Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 14 /16:22

A.Kupčinskas siūlo neleisti daliai parduotuvių dirbti sekmadieniais ir per šventes: mažieji sulauktų daugiau pirkėjų?

Periodiškai pasikartojantis siūlymas uždrausti parduotuvėms dirbti sekmadieniais ir šventinėmis dienomis vėl prisimintas. Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Andrius Kupčinskas siūlo šiomis dienomis neleisti dirbti parduotuvėms, kurių plotas yra 500 kv. metrų ar didesnis. Tiesa, galiotų ir išimčių – šios parduotuvės galėtų dirbti du sekmadienius iki Kalėdų ir Velykų.
Andrius Kupčinskas
Andrius Kupčinskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Mažmeninės prekybos įmonių nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymo pataisas įregistravęs A.Kupčinskas projekto aiškinamajame rašte argumentuoja, kad 2022 m. Lietuvai susidūrus su beprecedenčiu infliacijos augimu ir energetine krize, „ne vienas ekonomistas komentavo, kad nemažėjantis gyventojų vartojimas leido prekybininkams perkelti didelę dalį žaliavų pabrangimo į galutinę kainą, tokiu būdu išlaikant gaunamus pelnus“.

„Stabiliai besiplečiantys pagrindiniai Lietuvos prekybos centrai su augančiomis pajamomis leidžia sau užtikrinti uždarą ratą, kuriame dėl resursų stokos negali konkuruoti mažesnės įmonės, užsiimančios mažmenine maisto ir gėrimų produktų prekyba. Taip pat didelių prekybos centrų išlaikymas ir aptarnavimas reikalauja didelių energetinių resursų“, – sako parlamentaras.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Parduotuvėje
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Parduotuvėje

Anot jo, situaciją apsukti padėtų jo siūloma iniciatyva – uždraudus šioms parduotuvėms dirbti sekmadieniais ir per šventes, būtų suteikta galimybė į „mažmeninės maisto ir gėrimų prekybos rinką aktyviau įsitraukti mažesniems tinklams“.

„Taip pat sekmadieniais ir Darbo kodekse numatytomis švenčių dienomis nedirbant didelių prekybos tinklų parduotuvėms bus sutaupomas sunaudojamos energijos kiekis. Dėl šio reguliavimo maži prekybos centrai sekmadieniais sulauktų didesnės paklausos, kas leistų užtikrinti didesnę prekybą ir pajamų kiekį, kuris vėliau galėtų būti perskirstomas aktyvesniam ir efektyvesniam įsitraukimui į konkurenciją tarp Lietuvoje veikiančių prekybos centrų“, – mano A.Kupčinskas.

Anot jo, taip pat tai užtikrintų poilsį prekybos centrų darbuotojams.

Tiesa, konservatorius siūlo numatyti ir išimtį, kai šis ribojimas negaliotų – du sekmadienius iki Kalėdų ir Velykų pirmųjų dienų šie prekybos centrai galėtų dirbti.

Taip pat ribojimas negaliotų prekybos vietose, organizuotose tik festivalių, mugių ir kitų ypatingų, teminių ar sporto bei pramogų renginių reikmėms, maisto ir gėrimų prekybos vietose oro uostose, geležinkelio ir autobusų stotyse.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Andrius Kupčinskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Andrius Kupčinskas

Nesilaikant draudimo būtų skiriama bauda, siekianti iki 0,7 proc. prekybininko finansinių metų pardavimo pajamų.

Anot jo, apribojimai prekybos centrams dirbti sekmadieniais galioja ne tik Lenkijoje, bet ir Vokietijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, Austrijoje, Norvegijoje, Graikijoje.

Iniciatyvą apriboti prekybininkų darbą per šventes parlamentarai nuolat prisimena. Štai 2020 m. pabaigoje Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Remigijus Žemaitaitis siūlė drausti prekybininkams dirbti paskutinį mėnesio sekmadienį ir švenčių dienomis, Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Algirdas Butkevičius siūlė drausti dirbti sekmadieniais ir per šventes dideliems prekybos centrams, o socialdemokratė Rasa Budbergytė manė, kad parduotuvės sekmadieniais galėtų dirbti iki 15 valandos.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ suvažiavimas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ suvažiavimas

Praeitoje Seimo kadencijoje tuometinė Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Rimantė Šalaševičiūtė ir Seimo narys Tomas Tomilinas taip pat buvo siūlė imtis panašių ribojimų. Tuo metu jie teigė, kad galima nustatyti ribojimą stambiems prekybos tinklams dirbti vasario 16-ąją, Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, sekmadienį, krikščionių Velykų dieną, lapkričio 1-ąją, Visų Šventųjų dieną, taip pat gruodžio 25-ąją, Kalėdų dieną.

R.Vainienė: bus nepatogu pirkėjams

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomoji direktorė Rūta Vainienė negalėjo tiksliai pasakyti, kiek parduotuvių toks draudimas paliestų, bet teigė mananti, kad jų būtų daug.

„Turime tik statistiką, kiek yra parduotuvių, kurių plotas virš 1,5 tūkst. kv. metrų, – tokių yra 30 proc. Tai triskart mažesnio ploto būtų dar daugiau“, – BNS teigė R.Vainienė.

Pasak jos, uždraudus prekybos centrams dirbti sekmadieniais ir per šventes, bus nepatogu pirkėjams.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./LPĮA direktorė Rūta Vainienė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./LPĮA direktorė Rūta Vainienė

„Jeigu bus draudžiama dirbti maisto prekių parduotuvėms, tai gali reikšti, kad užsidarys ir visas prekybos centras su visomis kitomis parduotuvėmis, nes nedirbs didžiausią plotą užimantis jų nuomininkas. Reikia įsivaizduoti visą grandininę reakciją, kuri įvyks“, – svarstė ji.

R.Vainienė įspėjo, kad tokiose parduotuvėse liks nenupirkto maisto ir gali strigti tiekimo grandinė: „Susidursime su didesniu maisto švaistymu“.

Prekybos įmonių asociacijos vadovė, be to, mano, kad pataisos gali paskatinti darbuotojų mažinimą, į biudžetą patektų mažiau įplaukų iš pridėtinės vertės mokesčio, o tai reiškia ir mažesnį šalies bendrąjį vidaus produktą.

Švenčių dienų dabar yra 12: sausio 1-oji, vasario 16-oji, kovo 11-oji, gegužės 1-oji, birželio 24-oji, liepos 6-oji, rugpjūčio 15-oji, lapkričio 1-oji ir 2-oji, gruodžio 24-26 dienos. Be to, sekmadieniais minima Motinos ir Tėvo dienos, o Velykos – sekmadienį ir pirmadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas