Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 01 11 /15:12

A.Armonaitė: pirmas pagalbos verslui paketas – sausio 18-ąją, antras – vasarį

Su prezidentu Gitanu Nausėda pagalbą verslui per antrąją COVID-19 bangą aptarusi ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė paskelbė, kad pirmasis 180 mln. eurų vertės paramos paketas gali startuoti sausio 18 dieną, o antrasis – vasarį. Ji taip pat sakė, kad 30 proc. apyvartos kritimo kriterijų, reikalingą gauti paramą, atitinka 94 tūkst. įmonių. Taip pat paskelbta, kad valdžia nutarė nekompensuoti priverstiems užsidaryti verslams nuomos mokesčio ir apsiriboja subsidijomis.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Arno Strumilos / 15min nuotr.

„Praėjusią savaitę kreipiausi į Ekonomikos ir inovacijų ministerijai pavaldžias Lietuvos verslo paramos agentūrą ir „Invegą“, administruojančias paramą verslui, prašydama spartinti pasirengimą priimti verslo paraiškas, kad jau kitą savaitę šis procesas galėtų prasidėti“, – spaudos konferencijoje po susitikimo su prezidentu pirmadienį sakė A.Armonaitė.

Ji vėliau patikslino, kad sausio 18 dieną institucijos turėtų būti pasirengusios priimti paraiškas pagal pirmąjį pagalbos verslui paketą. Šis siekia 180 mln. eurų, iš kurių 150 mln. eurų bus subsidijoms, likę pinigai – paskoloms.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

Ministrė taip pat paskelbė, kad antrasis 150 mln. eurų vertės pagalbos verslui paketas turėtų pradėti veikti vasarį, nes jis dar nėra suderintas su socialiniais partneriais ir kolegomis Vyriausybėje.

Be to, A.Armonaitė patvirtino, kad valdžia atmetė galimybę verslininkams kompensuoti patalpų nuomos mokestį.

„Mes norime paleisti subsidijų priemonę, kuri yra lankstesnė ir įmonės galės už jas pasidengti, ką norės“, – sakė ministrė.

„Apie nuomos kompensaciją sunku kalbėti. Jau įvertinome galimybes ir norime likti prie subsidijų“, – pridūrė ji.

Tiek kaip politikė, tiek kaip pilietė suprantu, kad su tokiais pinigais, neturint santaupų, išgyventi neįmanoma.

Centro dešiniesiems perėmus Vyriausybės vairą ir ėmus diskutuoti apie pagalbą verslui per pandemiją, dalis sektorių, pavyzdžiui, maitinimo, prašė valdžios palikti pavasarį egzistavusią galimybę gauti kompensaciją už patalpų nuomą.

Kas bus antrajame pakete?

Daugiau klaustukų kol kas kyla dėl antrojo paramos verslo paketo, nes jo detalės kol kas neaiškios.

Be kita ko, jame galėtų atsirasti paramos mechanizmai savarankiškai dirbantiems žmonėms, ypatingai nuo karantino nukentėjusioms įmonėms ir verslams, investuojantiems į naujas darbo vietas.

Anot A.Armonaitės, ypač nukentėjusių įmonių nustatymo formulė dar derinama su ekspertais, socialiniais partneriais ir kitų ministerijų atstovais.

Kalbėdama apie savarankiškai dirbančiuosius, ji pripažino, kad jiems mokama 257 eurų išmoka yra per maža.

123RF.com nuotr./Uždaryta kavinė
123RF.com nuotr./Uždaryta kavinė

„Tiek kaip politikė, tiek kaip pilietė suprantu, kad su tokiais pinigais, neturint santaupų, išgyventi neįmanoma“, – kalbėjo ministrė.

Anot jos, savarankiškai dirbantiesiems tikriausiai taip pat bus mokamos subsidijos, susiejant jas su sumokėtais mokesčiais.

A.Armonaitė skaičiavo, kad sudėjus Ekonomikos ir inovacijų bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos priemones padėti verslui ir dirbantiesiems, į ekonomiką bus įlieti maždaug 500 mln. eurų.

„Esame pasiruošę sparčiai dirbti, to reikalaujame iš savęs ir iš savo kolegų, kad pinigai kuo greičiau pasiektų verslą“, – sakė ji.

G.Nausėda planus laimina

Prezidento G.Nausėdos patarėjas ekonomikai Simonas Krėpšta džiaugėsi, kad paramos verslui paketuose yra numatytas deramas dėmesys smulkiam ir vidutiniam verslui, nes jis yra labiau pažeidžiamas COVID-19 pandemijos sąlygomis.

LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Prezidento susitikimas su paskirtąja Ministre Pirmininke Ingrida Šimonyte
LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Prezidento susitikimas su paskirtąja Ministre Pirmininke Ingrida Šimonyte

Pasak jo, prezidentūra ir Ekonomikos ir inovacijų ministerija sutaria, kad pasiūlytos pagalbos priemonės yra adekvačios griežto karantino sąlygomis.

Anot S.Krėpštos, prezidentas sveikina pasirinktą kelią įmonėms mokėti subsidijas.

„Tai užtikrins laiką, per kurį ši parama pasieks įmonių sąskaitas ir užtikrins darbuotojų, dirbančių tose įmonėse, pajamas ir šių įmonių gyvybingumą“, – kalbėjo patarėjas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Simonas Krėpšta
Luko Balandžio / 15min nuotr./Simonas Krėpšta

„Laikas yra kritiškai svarbus, kai turime tokį griežtą karantiną šalyje“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas