Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 22 /11:54

A.Armonaitė: „Teltonikos“ grupė Vilniuje sukurs apie 700 naujų darbo vietų“

Ekonomikos ir inovacijų ministerija pasirašė dar vieną stambaus projekto investicijų sutartį su „Teltonikos“ įmonių grupe, kuri Vilniaus mieste numato investuoti 96 mln. eurų ir sukurti 700 naujų darbo vietų. Planuojama, kad iki 2029 metų sostinėje šalia Liepkalnio gatvės 14 ha teritorijoje įsikurs „Teltonika High-Tech Hill“ 2 etapo technologijų parkas.
Molėtuose atidarytas „Teltonikos“ technologijų centras
Molėtuose atidarytas „Teltonikos“ technologijų centras / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Šiame projekte bus įrengtos inovacijoms reikalingos modernios laboratorijos, mokymosi akademijos, kurios su gamybinėmis funkcijomis susijungs į vientisą erdvę. Numatoma, kad apie 95 proc. naujosiose gamyklose pagamintos produkcijos bus eksportuojama.

„Dirbtinis intelektas, daiktų internetas ir jo sprendimai, robotika – tai ne tik ateities verslas, bet ir naujas mūsų šalies ekonomikos raidos etapas. Džiugu, kad Lietuvoje yra toli į ateitį žvelgiančių bendrovių, kurios gali pasiūlyti gerai mokamas darbo vietas, taip pat atneša didelę ekonominę naudą, skatina mokslo pažangą. Tad ši investicija yra reikšminga visai Lietuvai ir teikia naudos kiekvienam šalies piliečiui“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

„Planuodami antrąjį „Teltonika High-Tech Hill” parko etapą, pirmiausia siekiame įkurti lustų inžinerijos ir puslaidininkinių technologijų centrą. Tai bus pradinis, tačiau tolesniam puslaidininkių pramonės vystymui Lietuvoje itin reikšmingas žingsnis, kadangi šis centras pasitarnaus ir kaip edukacinis inkubatorius studentams, profesionaliems specialistams ar dar tik planuojantiesiems dirbti puslaidininkių pramonėje. O vėliau šioje teritorijoje planuojame vystyti ir puslaidininkių lustų surinkimo gamyklą“, – teigia Arvydas Paukštys, „Teltonikos“ įmonių grupės įkūrėjas ir prezidentas.

Pasak A.Paukščio, planuojami keturi bendri su Taivanu projektai, o pastarasis, be žinių, turėtų prisidėti ir įranga, technologijomis.

„Liepkalnyje dabar 14 gamyklų, tai keturios iš jų lustų, visas parkas, aš noriu, kad jame būtų visa gamyba, nuo žaliavų iki gatavo produkto. Būtų stipru turėti tokį parką Lietuvoje. (...) Mes sudedame linijas, jie jas paleidžia, kad viskas veiktų, jie turi know-how. Aš galėčiau daryti pats, mokytis iš klaidų, bet šioje vietoje jų kompetencija yra nepalyginama“, – BNS sakė „Teltonikos“ vadovas.

„Mes suplanavome keturis projektus iki statybų leidimo, jie mums turi padėti įgyvendinti visų gamybų projektus, įrangos, svarbiausia – kai kuriuos pagrindus ir technologijas gamybai“, – pridūrė jis.

A.Paukštys sako, kad bendradarbiaujant su taivaniečiais būtų galima gaminti ne tik lustus, bet ir naujas medžiagas elektromobiliams, atsinaujinančiai energetikai ir kitoms ateities technologijomis.

„Ten daug visko iš tikrųjų, ne vien tik tai, jie mums duos truputį daugiau: ir suprojektavimą lustų, ir surinkimą, ir gamybą, ir naujų technologijų diegimą, ir mokslą, matyt, įtrauksime, kurdami savo technologijas: pažiūrėjome į perspektyvą, technologijas, kurios dabar ateina – žaliai galios elektronikai, elektromobiliai, atsinaujinanti energetika, einame naujų medžiagų kryptimi“, – kiek anksčiau BNS kalbėjo A.Paukštys.

„Teltonikos“ įmonių grupė – lietuviško kapitalo daiktų interneto gaminių, transporto valdymo sprendimų ir tinklo įrangos projektuotoja ir gamintoja. Jos specializacija yra telematikos, tinklo įrangos, telemedicinos, asmens ir turto sekimo įrangos kūrimas ir gamyba. Įmonių grupė yra skelbusi, kad į puslaidininkių ir aukštųjų technologijų projektavimą ir gamybą per dešimtį metų ketina investuoti daugiau nei 3 mlrd. eurų.

„Teltonika High-Tech Hill“ 2 etapo technologijų parkas – tai jau dešimtasis Lietuvoje investicijų projektas, kuriam pagal žaliojo koridoriaus iniciatyvą suteiktas stambaus projekto statusas. Bendra šios iniciatyvos planuojamų investicijų suma siekia 663,88 mln. eurų, o įgyvendinus šiuos projektus, bus sukurtos 3 228 naujos darbo vietos.

Praėjusiais metais pradėta taikyti Ekonomikos ir inovacijų ministerijos inicijuota stambių investicinių projektų (vadinamojo žaliojo koridoriaus) iniciatyva sudaro palankesnes sąlygas Lietuvoje įgyvendinti stambius investicinius projektus – tam numatytos kur kas greitesnės ir paprastesnės investuotojo įsikūrimo procedūros ir paskatos investuotojus priimančioms savivaldybėms.

Ši iniciatyva numato, kad verslui, investuojančiam ne mažiau kaip 20 mln. eurų (Vilniuje – 30 mln. eurų) į ilgalaikį kapitalą ir įsipareigojančiam sukurti ne mažiau kaip 150 naujų darbo vietų (Vilniuje – ne mažiau kaip 200 naujų darbo vietų), suteikiamas valstybei svarbaus projekto statusas ir iki 20 metų laikotarpiu taikomas 0 proc. pelno mokesčio tarifas.

Pagal šią žaliojo koridoriaus iniciatyvą Ekonomikos ir inovacijų ministerija su bendrove „Teltonika EMS“ pernai gruodį pasirašė stambaus investicinio projekto sutartį dėl technologijų centro kūrimo Molėtų rajone. Centras buvo atidarytas šių metų spalį, įmonės investicijos į jį siekė 34 mln. eurų. Iš viso čia bus sukurta apie 500 naujų darbo vietų.

A.Paukštys BNS yra teigęs, kad „Teltonika IoT Group“ iki 2030 metų į lustų gamybos pramonę ir kitus projektus Lietuvoje planuoja investuoti apie 3,7 mlrd. eurų.

A.Paukščio kontroliuojama „Teltonika IoT Group“ (jis valdo 99,5 proc. akcijų) 2021 metais gavo 206,1 mln. eurų konsoliduotų pajamų – du kartus daugiau nei 2020 metais, jos grynasis pelnas išaugo 3,4 karto iki 39 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas