Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

3M Belgijoje sumokės 571 mln. eurų, kad išvengtų bylinėjimosi dėl teršalų išleidimo

JAV milžinė 3M trečiadienį sutiko sumokėti 571 mln. eurų (582 mln. JAV dolerių), kad išspręstų ginčą dėl ne vienerius metus prie jos gamyklos Belgijos Zveindrechto mieste į aplinką leistų toksinių atliekų.
„3M“
„3M“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

3M ir Flandrijos regiono institucijos paskelbė apie neteisminį susitarimą bendrame pareiškime, kuriame teigiama, kad pavyko išspręsti „neišspręstus nesutarimus“, susijusius su plačiai naudojamų perfluoralkilinių ir polifluoralkilintų medžiagų (PFAS) gamyba gamykloje.

PFAS yra žinomi kaip „amžinos“ cheminės medžiagos, kurios beveik nesuyra aplinkoje ar organizmuose.

3M jau seniai neigė esanti atsakinga už šalia jos gamyklos aptiktas dideles šių medžiagų koncentracijas.

Pagal pasiektą susitarimą, 3M investuos 571 mln. eurų vietos bendruomenės ir Flandrijos naudai.

3M vykdomasis viceprezidentas, atsakingas už aplinkos apsaugą, ir vyriausiasis technologijų direktorius Johnas Banovetzas pagyrė šį „didelį žingsnį į priekį“ įmonei „ir Flandrijos žmonėms“.

„Tai taip pat atspindi nuolatines „3M Belgium“, kaip atsakingos gamintojos, pastangas laikytis reikalavimų bei mūsų norą bendradarbiauti su bendruomenėmis, kuriose gyvename ir dirbame, kad nubrėžtume teigiamą ateities kursą“, – pridūrė jis.

PFAS yra sintetinių cheminių medžiagų grupė, pasižyminti atsparumu didelei temperatūrai bei vandens ir riebalų atstūmimo savybėmis.

Šių medžiagų būna automobiliuose, lėktuvuose, drabužiuose, odoje, namų apyvokos gaminiuose, elektronikoje, maisto perdirbimo ir medicinos gaminiuose.

Tačiau patekusios į požeminį, paviršinį vandenį ir dirvožemį, PFAS gali kelti pavojų sveikatai. Be to, jos itin ilgai nesuyra.

Kai kurios PFAS gali pakenkti vaisiaus vystymuisi, sukelti vėžį ir, kaip įtariama, sutrikdyti žmogaus endokrininę sistemą.

Spalio mėnesį Flandrijos sveikatos priežiūros institucijos paskelbė tyrimą, rodantį, kad 59 proc. suaugusiųjų ir paauglių, gyvenančių trijų kilometrų atstumu nuo 3M gamyklos, kraujyje rasta perfluoroktano sulfonrūgšties (PFOS) koncentracijų.

Pasak tyrėjų, šiems asmenims gresia pavojus cholesterolio keliamos problemomis, jie gali susirgti diabetu ar tapti nevaisingais.

ES dar daugiau nei prieš dešimtmetį apribojo PFOS naudojimą, o nuo 2009 metų šios medžiagos įtrauktos į tarptautinę Stokholmo konvenciją, siekiant visai jas uždrausti.

3M gamykla Belgijoje jau buvo atsidūrusi institucijų akiratyje ankstesnio tyrimo metu, kai įgyvendinant infrastruktūros projektą buvo nustatytas didelis netoliese esančio dirvožemio užterštumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas