Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 07

Ypatingas „Opel“, kuris vartė akis ir norėjo tapti „Corvette“

„Opel GT“ – tai vokiškas sportinis automobilis, gamintas 1968-1973 metais. Daug kas sako, kad jis yra labai panašus į amerikietišką C3 Corvette (ir ne be reikalo), tačiau skirtumų tikrai yra. Vienas iš jų – vartomi žibintai.
Akis pakėlęs Opel GT. Žibintai tais laikais privalėjo būti apvalūs, o automobilių kūrėjų manymu tai darkė dizainą, todėl juos norėta slėpti. (granada_turnier, Wikimedia(CC BY 2.0)
Akis pakėlęs Opel GT. Žibintai tais laikais privalėjo būti apvalūs, o automobilių kūrėjų manymu tai darkė dizainą, todėl juos norėta slėpti. (granada_turnier, Wikimedia(CC BY 2.0)

Adamas Opelis savo vardo kompaniją įkūrė 1862 metais Riuselsheime. Iš pradžių „Opel“ gamino siuvimo mašinas, tačiau netrukus ėmė siūlyti aukštuosius dviračius. Netrukus „Opel“ tapo tikru siuvimo mašinų ir aukštųjų dviračių gamybos lyderiu. 1895 metais Adamas Opelis mirė, bet jo šeima išlaikė kompaniją gyvybingą ir 1899 metais Opel pristatė savo pirmąjį automobilį.

1931 metais „General Motors“ korporacija tapo „Opel“ kompanijos savininke. Panašiu metu GM įsigijo ir „Vauxhall“ markę ir nuo to laiko šie du vardai yra susieti. 2017 metais „Opel“ ir „Vauxhall“ buvo parduoti prancūzų PSA ir dabar yra Stellantis koncerno dalimi. Bet šis straipsnis nėra apie „Opel“ istoriją.

„Opel GT“ – kišeninė „Corvette“ versija?

1965-ųjų Paryžiaus automobilių parodoje „Opel“ stende buvo pristatytas išvaizdus koncepcinis automobilis. Sportinio automobilio siluetą išryškino aštrios lenktos briaunos ir šis konceptas išties traukė akį, bet tuo metu jis buvo laikomas tik dizaino eksperimentu.

Tas eksperimentas, matyt, pavyko, nes 1968 metais Bochume, Vakarų Vokietijoje, prasidėjo koncepto pagrindu sukurto „Opel GT“ gamyba. Serijinės gamybos modelis yra kiek aštresnis už konceptą ir turi vartomus žibintus (apie juos – vėliau), bet jų giminystės ryšiai yra akivaizdūs.

Žmonės tuomet gyrė „Opel GT“ dizainą, bet daug kas sakė, kad jis atrodo kaip mažesnis „Chevrolet Corvette C3“, kurio gamyba prasidėjo metais anksčiau. Negi „Opel“ kopijuoja amerikiečius?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas