažiuoja valstybiniai numeriai.

Galima tik įsivaizduoti kiek tas „malonumas“ kainuoja į Maskvą atvažiavusiam vokiečiui ar prancūzui...

Vagišų gaudyti niekas nesiruošia

Pasiūlymai padėti sugauti vagišius neveikia. Policininkams tiesiog neapsimoka teptis rankų ir gaišti laiką, nes nuostolis pernelyg mažas. Reketu šiuo atveju apkaltinti labai sunku, vagišiams telieka kaltinimai padarius keliasdešimties litų nuostolį.

„Mano draugui buvo analogiška istorija, bet jie sugebėjo pagauti tuos vagis ir atidavė policijai. Ir ką jūs manot? Policininkai surašė protokolą ir juos paleido. Tiesiog paleido, niekas nenori terliotis su tokia smulkme. Čia paprasti chuliganai užsiiminėja tokiais darbais.“ – savo patirtimi dalijasi Ramūnas.

GAZAS.LT skaitytojo nuotr./Automobiliai Rusijoje, su lietuviakais valstybiniais numeriais
GAZAS.LT skaitytojo nuotr./Automobiliai Rusijoje, su lietuviškais valstybiniais numeriais

Lietuvos ambasados Maskvoje transporto atašė teigia, kad besikreipiančių dėl valstybinių numerių vagysčių pastaruoju metu sumažėjo. „Greičiausiai žmonės tapo atsargesni, nes daugelis atvažiuojančių jau žino apie šią problemą“ – teigia P. Grubinskas. – „Vietiniai, kurie Rusijoje praleidžia daug laiko, jau žino būdą, kaip susitvarkyti patiems, o naujai atvažiuojantys greičiausiai tiesiog informuoti apie šią problemą, todėl pasisaugo“.

Būdai išvengti nemalonumų

„Anksčiau kniedijau numerius, bet nepadėjo – nulupo su visu buferiu.“ – pasakoja Ramūnas. „Po paskutinės vagystės viską perdėjau atgal į tradicinius rėmelius. Vakare, pastatęs automobilį, tvarkingai parsinešu numerius namo, o ryte vėl užsidedu. Svarbu nepamiršti užsidėti, nes gresia didelės baudos.“

„Mano draugas priveržė kiekvieną numerį po maždaug 30 medvaržčių. Kol kas nepavogė, bet, manau, jeigu jau vogs, tai nulups ir juos.“

GAZAS.LT skaitytojo nuotr./Rusijoje sutinkama ir automobilių su latviakais numeriais
GAZAS.LT skaitytojo nuotr./Rusijoje sutinkama ir automobilių su latviškais numeriais

Dieną valstybinių numerių dažniausiai nevagia, nes daug aplinkinių, gali kas nors pastebėti. Tokios vagystės daromos naktį. Kaip išeitį, atvykėliams Ramūnas pataria arba nakčiai pasiimti numerius su savimi arba automobilį laikyti mokamoje ir saugomoje stovėjimo aikštelėje. „Ten šunys, sargai, vaizdo kameros, į tokias aiškteles niekas neina“ – sako lietuvis.

„Svarbiausia jiems nemokėti, nes tik tokiu būdu galima atbaidyti nuo vagysčių. Jokia policija mums nepadės“ – pasakoja Ramūnas.

Numerių ieškokit ant stogo

„Neseniai mano vienam bičiuliui padėjome rasti numerius už juos nemokėjus“ – dalijasi patirtimi Ramūnas.

Istorija prasidėjo klasikiniu būdu – ryte automobilis be numerių su užkištu rašteliu. Deja, šįkart duotu telefonu niekas neatsiliepė. Lietuviai pasitarę, į pagalbą pasikvietė būrį draugų ir ėmė ieškoti pavogtų numerių ant aplinkinių garažų ir kioskų stogų.

„Iš patirties žinau, kad jie numerius užmeta netoliese, maždaug 300 m atstumu nuo automobilio“ – pasakoja lietuvis.
Draugai ėmė „šukuoti“ aplinkinius stogelius ir, kai jau buvo beprarandą viltį, staiga ant vieno iš paskutinių garažų masyvo stogų numerius rado!

Maskvoje su lietuviškais numeriais važinėja gal tik koks dešimtadalis lietuvių, visi kiti tokiuose automobiliuose – kazachai, azerbaidžianiečiai .

Po kurio laiko radęs praleistą skambutį piktadarys perskambino, tačiau šaukštai jau buvo po pietų. Jis gerokai nustebo, išgirdęs, kad numerių nebereikia.

„Susiveikėm, ačiū, nereikia – toks atsakymas jį turėjo gerokai šokiruoti.“ – juokiasi Ramūnas.

Kaukaziečiai su lietuviškais numeriais

„Maskvoje su lietuviškais numeriais važinėja gal tik koks dešimtadalis lietuvių, visi kiti tokiuose automobiliuose – kazachai, azerbaidžianiečiai ir kiti Kaukazo regiono gyventojai“ – pasakoja Ramūnas.

Dažnai automobilį perkantis šių tautybių atstovas Lietuvoje jį įsigyja pagal įgalijimą ir numerių nekeičia. Taip paprasčiau, sutaupoma biurokratijos, laiko ir, žinoma, pinigų. Rusams tokius automobilius su užsienietiškais numeriais, eksploatuoti draudžiama, o štai kitų šalių gyventojai, įvažiavę į Rusiją, gali ten savo automobiliu važinėtis iki trijų mėnesių.

GAZAS.LT skaitytojo nuotr./Rusijoje sutinkama ir automobilių su estiakais numeriais
GAZAS.LT skaitytojo nuotr./Rusijoje sutinkama ir automobilių su estiškais numeriais

Po to tenka iš šalies išvažiuoti ir vėl grįžti. Deja, pastaruoju metu pastebima tendencija, kad net tokius veiksmus kaukaziečiai atlikti tingi – jie pradėjo padirbinėti muitinės dokumentus ir lietuviškus techninės apžiūros talonus.

Banditai šaudė iš automobilio lietuviškais numeriais

Viskas galbūt būtų pakenčiama, jeigu ne šių žmonių netvarkingas būdas važinėti gatvėmis. „Jie laksto kaip nori, važiuoja degant raudonam šviesoforo signalui, transporto grūtis aplenkia per šaligatvius ir t.t. Jie jaučiasi visiškai nebaudžiami“ – kaukaziečių vairavimo stiliumi piktinasi daug metų Maskvoje gyvenantis Ramūnas.

Kaukaziečiai pradėjo padirbinėti muitinės dokumentus ir lietuviškus techninės apžiūros talonus.

Paskutinis automobilio su lietuviškais numeriais išpuolis itin papiktino visuomenę. Per visus žiniasklaidos kanalus nuskambėjo ginkluotas susišaudymas, kai šaudę atvažiavo „Mazda“ automobiliu su lietuviškais numeriais. Nuo to laiko Rusijoje automobiliai su lietuviškais valstybiniais numeriais stabdomi gerokai dažniau.

„Prieš dešimtmetį stabdydavo kiekvienas postas, tačiau pastaraisiais metais mus stabdo jau palyginus retai. Jeigu nieko nepažeidi, tai ir nestabdo, štai mano draugo taip pat dirbančio Maskvoje ir važinėjančio su lietuviškais numeriais nestabdė net dvejus metus. Bet dabar ir vėl tikrina dokumentus po kelis kartus per dieną.“ – pasakojo Ramūnas.

SUSIJĘ: Maskvoje iš automobilio lietuviškais numeriais nušautas žmogus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas