Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Achema“ kelia abejones dėl „Klaipėdos naftos“ 6 mln. eurų garantijos Brazilijos naujai įmonei

„Achemos grupė“ išplatino pranešimą, kuriame rizikingu vadina „Klaipėdos naftos“ (KN) siūlymą suteikti 5,9 mln. eurų garantiją naujai steigiamai įmonei Brazilijoje, iš to negaunant jokios naudos. Pasak smulkiosios KN akcininkės, tai didesnė suma, nei KN šiuo metu uždirba.
„Klaipėdos naftos“ bendrovės teritorijoje
„Klaipėdos naftos“ bendrovės teritorijoje / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

„Klaipėdos nafta“ (KN) ketvirtadienį rengia neeilinį akcininkų susirinkimą, kuriame spręs dėl 5,9 mln. EUR vertės garantijos už Brazilijos Respublikoje planuojamą steigti naują bendrovę suteikimo.

Apie KN planus suteikti 5,9 mln. EUR garantiją už naują įmonę Brazilijoje paskelbė spalio 9 d., tačiau KN nepateikė detalesnės akcininkams būtinos informacijos. Iki tol KN neskelbė jokių planų apie įmonių steigimą už ES ribų ar didelės vertės garantijų dalinimą, rašoma „Achemos“ pranešime.

„Iš KN viešai paskelbtos fragmentinės informacijos, susidaro įspūdis, jog KN ketina lengva ranka dalyti didelės vertės garantijas bet kokiems projektams. KN valdybos siūlymas prisiimti 5,9 mln. EUR įsipareigojimą už dar net veiklos nevykdantį ūkio subjektą Brazilijos Respublikoje neatitinka tiek pačios KN, tiek jos akcininkų interesų“, – teigė KN akcininkės „Achemos grupės“ generalinis direktorius Giedrius Jakubauskas.

Pasak jo, KN siūloma garantija sudaro daugiau nei 50 proc. viso KN grynojo pelno pernai ir yra daugiau nei du kartus didesnė už šių metų pirmo pusmečio KN grynąjį pelną. Planuojama suteikti garantija gali būti didesnė nei šiemetinis bendrovės uždarbis.

Pati KN prieštarauja – esą apie derybas buvo pranešta spalio 9 dieną, tiek per biržą, tiek ir pranešimu žiniasklaidai.

Pati KN anksčiau skelbė, kad derasi dėl SGD terminalo operatoriaus paslaugų teikimo sutarties su įmone „Gas Natural Acu“ (GNA), kuri Brazilijos Acu uoste įgyvendina didžiausią Lotynų Amerikoje gamtinių dujų jėgainių parko ir SGD terminalo projektą.

„Apgailestaujame, kad koncernas „Achemos grupė“ neįsigilino į tai, kas buvo skelbiama ir platina netikslią informaciją žiniasklaidai. KN neketina steigti bendros bendrovės su įmone GNA, tačiau, kaip minėta, su ja derasi dėl terminalo operatoriaus paslaugų teikimo. Veiklai Brazilijoje vykdyti yra steigiama nauja ribotos atsakomybės KN dukterinė bendrovė, už kurios įsipareigojimus prieš klientą (GNA) įprastomis rinkos sąlygomis būtų suteikiamos KN garantijos. Tai didžiulis pasiekimas ir pripažinimas bendrovei, o taip pat galimybė diversifikuoti pelno šaltinius“, – atsiuntė komentarą KN.

Kol vyksta derybos, KN išsamesnės informacijos apie sutarties trukmę, vertę ir kitus sutartinius aspektus dėl konfidencialumo įsipareigojimų neatskleidžia.

„Tikimės, kad derybas su GNA pavyks užbaigti sėkmingai ir dalyvavimas Brazilijos projekte padės mums kurti papildomą pridėtinę vertę KN akcininkams ir klientams“, – pranešime teigė Darius Šilenskis, laikinai einantis KN generalinio direktoriaus pareigas.

To per mažai „Achemai“.

„Susiklosčius aplinkybėms, kuomet suteikta garantija bus pasinaudojama, KN rizikuoja veikti nuostolingai, o susidaręs nuostolis bus nulemtas vien tik nepamatuoto sprendimo suteikti garantiją už dar net veiklos nevykdantį ūkio subjektą Brazilijos Respublikoje“, – įspėja smulkioji valstybės valdomos bendrovės akcininkė.

„Achema pastebi“, kad KN nori suteikti garantiją netgi neatlygintinai ir viena pati prisiimti visus galimus atsirasti neigiamus padarinius, negaudama už tai jokios naudos.

„Toks vienašališkas potencialių neigiamų padarinių prisiėmimas yra nepateisinamas ir dėl to, kad Brazilijos Respublikoje planuojama steigti bendrovę kartu su kita bendrove - UTE GNA I Geração de Energia S.A, kuri nerizikuoja jokiomis garantijomis. KAG nuomone, toks sprendimas yra nepagrįstas verslo logika, rizikingas ir nenaudingas nei KN, nei jos akcininkams“, – rašo „Achemos grupė“.

Akcininkė kreipėsi į KN prašydama pateikti akcininkams reikalingą informaciją: apie planuojamo vystyti projekto ekonominę naudą, pasirinktą jurisdikciją ir tokio pasirinkimo motyvus, galimas rizikas dėl planuojamos suteikti garantijos ir kitą akcininkams svarbią informaciją.

„KN spalio 29 d. pateikė formalius atsakymus į pateiktus klausimus, tačiau realiai į klausimus nebuvo atsakyta, nes KN tik nurodė neva klausimai nesusiję su spalio 31 d. šaukiamo neeilinio visuotinio akcininkų susirinkimo darbotvarkės klausimu“, – rašoma „Achemos grupės“ pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito