Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vykstame į kelionę autobusu: ko nepamiršti?

Dažnas atostogautojas smulkmeniškai apgalvoja tai, ko prireiks per atostogas, ir lagaminus susikrauna iki kelionės likus bent keletui dienų ar net savaičių. Bet pradedant ruoštis savo pirmajai ilgai kelionei autobusu gali kilti klausimas, ką pasiimti su savimi, kad kelionė neapkarstų, o, priešingai, važiuotumėte atsipalaidavę ir mėgautumėtės pro langą lekiančiais vaizdais.
Naują autobusą pirmieji išbandė pramogų pasaulio atstovai
Asociatyvi nuotr.: keliautojai / Ecolines nuotr.

Jau 6 metus didžiausiame Baltijos regiono tarptautinių maršrutų vežėjo „Ecolines“ palydove dirbanti Ona Gerbatavičiūtė pataria, ką pasiimti su savimi, kad kiekvienam, susiruošusiam į ilgą kelionę autobusu, atostogų ar išvykos pradžia taptų maloni. Taip pat pašnekovė atkreipia dėmesį į tai, ką keleiviai gali tikėtis rasti ar tikėtis gauti pačiame autobuse.

Svarbiausia – asmeninis komfortas

Nors labiausiai patyrę specialistai nuolat rūpinasi ir tobulina autobusus, kuriuose dabar yra įdiegta ir klimato kontrolė, ir patogios sėdynės, važiuojant tamsiu paros metu dauguma keleivių ramiai užmiega tik apsikloję pledu bei užsidėję pripučiamąsias pagalvėles. Todėl apie šiuos daiktus, pasak O.Gerbatavičiūtės, reikėtų pagalvoti pirmiausia.

„Per kelionę keleiviams siūlome naudotis autobuse esančiais pledais visiškai nemokamai, tačiau kartais atsitinka taip, kad pledų tiesiog visiems neužtenka. Todėl, esant galimybei, rekomenduojame sau patogų apklotą turėti su savimi. Tai padaryti verta ir dėl to, kad bagažas autobusuose nėra ribojamas, tad keleiviai gali drąsiai įsidėti net didesnį pledą – vėliau jis galbūt pravers ir atostogų ar tolimesnės kelionės metu“, – pataria O.Gerbatavičiūtė.

Pasak palydovės, neapsirūpinę šiais daiktais autobusuose gali įsigyti tiek platų pledą, tiek ir kelionės komplektą, į kurį įeina pripučiama pagalvėlė, ausų kištukai bei miego akiniai.

Didesnis dėmesys asmeninei higienai

Labai svarbu, jog klientai per kelionę nepatirtų dehidratacijos. Be vandens tokios kelionės – itin alinančios

Pasak palydovės, keliaujantiems autobusu reikėtų pasirūpinti asmeniniais higienos reikmenimis: dantų pasta, dantų šepetėliu ir drėgnomis higieninėmis servetėlėmis. Autobusuose yra kriauklė su veidrodžiu, todėl ryte bei vakare patogu išsivalyti dantis ir nusiprausti veidą. Daug laiko praleidžiant autobuse gali pradėti sausėti oda, tad palydovė pataria turėti kelioninį veido prausiklį bei rankų kremą.

„Labai svarbu, jog klientai per kelionę nepatirtų dehidratacijos. Be vandens tokios kelionės – itin alinančios. Tad būtina, kad, išsiruošę kelionėms autobusu, iš anksto, kiek įmanoma, pasirūpintų tokiais kiekiais skysčių, prie kokių yra pratę. Pastebime, kad vanduo, užkandžiai bei ausinės, kurias su savimi pamiršta pasiimti keleiviai, vis dar išlieka populiariausiomis prekėmis autobuse“, – atkreipia dėmesį O.Gerbatavičiūtė.

Palydovės teigimu, siūloma atsižvelgti ir į tai, kuriuo metų laiku važiuojama, ir į tai, kokia kryptimi važiuojama.

„Manau, niekam nesinorėtų papulti į kurioziškas situacijas, kai važiuoji iš šalies, kurioje tuo metu šilta, ir apsirengi tik plona palaidine, bet atvyksti į šalį, kurioje tuo metu siaučia audra ar net pūga. Todėl visada siūlome pasidomėti oro sąlygomis būtent tose valstybėse, į kurias vykstama, ir bet kuriuo atveju su savimi turėti bent šiek tiek šiltų rūbų“, – įspėja palydovė.

Patogumas svarbiau nei grožis

„Rekomenduojame visiems keleiviams, važiuojantiems autobusu, atkreipti dėmesį į patogumą, o ne į grožį – ypač per ilgą kelionę. Kartais moterys, nepagalvojusios, į tokias keliones leidžiasi apsirengusios gražiais, bet labai nepatogiais drabužiais, ar net pasirenka aukštakulnius. Tai – didelė klaida. Gražesnius rūbus verčiau susidėti į lagaminą, o kelionės metu apsirengti kuo patogiau, net jei tie rūbai ne patys gražiausi“, – pabrėžia O.Gerbatavičiūtė.

Gražesnius rūbus verčiau susidėti į lagaminą, o kelionės metu apsirengti kuo patogiau, net jei tie rūbai ne patys gražiausi.

Tam, kad kelionė vyktų sklandžiai, palydovė nerekomenduoja atidėlioti kelionės planavimo paskutinei minutei ir siūlo pasirūpinti tiek bilietais, tiek daiktais, kuriuos norisi imti į kelionę, dar gerokai prieš išvykimą. Pradėjus planuotis anksčiau, galima iš anksto pasirinkti ir patinkančius, ir patogius rūbus, o tai leis lengviau mėgautis kelione.

Pramogų kelionėje netrūksta

Keliaujantiems ilgus maršrutus dieną galima ne tik grožėtis vaizdais už lango, bet ir turiningai praleisti laiką. Vežėjai pataria su savimi pasiimti knygą ar žurnalų, o kai akys pavargs ar nusibos skaityti, keleiviai gali kuo ramiausiai naudotis savo planšetėmis ar išmaniaisiais telefonais – belaidžiu internetu, elektros lizdais ar net filmais, dainomis bei kitu turiniu pasirūpina vežėjas.

„Nuo 2012 metų mūsų autobusuose prie kiekvienos sėdynės yra pritvirtinti planšetiniai kompiuteriai, kuriuose keleiviai gali žiūrėti naujausius filmus, rasti muzikos bei žaisti žaidimus. Autobusuose siūlomo turinio laisvai užtektų net ilgiausiai kelionei užpildyti, tačiau vargu ar kas įstengtų peržiūrėti tiek daug filmų. Planšetėse keleiviai gali atrasti ir platų audioknygų pasirinkimą“, – sako O.Gerbatavičiūtė.

Maitinimas – kaip lėktuve

Važiuojant autobusu keleiviai paprastai pasiima savo užkandžių, bet O.Gerbatavičiūtė primena, kad ilgesnėse nei 350 km kelionėse autobusuose yra palydovės, kurios, kaip ir lėktuvuose, pasiūlys maisto, gėrimų ar užkandžių.

„Per ilgesnes keliones autobusuose galima įsigyti vandens, gaiviųjų gėrimų ar sulčių, įvairių užkandžių, pavyzdžiui, riešutų ar sumuštinių, norintiems karštų patiekalų – siūlome netgi sriubas. O jeigu važiuojama trumpesniais reisais, kuriuose palydovių nėra, keleiviai turi žinoti, kad gali neribotai naudotis karštų gėrimų aparatais, kuriuose yra išties platus kavų bei arbatų pasirinkimas“, – pabrėžia O.Gerbatavičiūtė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas