Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

97 tūkst. vartotojų vis dar be elektros: dalis neturi ir mobilaus ryšio ar interneto

Lietuvoje praūžus stipriai audrai tūkstančiai gyventojų liko be elektros – situacija išlieka sudėtinga ir antradienį. ESO ryšių su visuomene projektų vadovė Rasa Juodkienė 15min informavo, kad šiuo metu elektros neturi 97 tūkst. vartotojų, daugiausia iš jų – Vilniaus regione.
Šventaragio slėnis po liūties
Šventaragio slėnis po liūties / Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.

„Situacija labai sudėtinga. Pirmiausia, turime rudeninę audrą, kuri nutiko vasarą – vėl vėjo stiprumo, gūsių, kritulių kiekio. Vietomis vėjas siekė ir 38 m/s. Tokia audra nutiko vasarą, pačiu medžių bujojimo metu – tai tiek lapai, tiek šakos nuo lietaus persismelkė vandeniu ir neatlaikė. Griuvo ant laidų ne tik miškuose, bet visur – kiemuose, gatvėse. Tas labiausiai sunkina situaciją, nes kiekis labai didelis – turime per 6 tūkst. taškų, kur reikia vienus ar kitus darbus padaryti“, – sakė R.Juodkienė.

VIDEO: Audra nesiliauja: medžiai krenta akyse

Ji pasakojo, kad įprastai per audras dalis atramų nukrenta, bet jas galima atstatyti, o per šią audrą daugybė betoninių atramų tiesiog lūžo per pusę.

„Labiausiai apsunkino tai, kad ilgiau nei parą pūtė vėjas ir lijo, dėl to vakar vakare mes prieblandos metu negalėjome pakelti bokštelių, lipti į atramas. Naktį darbuotojai dirbo, atliko darbus, kuriuos galėjo atlikti – per naktį 20–30 tūkst. vartotojų elektra pajungta“, – sakė ESO atstovė.

Pasak jos, šiuo metu sąlyginai geriausia situacija Klaipėdos regione (1 tūkst. vartotojų neturi elektros), Alytaus regione (2 tūkst. vartotojų). Tuo tarpu Kaune regione elektros neturi apie 10 tūkst. vartotojų, Šiaulių regione – 13 tūkst., Utenos – 9 tūkst.

Prasčiausia situacija Vilniaus regione, kur be elektros vis dar apie 73 tūkst. vartotojų. Vien Vilniaus mieste ir rajone elektros neturi 52 tūkst. žmonių, Šalčininkų rajone – 8 tūkst., Širvintų – 4 tūkst., Trakų – 7,8 tūkst.

VIDEO: Pažiūrėt gražu, bet baisu: miško keliai tampa nepravažiuojami

„Elektros neturinčių vartotojų skaičius mažėja, bet dėl taškų gausos tiesiog ne taip greitai, kaip norėtume. Daliai vartotojų atnaujinsime elektros tiekimą per artimiausias 24 valandas, o kur sudėtingiausi ruožai – tikrai užtruks“, – sakė R.Juodkienė.

Dalis neturi ir interneto ar mobilaus ryšio

Įvairiuose šalies rajonuose dingus elektrai išryškėjo ir kita problema –dėl elektros tiekimo sutrikimų neveikia dalis mobiliojo ryšio stočių, o tai reiškia, kad kai kurie vartotojai iki šiol neturi interneto ar net mobiliojo ryšio.

Kaip pirmadienį pasakojo „Tele2“ viešųjų ryšių vadovė Asta Buitkutė, per tokias liūtis ar audras bazinės stotys tiesiogiai nenukenčia, bet dėl vėjo ir griūvančių medžių sutrikus elektros tiekimui, mobiliojo ryšio bazinės stotys veikia tol, kol veikia jų baterija – nuo kelių iki keliolikos valandų.

Pasak jos, antradienį be elektros likusių stočių vis dar yra rajonuose, priemiesčiuose – tokių stočių šiuo metu kiek mažiau kaip dešimtadalis. Daugiausiai tai miškingos vietovės, todėl didelė dalis „Tele2“ klientų, gyvenančių miestuose, ryšio trikdžių nejunta.

„Vilniaus, Kauno, Jonavos rajonai vis dar gali susidurti su ryšio trikdžiais, nes čia audra atslinko vėliausiai, tačiau pačiuose miestuose situacija gera. Per naktį elektros tiekimas atstatytas jau beveik 40 proc. paveiktų stočių. Situacija nuolat gerėja, kadangi audra jau nurimo ir tarnybos gali dirbti visu pajėgumu“.

„Telia“ atstovas spaudai Audrius Stasiulaitis informavo, kad per parą paveiktų stočių skaičius sumažėjo penktadaliu, artimiausiomis valandomis turėtų pajungti dar apie 10 bazinių stočių.

„Sudėtingiausia situacija gali būti nutolusiose, retai apgyvendintose, miškingose ar pasienio vietovėse, kur nėra elektros, o mobiliojo ryšio tinklas nėra tankus. Ten stoties neveikimas gali turėti įtakos ryšiui, o ir ESO atstatymo darbai iki tokių vietų ateina vėliau. Bet į tokias vietas mes vežame generatorius, tai stengiamės padengti, kur tik įmanoma“, – sakė jis.

Tuo tarpu „Bitė“ skelbia, kad šiuo metu elektros vis dar neturi apie 7 proc. ryšio bokštų, dėl ko gali nukentėti interneto kokybė. Sudėtingiausia situacija išlieka Šiaurinėje šalies dalyje ir Pietryčių Lietuvoje, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Dramatinės situacijos mūsų tinkle nėra, kas ypač svarbu – senesnė skambučių technologija klientams veikia. Nepaisant to, sudėtinga situacija išlieka Kelmės ir Širvintų rajonuose“, – pranešime spaudai cituojamas Gintas Butėnas, „Bitė Lietuva“ generalinis direktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas