Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 faktai apie J.Bezoso įpėdinį Andy Jassy – kas yra būsimasis „Amazon“ vadovas?

Antradienį paskelbęs, kad planuoja atsistatydinti iš „Amazon“ generalinio direktoriaus pareigų, turtingiausias pasaulio žmogus Jeffas Bezosas taip pat nurodė, kad šią vasarą bendrovės vairą perims dabartinis „Amazon Web Service“ vadovas Andy Jassy.
Andy Jassy
Andy Jassy / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pats J.Bezosas žada daugiau laiko skirti savo pomėgiams, tarp jų ir ambicingai „Blue Origin“ kosmoso bendrovei. Tuo tarpu A.Jassy gali ruoštis padidėjusiam dėmesiui – jis netrukus atsidurs šalia tokių dažnai žiniasklaidoje linksniuojamų asmenų kaip „Alphabet“ Sundaras Pichai, „Apple“ Timas Cookas ar „Facebook“ Markas Zuckerbergas.

Tad kas jis toks, būsimasis „Amazon“ generalinis direktorius?

A. Jassy išlaukė savo monento – darbovietėje dirba jau 24 metus

„Amazon“ buvo įkurta 1994 m., o A.Jassy prie jos prisijungė 1997 m. Jis baigė Harvardo verslo mokyklą, čia įgijo bakalauro ir magistro laipsnius.

Iš pradžių A.Jassy dirbo J.Bezoso techniniu padėjėju ir artimai su juo bendravo – dalyvaudavo tuose pačiuose susirinkimuose, klausydavosi jo telefono pokalbių. J.Bezoso tuometinė sekretorė Ann Hiat, dienraščiui „New York Times“ sakė, kad taip A.Jassy buvo ruošiamas tapti „Amazon“ vadovo „smegenų dubleriu“, savotišku intelektualinių treniruočių partneriu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jeffas Bezosas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jeffas Bezosas

2003 m. jis tapo pagrindiniu debesų kompiuterijos atšakos kūrimo strategu. Ši idėja realybe tapo 2006 m., kai buvo įkurta „Amazon Web Services“ bendrovė. A.Jessy tapo jos vadovu, jo vadovavimo metu šis padalinys sparčiai augo ir tapo itin pelningu. Įmonė šiandien valdo apie 30 proc. debesų kompiuterijos rinkos, jos paslaugomis naudojasi tokios kompanijos kaip „Netflix“, „Adobe“, „Dow Jones“, ESPN, „Soundcloud“, „Spotify“, „Twitch“ ir daugelis kitų.

Teisininko sūnus, norėjęs tapti žurnalistu

Būsimasis „Amazon“ vadovas gimė 1968 m. sausio 13 d., Skarsdeile, Niujorko valstijoje. Jo tėvas buvo turtingus klientus aptarnaujančios teisės firmos partneris, motina – namų šeimininkė.

Studijuodamas universitete A.Jassy svajojo tapti sporto žurnalistu, todėl atlikinėdavo praktiką įvairiuose šalies TV kanaluose. Nors svajonei nebuvo lemta išsipildyti, nuo sporto vyras pernelyg nenutolo – yra vienas iš ledo ritulio komandos „Seattle Kraken“, kuri nuo kito sezono turėtų žaisti NHL, savininkų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andy Jassy
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andy Jassy

1997 m. vedė Elaną Caplan, mados dizainerę. Jų abiejų tėvai dirbo toje pačioje teisės firmoje. Pora turi du vaikus.

Sutuoktiniai gyvena Sietle, name, už kurį 2009 m. suplojo 3,1 mln. JAV dolerių.

A.Jassy turto vertė – 394 milijonai JAV dolerių

Lygintis su J.Bezoso turtais sunku bet kam, tačiau A.Jassy'io ilgametis sėkmingas darbas „Amazon“ buvo gausiai apdovanotas finansiškai. Rinkos tyrimų bendrovės „Wallmine“ duomenimis, 2020 m. lapkričio mėnesį A.Jassy turto vertė buvo 394 mln. JAV dolerių.

Tapęs kompanijos vadovu, savo banko sąskaitą amerikietis galės papildyti gerokai gausiau. Kol kas nėra aišku, kiek jis uždirbs, tačiau tapęs pasaulinės megakorporacijos generaliniu direktoriumi jis gali tikėtis gauti bent kelis kartus daugiau nei iki šiol.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Amazon“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Amazon“

JAV verslo portalas „Business Insider“ praėjusiais metais aprašė A.Jassy dar tik kaip kandidatą į vadovus – anot leidinio pašnekovų, „AWS“ vadovas yra mėgiamas kolegų, kurie teigia, kad su juo lengva dirbti. Kiti pažymi, kad jis yra labai reiklus, tačiau ant pavaldinių nešaukia ir nesistengia be reikalo jų atleidinėti.

„Jei ateini į susirinkimą nepasiruošęs ir mėgini užmaskuoti tai gražiomis kalbomis, jis pastebės ir pasistengs, kad tu irgi suprastum, jog jis žino. Žmonės, kurie tokiuose susirinkimuose nededa visų pastangų, negauna ir antrojo šanso arba jo turi laukti labai ilgai“, – leidinys cituoja Scottą Chancellorą, buvusį „AWS Insights“ vadovą.

Daugiau dėmesio muzikai? Naujasis vadovas yra tikras melomanas

„Amazon Music“ buvo įkurta 2007 m. kaip skaitmeninių įrašų parduotuvė, netrukus išaugusi į muzikos transliavimo platformą. Per laiką ši bendrovė gerokai pasistiebė – 2020 m. sausį ji turėjo 55 mln. klausytojų.

Nors ši atšaka, lyginant su kitais padaliniais, yra santykinai smulki, jos veiklai tikrai neturėtų pakenkti tai, kad A.Jassy pats yra didelis muzikos fanas.

Prieš prisijungdamas prie „Amazon“, jis buvo vienos muzikos grupės Bostone vadybininkas ir teigia, jog turi aistrą naujų muzikantų atradimui.

123rf nuotr./Koncertas
123rf nuotr./Koncertas

Interneto leidiniui CRN vyras yra sakęs, kad jaunystėje lankydavosi daugybėje koncertų. Mokykloje jį domino „Rolling Stones“, Bruce'as Springsteenas, Elvis Costello ir „Traffic“. Universitete jis pradėjo klausytis „ Guns N' Roses“ ir „Cult“. Po jo baigimo ir jau prisijungęs prie „Amazon“ jis atrado „Black Crowes“, „Alice in Chains“, „Soundgarden“, „Pearl Jam“ ir „Nirvana“.

Bendrovės kultūros ambasadorius, greičiausiai nesieksiantis pokyčių

Ilgametis ryšys su J.Bezosu ir pilnas įsiliejimas į kompanijos aplinką leidžia spėti, kad A.Jassy nebus revoliucionierius, o dirbs su tuo, ką sukūrė J.Bezosas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Amazon“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Amazon“

„Andy yra integrali kompanijos kultūros dalis. Aš esu įsitikinęs, kad bendrovėje matysime stiprią tęstinumo kryptį”, – sako Tomas Albergas, kurį cituoja „The New York Times“. T.Albergas iki 2019 m. buvo „Amazon“ valdybos nariu.

Realu, kad ir net ir norėdamas, didelių pokyčių būsimasis vadovas taip lengvai įgyvendinti negalėtų. J.Bezosas nuo šiol taps korporacijos vykdančiuoju valdybos pirmininku, o 1,3 mln. „Amazon“ darbuotojų apie savo buvusį bosą dar tikrai išgirs, teigia britų dienraštis „The Guardian". Leidinys cituoja bendrovės finansų vadovą Brianą Olsavsky: „Jeffas iš tiesų niekur neišeina. Tai daugiau restruktūrizacija ir naujas darbų paskirstymas”.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas