Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

2022-ieji – kainų augimo metai: Top 7 prekės ir paslaugos, už kurias šiemet mokėsime daugiau

Metinei infliacijai pasiekus dviženklius skaičius, o sąskaitoms už šildymą – seniai matytas sumas, įvairių sektorių atstovai pripažįsta, kad kainos šįmet kils netgi daugiau nei metinė infliacija. Jų teigimu, išaugus sąskaitoms už energiją, žaliavų kainoms, darbuotojų atlyginimams bei nuomos kainoms, kitos išeities nėra. Nuo sąskaitų kavinėse, valymo paslaugų iki sporto abonementų – plačiau atverti piniginę teks viskam.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Gruodį metinė infliacija Lietuvoje siekė 10,7 proc. ir buvo viena didžiausių Europos Sąjungoje – aukštesni skaičiai stebėti tik kaimyninėje Estijoje, kur kainų augimas pasiekė 12 proc. Tuo metu visoje ES kainos per metus padidėjo vidutiniškai 5,3 proc., o euro zonoje – 5 proc.

Bet ką tai reiškia prekių ir paslaugų kainoms ir ko tikėtis šiemet? To 15min paklausė skirtingų sektorių atstovų.

1. Maisto produktai

Gyventojai jau ne vieną mėnesį yra priversti plačiau atverti pinigines pirkdami maisto produktus, tačiau neverta tikėtis, kad kainos ims greitai kristi. Atvirkščiai – pasak kainų palyginimo portalo „Pricer.lt“ maisto krypties vadovo Petro Čepkausko, erdvės joms kilti dar yra.

„Duona, kiauliena ir apskritai visa mėsa bei pieno produktai yra tai, kas šiemet labiausiai skatins maisto kainų augimą. Maisto produktų infliacija šiais metais tikrai sieks virš 10 proc. ir sausį, ir vasarį, ir, ko gero, kovą. Tik jei dujos pradės pavasario link pigti, pasirodžius naujoms derlių prognozėms prasidės šioks toks pigimas“, – 15min prognozavo P.Čepkauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas