Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vienintelė proga istorijos degustacijai motociklu: registracija artėja prie pabaigos

Rugpjūčio 24 dieną po Lietuvą startuoja tradicinis 14-asis Lietuvos pažinimo ralis „Ryterna modul Mototourism Rally“. Tai vienintelis renginys, kuris per vieną dieną apjungs ypatingai svarbias Lietuvai temas.
Mototurizmo ralis 2023 m.
Mototurizmo ralis 2023 m. / Mototourism rally nuotr.

„Dalyviai „degustuos“ svarbiausias 2024 metais Lietuvai temas: nuo Europos Sąjungos ir NATO 20-mečio jubiliejų bei Dainų šventės 100-mečio, diplomatų Lozoraičių, didikų Pacų keliais iki Lietuvos katalikų kunigo, disidento, pogrindinio leidinio „Aušra“ ir „Lietuvos katalikų bažnyčios kronika“ bendradarbio Prano Račiūno. Taip pat lankysis Lietuvos Mažosiose kultūros sostinėse.

Dalyviai planuos maršrutą pagal žemėlapyje pateiktus objektus, strateguos, kokiais keliais ir eiliškumu juos pažinti, atvykę į objektus įsigilins ir atliks intelektualias užduotis. Vienu žodžiu – tai bus lyg Michelin restorano meniu degustacija tik istorijos ir kultūros kontekste. Ir tik vieną kartą veikiančiame maršrute Pietų Lietuvoje. Pakartojimų nebus. Po šios kelionės laimėtojai galės drąsiai save vadinti intelektualiausiais keliautojais“, – intriguoja renginio organizatorė Birutė Vaitkutė.

Organizatorių nuotr./Birutė Vaitkutė
Organizatorių nuotr./Birutė Vaitkutė

Renginio finišas tos pačios dienos vakare iškilmingai ir tradiciškai jau penktus metus vyks Kauno miesto širdyje.

Tobula pažinimo priemonė – motociklas

Tai jau 14-as ralis, iš kitos pusės unikalus ir nepakartojamas, lyg pirmas ar paskutinis, sako organizatoriai. Per tuos metus parengtos jau 25 ralio knygos, bet pakartoti tas keliones nepavyks. Durys uždarytos, kartais ir tų žmonių jau nėra.

„Ar 14-as ralis vis dar gali būti nepakartojamas? Taip, ir tai nėra tiesiog gražus epitetas. Skirtingos temos, nauji atradimai, linksmi ir graudūs – tokie, kokia ir yra Lietuvos istorija. Ir svarbiausia žmonės, kurie pasitiks jus kelyje ralio dieną, ir dažnai, tik ralio dieną.

Šiemet mūsų kryptis – pietų Lietuva. Iki pat registracijos paskelbimo dėliojame pradinius maršruto griaučius ir, matyt, šis regionas puikiai atskleis mūsų maršruto temas. Viena svarbiausių – Dainų šventei 100 metų.

Muzika lydės mus kelionėje, matyt, teks pašokti ir padainuoti kartu su kolektyvų, kurie dalyvauja Dainų šventėje, atstovais. Ne tik linksma, bet ir svarbu. Dainų švenčių tradicija yra unikali Baltijos regionui ir įrašyta į UNESCO paveldo sąrašą. Ir svarbiausia, ji puoselėja ir saugo nacionalinę kultūrą ir tradicijas – būtent tai, kas ir padaro iš žmonių grupės tautą.

Paliesime ir kitas temas: krašto gynybos pasipriešinimo dramatinius įvykius, pogrindinės spaudos detektyvus, Europos Sąjungos narystės 20-metį ir kt.

Kaip ir nuolat kartojame, apie viską juk galima sužinoti internete, tad kam važiuoti? Sutinkame, tai geriau nei visai nesidomėti. Bet tikruosius atradimus nepadarysi iš namų. Archeologai savo atradimus padaro su kastuvu rankose. Mūsų atradimų įrankis – motociklas. Rugpjūčio 24 d. ateis laikas šią priemonę panaudoti“, – intriguoja organizatoriai.

Merai ir savivaldybės oficialiai deleguoja atstovauti

Pasak organizatorių, tai bus metų kelionė. Jos nei prie jokių sąlygų neįmanoma pakartoti. Vieną dieną jungiasi visa Lietuva: dalyviai iš visos Lietuvos, juos atstovauti savo miestui deleguoja merai ir savivaldybės, vietiniai ir bendruomenės pasitinka, atveria duris ir taip tampa maršruto dalimi. Jau tradicija tapo, kad renginio partneriais yra Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Kultūros paveldo departamentas, Lietuvos kelių policija, Šaulių sąjunga, Regitra, Kauno savivaldybė. Renginio turinį iš dalies finansuoja LR Krašto apsaugos ministerija, Kultūros paveldo departamentas.

„Džiaugiamės, kad visus šiuos partnerius įkvepia ir vienija intelektualaus ralio idėja – gyvas istorijos, kultūros, svarbių Lietuvai asmenybių pažinimas“, – sako viena organizatorių Birutė Vaitkutė.

Oficialiai atstovauti savo kraštui motociklinikus kviečia šios savivaldybės: Kauno ir Kauno rajono, Vilniaus ir Vilniaus rajono, Panevėžio, Pasvalio, Klaipėdos rajono, Vilkaviškio, Kaišiadorių, Šiaulių ir kitos. Jos ralio dalyviams įteiks miestų vėliavas ir išlydės į kelionę. Atstovauti savo kraštui yra garbė.

Kauno širdyje finišuos 1000 dalyvių

Jau penktą kartą Kaunas kviečia Lietuvos pažinimo ralio dalyvius iškilmingai po arka finišuoti Kauno širdyje.

„Kaunas tradiciškai apjungia kultūrinį maršrutą. Tai ir prasminga ir simboliška. Čia galima sakyti susitiks visa Lietuva, juk dalyviai iš įvairiausių Lietuvos miestų ir miestelių su viso krašto vėliavomis“, – sako organizatoriai.

Registracija į renginį veiks iki rugpjūčio 15 d. čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas