Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vienintelis motociklininkų ralis skirtas Europos Sąjungos ir NATO jubiliejui

Jau birželio 8 d. iš Lietuvos Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos startuoja kultūrinis ralis „Mototourism Sprint 2024 su Moto Guzzi “, skirtas Europos Sąjungos ir Nato 20-mečiui.
„Mototourism Sprint“ vaizdai
„Mototourism Sprint“ vaizdai / Organizatorių nuotr.

„Džiaugiamės, kad mototuristinio ralio dalyviai šiemet ir vėl startuos Vilniuje prie Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos. Mūsų ekspertai kartu su partneriais ir šiais metais prisėdėjo kurdami intelektinio renginio maršrutą.

Kaip šio žygio partneriai, visiems jo dalyviams linkime kuo didžiausios sėkmės lankant maršruto objektus, liudijančius 20 metų narystės Europos Sąjungoje ir NATO svarbą, susipažįstant su šių metų Lietuvos kultūros sostine – Kaišiadorių kraštu, diplomatų Lozoraičių šeimos istorija, 100-metės Lietuvos dainų šventės tradicijomis ir kitais kultūros ir paveldo objektais“, – sako Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinė direktorė Aušrinė Žilinskienė.

Organizatorių nuotr./Aušrinė Žilinskienė. Nuotr. aut. Monika Požerskytė
Organizatorių nuotr./Aušrinė Žilinskienė. Nuotr. aut. Monika Požerskytė

Kultūrinį ralį globoja ambasada Briuselyje

Daugiau kaip 600 intelektualių dalyvių motociklais keliaus pažinti kulltūros, paveldo ir istorijos, krašto gynybos, verslo objektų. Specialus maršrutas akcentuos Europos Sąjungos temą. Renginį globoja Lietuvos nuolatinė atstovybė Europos Sąjungoje ir jos ambasadorius Arnoldas Pranckevičius.

Organizatorių nuotr./Lietuvos nuolatinės atstovybė Europos Sąjungoje vadovas Arnoldas Pranckevičius
Organizatorių nuotr./Lietuvos nuolatinės atstovybė Europos Sąjungoje vadovas Arnoldas Pranckevičius

Lietuvos pažinimo ralio organizatoriai susitikio su ambasadoriumi Briuselyje, kalbėjosi apie renginio maršrutą ir sąsajas su Europos Sąjunga. Susitikimą vainikavo simbolinis Europos Sąjungos vėliavų perdavimas organizatoriams, kurios bus įteiktos renginio dalyviams.

„Labai svarbu Lietuvai ir kiekvienam jos piliečiui švęsti Europos Sąjungos 20-metį. Ir, kad iniciatyvos einančios iš pačių piliečių, kaip ir ši – Kultūrinis Lietuvos pažinimo ralis – yra esminės, nes jos eina iš širdies. Linkiu visiems dalyviams prisiminti esmines Europos Sąjungos vertybes – žmogaus orumą, laisvę, demokratiją, lygybę, teisinę valstybę ir žmogaus teises – nes gilesnis pažinimas tik stiprina mus pačius ir mūsų vienybę. Vėliavos iš Europos širdies – Briuselio, tegul bus lyg tiltas, kuris sieja ir vienija visus esančius Europos Sąjungos šalių narių šeimoje“, – sako ambasadorius A. Pranckevičius.

Laimėtojams – Lietuvos krašto apsaugos ministro taurė

Šis unikalus renginys sieks atrinkti geriausius mototuristus. Turiningiausios kelionės laimėtojai bus apdovanoti LR Krašto apsaugos ministro Lauryno Kasčiūno taure.

„Dalyviai kaip ir kasmet apjungs ir „degustuos“ svarbiausias 2024 metais Lietuvai temas: nuo Europos Sąjungos ir NATO 20-mečio jubiliejų bei Dainų šventės 100-mečio iki Lietuvos Kultūros sostinės 2024 – Kaišiadorių. Planuos maršrutą per 20+ kultūros ir paveldo, istorinius, gynybos, verslo, socialinius objektus, strateguos, kokiais keliais ir eiliškumu juos pažinti, atvykę į objektus įsigilins ir atliks intelektualias užduotis. Žinoma, kaip ir bet kokioje turiningoje kelionėje jie patirs ir netikėtumų, lygiai kaip tikroje turistinėje kelionėje“, – intriguoja renginio organizatorė Birutė Vaitkutė.

Organizatorių nuotr./Vidmantas Bezaras
Organizatorių nuotr./Vidmantas Bezaras

Specialus maršrutas veiks tik vieną dieną

Parengti ralio objektus užtruko pusmetį. Atrinkdami tinkamiausius maršrutui lankytojus taškus drauge su ralio organizatoriais dirbo ir juos konsultavo ekspertai iš kariuomenės, šaulių sąjungos, Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos, Kultūros paveldo departamento, Lietuvos policijos, verslo atstovai,, istorikė Diana Varnaitė, Aurelijus Balčiūnas ir kolegos iš Kaišiadorių turizmo ir verslo informacijos centro, istorikė Rugilė Grendaitė iš Kaišiadorių ir kiti vietiniai žinovai, kurie dalyvius pasitiks ralio objektuose.

Organizatorių nuotr./Birutė Vaitkutė
Organizatorių nuotr./Birutė Vaitkutė

„Rinkome istoriją po mažą dalelę, pabendravome ne su viena dešimtimi žinovų, taip gimė begalo spalvingas ir skirtingas Lietuvos pažinimo maršrutas. o svarbiausias kriterijus ne tik pramoginis, bet ir prasmingas“, – sako B. Vaitkutė.

Renginio maršrute praktiškai nėra turistams prieinamų vietų, tai specialiai organizuoti objektai ir turinys. O viskas prasidėjo, kai ralis keliaudavo tik per kultūros paveldo objektus, taip gimė pirmoji partnerystė su Kultūros paveldo departamentu.

„Paveldosaugininkams smagu, kad šis kultūrinis ralis ir jo dalyviai kasmet į savo maršrutą įtraukia ir kultūros paveldo objektų. Tai praturtina. Juk kelionės – tai ne tik įveikti kilometrai, bet ir patirti įspūdžiai, savo šalies pažinimas, akiračio plėtimas. Linkime dar daugiau įkvėpimo, užsidegimo lankant šių metų atmintinas, istorines vietas, prisiliečiant prie tautos atmintį gaivinančių kultūros paveldo ženklų. Kultūros paveldas suteikia galimybę įdomiau gyventi, įdomiau keliauti. Prasmingų kilometrų!“, – sako Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos direktorius Vidmantas Bezaras.

Organizatoriai atskleidžia, kad bus visiškai unikalių pažiničų ir patirčių, kurios jau niekada nebepasikartos, kaip pvz., renginio dalyvius savo sodyboje priims viena iš Kaišiadorių krašto ambasadorių. tradicinė amatininkė, sertifikuoto tautinio paveldo produkto šakočio gamintoja Onutė Remeikaitė Raudeliūnienė.

Geriausias būdas pajusti Kaišiadorių kultūrą – susitikti su kultūros sostinės ambasadoriais, tais, kurie padarė didžiausią įtaką šio krašto kultūrai. Viena iš jų – Ona Raudeliūnienė. Ji kepa šakotį pagal išsaugotą ir iš kartos į kartą perduodamą šeimos receptą. Didelis O. Raudeliūnienės indėlis – pirmojo Lietuvos šakočių kepimo čempionato organizavimas 2017 m., kuris tapo tradicija.

Iškilmingas finišas – Kūltūros sostinėje Kaišiadoryse

Renginio iškilmingam finišui pasirinkta Kaišiadorių miesto centrinė aikštė – 2024 metų Lietuvos Kultūros sostinė.

„Kaip kultūriniam renginiui, be Vilniaus, šiemet mūsų antroji sostinė yra Kaišiadorys. Per 28 ralius Kaišiadorių kraštas ne kartą svetingai priėmė dalyvius. Šiemet ne tik dar labiau patirsime Kaišiadorių krašto istoriją ir svetingumą. Šiemet Kaišiadorys lauks dalyvių iškilmingai finišuojant pačiame Kaišiadorių centre. Tai ir padarysime“, – sako renginio organizatoriai.

Šis kultūrinis ralis yra puiki proga tiek patyrusiems motociklininkams, tiek naujokams parodyti savo gebėjimus ir kartu praplėsti žinias apie Lietuvai svarbius istorinius ir kultūrinius objektus. Laimėtojai ne tik gaus Krašto apsaugos ministro apdovanojimą, bet ir galės didžiuotis, kad yra geriausi mototuristai. Projektą iš dalies finansuoja Krašto apsaugos ministerija, renginio partneriai Nacionalinė M. Mažvydo biblioteka, Kultūros paveldo departamentas, Kaišiadorių ir Vilniaus raj. savivaldybės, Lietuvos policija, Tuvlita.

Registracija į renginį vis dar vyksta čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas