Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 14 /16:18

Lietuvos bankas: papildomai įvertinsime informaciją apie „VIA SMS Group“

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nariui Arvydui Anušauskui pareiškus, kad Lietuvoje jau veikiančioje Latvijos kapitalo grupėje „VIA SMS Group“ dirba asmenys, tiesiogiai susiję su žlugusio „Parex“ banko savininkais, Lietuvos bankas (LB) žada papildomai išnagrinėti informaciją apie „VIA SMS Group“.
Arvydas Anušauskas
Arvydas Anušauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Banko Priežiūros tarnyba, prieš išduodama elektroninių pinigų įstaigos veiklos licenciją minėtai bendrovei, atliko visas teisės aktuose numatytas procedūras ir atidžiai išnagrinėjo tuo metu bendrovės pateiktą informaciją, tuo pačiu kreipdamasi ir į kitas kompetentingas institucijas. Papildoma nauja informacija bus išnagrinėta ir įvertinta“, – komentare BNS nurodė LB.

LB pernai spalį išdavė elektroninių pinigų įstaigos licenciją „VIA SMS Group“ bendrovei „Via Payments“. Ji nuo rudens ketina teikti internetinės bankininkystės paslaugas privatiems asmenims ir verslui.

Anot centrinio banko, apie papildomą „VIA SMS Group“ įvertinimą A.Anušauskas bus informuotas tiesiogiai.

„Lietuvoje kuriasi Latvijos kapitalo grupės „VIA SMS Group“ specializuotas bankas „FinnQ“, o šių metų rudenį šalyje startuos kita šios latvių grupės finansinių paslaugų įmonė „Vialet“ (elektroninių pinigų bendrovės „Via Payments“ prekės ženklas)“, – rašoma žiniasklaidai išplatintame pranešime, priduriant, kad A.Anušauskas domisi, „ar yra žinoma, kad „VIA SMS Group“ veikia tie patys asmenys, kurie tiesiogiai susiję su skandalingai žlugusio „Parex“ banko savininkais? Ar visa tai įvertinta grėsmių nacionaliniam saugumui požiūriu ir ar kreiptasi dėl tokio įvertinimo?“

Anot politiko, dabar viešai pasiekiamoje informacijoje yra duomenų, kad „VIA SMS Group“ taryboje yra buvusio „Parex“ savininko Viktoro Krasovickio sūnus (taip pat ir asmeniškai buvęs susijęs su „Parex“ banku) Georgijus Krasovickis.

15min/Viktorijos Savickos nuotr./Arvydas Anušauskas
15min/Viktorijos Savickos nuotr./Arvydas Anušauskas

Kitas dabartinis „VIA SMS Group“ tarybos narys Denisas Šerstiukovas, A.Anušausko teigimu, yra buvęs kito „Parex“ banko savininko Valerijaus Kargino sūnaus verslo partneris.

„D.Šerstiukovas taip pat politiniais ryšiais susijęs su Nilo Ušakovo „Santarvės centru“, kuris turėjo oficialų bendradarbiavimo susitarimą su Vladimiro Putino „Vieningąja Rusija“. Per įvairius skandalus „Parex“ bankas buvo sietas net su Rusijos Tambovo mafijos grupuote, o „Panama Papers“ skandalas atskleidė 100 milijonų dolerių paskolą Rusijos bendrovės „Severneft“ vadovui Žanui Chudainatovui. Ši negrąžinta paskola, kaip teigiama, prisidėjo prie „Parex“ žlugimo“, – rašoma A.Anušausko žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Šiuo metu Eduardo Chudainovo vadovaujamai bendrovei „Nezavysymaja nieftienaja kompanija“ Jungtinės Amerikos Valstijos taiko sankcijas dėl bendradarbiavimo su Šiaurės Korėjos režimu.

Nuo įkūrimo 2009-aisiais „VIA SMS Group“ yra išplėtusi veiklą į Lietuvą, Švediją, Lenkiją, Čekiją, Rumuniją, Ispaniją, kur dirba 157 specialistai.

Praėjusių metų pabaigoje 50 proc. „VIA SMS Group“ akcijų valdė Latvijos įmonė „Financial investment“, 31 proc. – D.Šerstiukovas, 19 proc. – G.Krasovickis.

2014 metais „VIA SMS Group“ išplatino obligacijų „Nasdaq“ Baltijos šalių biržoje, o jos 2017 metų apyvarta siekė apie 20 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas