Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 15 /16:30

Vos paskelbus apie švelninamą karantiną akimirksniu atsidaręs verslas bijo, kad valdžia neapsigalvotų

Praėjus vos 15 minučių nuo Vyriausybės sprendimo lengvinti karantino sąlygas ir leisti daliai parduotuvių dirbti, verslininkas Andrius Plesevičius skubiai spausdinosi lentelę su užrašu „Atidaryta“. Ją jis skubėjo pakabinti ant gėlių salono durų Vilniuje. Mėnesį, kol galiojo karantinas, parduotuvė buvo uždaryta, kaip ir daugelis kitų, tačiau Vyriausybė trečiadienį nutarė leisti atsidaryti parduotuvėms su atskirais įėjimais. Klaipėdietė gėlių pardavėja Diana Šileikienė irgi žino, kaip aptarnaus pirkėjus.
Atidaryta parduotuvė
Karantino metu Vilniuje atidarytas gėlių salonas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Jau galima dirbti ar dar ne?

Tiesa, dar neaišku, ar verslininkai nepaskubėjo. Vyriausybė tik skelbė, kad trečiadienį priims ir, galiausiai, priėmė sprendimą, tačiau nepranešė, nuo kada jis įsigalioja. Antradienį ekonomikos ir inovacijų viceministras Marius Skuodis BNS teigė, kad jei Vyriausybė trečiadienį pritars, naujos sąlygos gali įsigalioti iš karto. „Įsigaliotų iš esmės tada, kai tik Vyriausybė priims sprendimą“, – BNS teigė M.Skuodis.

Vyriausybė trečiadienį sprendimą priėmė, bet premjeras Saulius Skvernelis jau kalbėjo, kad prekyba ir paslaugų teigimas gali būti atnaujinamas nuo ketvirtadienio, jei verslininkai spės pasirengti. S.Skvernelis apie Vyriausybės sprendimą trečiadienį po Ministrų kabineto posėdžio sakė: „Jis įsigalios, kai bus pasirašytas ir paskelbtas. Jei verslas spės pasiruošti, jau rytoj galėsime gauti tam tikras paslaugas.“

Trečiadienį antroje pusėje atnaujintas Vyriausybės nutarimas buvo paskelbtas Teisės aktų registre – pagal galiojančią tvarką teisės aktai įsigalioja kitą dieną po paskelbimo teisės aktų registre.

Be to, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga dar turi paskelbti vėl pradedančiam veiklą verslui saugumo reikalavimus ir rekomendacijas. Tai tikriausiai bus padaryta tik trečiadienio vakarą.

Baiminasi ir pardavėjos

„Nežinau, kiek čia pagerės situacija, nes žmonių užsukdavo nedaug. Bet tikimės, kad situacija pagerės“, – sakė verslininkas.

Per karantiną A.Plesevičiaus bendrovė prekiauja gėlėmis ir internetu, tačiau salonas buvo uždaras atsitiktiniams pirkėjams. „Per dieną ateina iki dešimt tokių, bet parduoti mes jiems iki šiol negalėjome. Parduosi puokštę už 15 eurų ir gausi 3 tūkstančius baudos“, – teigė jis. Per savaitę, pasak jo, paaiškės, kiek šie palengvinimai leis finansiškai atsipūsti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantino metu Vilniuje atidarytas gėlių salonas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantino metu Vilniuje atidarytas gėlių salonas

Gėlių salono vadovas neslepia tikėjęsis, kad karantinas bus sušvelnintas ir mažoms parduotuvėms bus leista atsidaryti. Tiesa, laikantis tam tikrų sąlygų, pavyzdžiui, aptarnauti tik po vieną pirkėją, o šis gali būti parduotuvėje ne ilgiau kaip 20 minučių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantino metu Vilniuje atidarytas gėlių salonas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantino metu Vilniuje atidarytas gėlių salonas

„Žinoma, mes viso to griežtai laikysimės, visa informacija bus iškabinta ant durų. Ir pačios darbuotojos bijo – joms nereikia, kad čia būtų daug žmonių. Pirkėjų paprašysime palaukti lauke, jei bus daugiau. O, beje, kiek įėjimų galima palikti, gal žinot?“ – teiravosi gėlių pardavėjas.

Darbuotojų per karantiną neatleido

Vyriausybė trečiadienį skubiai pritarė planui leisti dirbti parduotuvėms su atskiru įėjimu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Atidaryta parduotuvė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Atidaryta parduotuvė

A.Plesevičiaus gėlių salonas – ne iš mažųjų. Čia dirba 24 žmonės, kurie karantino metu plušėjo su užsakymais internetu ir atsiimančiais puokštes. „Nė vieno neatleidom, nė vieno neišleidom atostogų. Visus išlaikėme“, – sakė jis.

Tiesa, apyvarta karantino metu krito smarkiai, sako verslininkas. „Kai tik paskelbė pirmą karantino dieną, mes išvakarėse buvome aukcione nupirkę gėlių partiją už 20 tūkstančių eurų. Teko daug ką išdovanoti, nes juk po dviejų savaičių šienas iš tų gėlių“, – teigė „Verkių gėlių turgaus“ vadovas. Kiek iš viso patyrė nuostolių, jis dar neskaičiavo, tačiau prašys valstybės subsidijų kompensuojant nuostolius, susidariusius dėl karantino.

Labiausiai bijo, kad vėl sugriežtins prekybą

Tiesa, kol kas jo salonas dar neužkrautas gėlėmis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantino metu Vilniuje atidarytas gėlių salonas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantino metu Vilniuje atidarytas gėlių salonas

„Kaip tik ateina nauja partija iš Olandijos, vėl už 20 tūkstančių eurų. Bet jei staiga valdžia apsigalvos ir atšauks šiuos palengvinimus? Tada vėl nuostoliai ir vėl reikės atsikratyti jomis. Čia reikia būtų labai atsargiam, nes gėlės juk neužšaldysi“, – nuogąstavo pašnekovas. Jis pastebėjo, kad daugelis konkurentų atidarė prekybą internete.

Savo eilės laukia ir sezoninės lauko gėlės, nors dalis dar pas augintojus. Leidus atidaryti parduotuvę, tikimasi, kad ir jų prekyba pagyvės.

Užsakytas puokštes paliks lauke

Gėlių pardavėjai trečiadienį sukruto ir uostamiestyje. Klaipėdietė Diana Šileikienė nuotolinę prekybą gėlėmis pradėjo vykdyti prieš šv. Velykas. Sako svarsčiusi, ar tokiu liūdnu periodu kam nors bereikia tų gėlių, tačiau supratusi, jog žiedai – tai tam tikra terapija, džiaugsmas, kurį nori patirti klientai, o laukimas gali galutinai pražudyti verslą ir būtų tarsi tyli mirtis.

Šešis darbuotojus, kurie yra prastovoje, turinti moteris sako kol kas viską daranti pati – bendraujanti su klientais, daranti puokštes, jas pristatanti prie klientų durų. Verslas įgijo naujas formas, užsakymai tapo individualesni, o gėlių parinkimas itin gerai apgalvotas, svarstant, kas dera pavasarį, kokias gėles pirkėjai tikrai nupirks ir jų nereikės išmesti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantino metu Vilniuje atidarytas gėlių salonas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantino metu Vilniuje atidarytas gėlių salonas

„Jei leis dirbti, pamažu pradėsime, bet labai atsargiai. Turime įėjimą iš lauko, galime aptarnauti įėjus po vieną, naudojantis apsaugos priemonėmis, dezinfekciniais skysčiais, užsakymus galime palikti lauke, ant staliuko su kortele, kam jie skirti“, – kalbėjo moteris.

Jos teigimu, gėlių verslas dėl koronaviruso patyrė stiprų smūgį, nuo pat augintojų grandies iki logistikos. Šiuo metu gėlių pasiūla itin sumenkusi, vertindami rizikas gėlių pardavėjai nedrįsta rinkai siūlyti brangių gėlių, nes jų kelias aiškus – į šiukšlinę.

Verslininkė sako, jog anksčiau didmenininkai siūlydavo apie tris dešimtis įvairių gėlių, o dabar belikę gal dešimt populiariausių skirtingų pozicijų, kad rizika būtų kuo mažesnė. Parduotuvėse neverta tikėtis retesnių gėlių žiedų.

Kas gali dirbti?

Vyriausybė nusprendė leisti parduotuvių, turinčių atskirą įėjimą iš lauko, veiklą, tačiau jos privalės užtikrinti, kad vienam pirkėjui tenka ne mažesnis nei 10 kvadratinių metrų plotas arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas pirkėjas.

Taip pat nuspręsta leisti teikti paslaugas, tačiau vienos pasaugos trukmė negali būti ilgesnė nei 20 minučių.

Galės veikti ir didžiuosiuose prekybos centruose esančios smulkios remonto, buities paslaugų įmonės. Tai BNS patvirtino ekonomikos ir inovacijų ministro patarėja Vitalija Jankauskaitė-Milčiuvienė.

Pramogų ir prekybos centruose esančios ne maisto parduotuvės, grožio salonai ir toliau negalės veikti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas