Aktualiausias šio savaitgalio klausimas – kur gauti lygumų slides? Parduotuvės baigia išparduoti, nuoma – beveik išnykusi

Žiemos pramogų išsiilgę lietuviai šį savaitgalį skubėjo džiaugtis sniegu, o per karantiną vienas geriausių būdų tai padaryti – slidinėti miške. Lygumų slidžių pardavėjai pasakoja sulaukę milžiniško ažiotažo – per porą dienų jau baigiamas išparduoti viso sezono asortimentas, o nuomotojų dėl prastų pastarųjų metų žiemų – beveik nelikę.
Sniego dienos Snaigės žygis slidininkams
Slidininkas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Socialiniuose tinkluose šį savaitgalį vilniečiai vienas per kitą klausinėjo, kur sostinėje galima išsinuomoti lygumų slides. Tačiau tokių vietų – beveik nelikę. Dėl itin šiltų ir besniegių pastarųjų kelių metų žiemų daugelis įmonių iš šios veiklos nišos pasitraukė. Beje, nemažai įmonių atsisakė ne tik lygumų slidžių nuomos, bet ir pardavimų, apsiribodami tik kalnų slidėmis.

O lygumų slides vis dar siūlančios parduotuvės šį savaitgalį sulaukė milžiniško ažiotažo – tiesa, dėl įvesto karantino klientų jos gyvai neaptarnauja ir veikia kaip internetu ar telefonu užsakytų prekių išdavimo punktai.

Susidomėjimas padidėjo iki beprotybės, nes pastarosiomis dienomis dirbame iki vidurnakčio.

„Susidomėjimas padidėjo iki beprotybės, nes pastarosiomis dienomis dirbame iki vidurnakčio. Ir parduodame slides, ir nuomojame. Žmonės šiam momentui iššlavę visas lentynas – tiek nuomos, tiek kas paruoša pardavimui. Kilo milžiniškas ažiotažas”, – šio savaitgalio tendenciją 15min atskleidžia sporto parduotuvės „Terrasport” vadovas Viktoras Zaubidovas.

Asm. archyv. nuotr./Viktoras Zaubidovas
Asm. archyv. nuotr./Viktoras Zaubidovas

Nors ši bendrovė turi ir parduotuvę, ir slidžių nuomos punktą Vingio parke, dėl karantino ribojimų šį sezoną pastarasis neveikia: entuziastai tiek išsinuomotas, tiek įsigytas slides gali atsiimti atsiėmimo punkte „Terrasport“ parduotuvėje Verkių gatvėje.

Pasak V.Zaubidovo, klientų domėjimasis lygumų slidėmis pradėjo augti nuo ketvirtadienio, o penktadienį pakilo „iki beprotybės“.

„,Karantino periodu savaitgaliais buvome nutraukę veiką, bet nuo ketvirtadienio telefonas stipriai ūžė ir privertė dirbti ir savaitgalį. Vakar, šiandien tęsiame darbas, bet susiduriame su situacija, kad neturime slidžių nei nuomai, nei pardavimui. Iš to, kas liko, jau sunku atitaikyti, kad tiktų ir batai, ir lazdos, ir slidės. Juokiamės, kad jei kažką surenkame tinkamo pagal ūgį ir svorį, tai kaip loterijos laimėjimas”, – juokavo „Terrasport“ vadovas.

Prekių pritrūkusi įmonė prašo tiekėjų greičiau pristatyti daugiau slidžių, batų ir lazdų.

„Sezono pradžioje, atsižvelgiant į penkias pastarąsias žiemas, atrodė, kad esame stipriai pasiruošę. Pasirodo, klydome“, – pastebi V.Zaubidovas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Slidininkė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Slidininkė

Prekių pritrūko ir didmenine bei mažmenine slidinėjimo inventoriaus prekyba užsiimanti įmonė „Pramogų slėnis“, valdanti slidinėjimo naujienų portalą ir ir elektroninę parduotuvę Skigo.lt. Jos savininkas ir buvęs profesionalus lygumų slidininkas Marijus Rindzevičius pritaria, kad susidomėjimas lygumų slidėmis šiuo metu išaugęs daugybę kartų, palyginus su situacija prieš Kalėdas, kai taip pat stebėtas pakilimas.

Mielai užsisakytume daugiau, bet ir gamintojai slidžių nebeturi.

„Pigiausi slidžių variantai, iki 140 eurų, kurie skirti įsigyti čia ir dabar ir išeiti pasivaikščioti su šeimyna, labai greitai mažėja ir tokių komplektų beveik neturime – ar batų strūksta, ar slidžių kai kurio svorio klientams. Neturime ir didmeninei prekybai, ir mažmeninei nelabai. Mielai užsisakytume daugiau, bet ir gamintojai slidžių nebeturi – vieni sakė, kad duos kažkiek, kiti neturi“, – pasakojo M.Rindzevičius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marijus Rindzevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marijus Rindzevičius

Pakankamai įmonė turi tik brangesnių slidžių ir jų priedų.

Ažiotažą išaugino karantinas

„Terrasport“ vadovas mano, kad toks susidomėjimas lygumų slidinėjimu Lietuvoje kilo dėl karantino. Įmonė karantino įtaką jau buvo įvertinusi – vasarą išaugus laisvalaikio ir sporto prekių, tokių, kaip dviračių, riedučių ir paspirtukų pardavimams, tikėjosi tos pačios tendencijos ir žiemos sezono metu. Visgi tokio ažiotažo nesitikėjo.

„Į kalnus kelionės apribotos, todėl alternatyva lieka lokalus sportas. O lokaliai galima arba lygumų slidėmis, arba pačiūžomis ant ledo”, – teigė V.Zaubidovas, pastebintis, kad smarkiai išaugo ir pačiūžų pardavimai.

M.Rindzevičius pritaria, kad tokį didelį gyventojų susidomėjimą lygumų slidinėjimu lėmė ne tiek išsiilgtas sniegas, kiek karantinas.

„Šiemet karantinas sukūrė trigubą ar keturgubą poreikį, dar geras oras po švenčių prisidėjo. Gero oro slidinėjimui būna beveik kasmet – pavyzdžiui, ir užpernai buvo, bet tokio ažiotažo kaip šiemet nekilo“, – lygina M.Rindzevičius. Pasak jo, ant lygumų slidžių stoja kalnų slidininkai, šiemet dėl karantino negalintys tęsti savo pamėgtos pramogos.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Žiemiškų linksmybių popietė Vilniuje
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Žiemiškų linksmybių popietė Vilniuje

„Žmonės sako, kad nuo kalnų negalima, tai išbandysime lygumas. Didžioji dalis pirmą kartą bando ar slidinėję tik vaikystėje. Kai kas juokauja, sako, kad karantinas pridėjo tiek ir tiek kilogramų, būtų gerai pajudėti“, – pasakojo M.Rindzevičius.

Pasak pašnekovojo, karantino sukurtas lygumų slidžių ažiotažas jaučiamas ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse, todėl gamintojai nespėja patenkinti paklausos.

Tuo tarpu kalnų slidžių ir snieglenčių pardavimai šiuo metu stipriai apmirę, nes kalnų slidinėjimo trasos Lietuvoje uždarytos, o į užsienį išvykti sudėtinga.

Lygumų slidžių nuoma beveik išnyko

„Terrasport“ – bene vienintelė įmonė, šiemet siūlanti ir lygumų slidžių nuomą. Per pastaruosius keletą metų, kuomet žiemos buvo itin šiltos, iš šios rinkos pasitraukė ne viena įmonė. V.Zaubidovas nelepia, kad minčių atsisakyti slidžių nuomos turėjo ir jis.

„Nuomos rinka labai sudėtinga dėl žiemų – inventorius nėra pigus, o jei per žiemą būna tik 1-2 savaitės, kai inventorius įdarbintas, tai reikia daug metų, kad nuoma atsipirktų. Dėl to turbūt dauguma nuomotojų pabaigę savo veiklą. Mes kadangi tebeturim sąlygas prie pat trasos Vingio parke nuomoti, tą nuomą išlaikėme.

Tiesa, buvo minčių lyguminių slidžių nuomą pabaigti, ypač pernai, kai nė vienai dienai nebuvo atsidarę, o prieš dvejus metus nuomą stipriai buvome pasipildę nauja įranga. Praėjusi žiema stipriai demotyvavo, bet kol kas dirbame“, – pasakojo „Terrasport“ vadovas.

Per pastaruosius metu sumažėjo ne tik lygumų slidžių nuomotojų, bet ir pardavėjų. Kalnų slidinėjimo inventoriumi prekiaujančios elektroninės parduotuvės Manoslides.lt bendrasavininkis Donatas Trinkūnas pasakojo, kad lygumų slides iš asortimento išėmė prieš 4-5 metus.

„Optimizmą ir entuziazmą numušė kelios nesniegingos žiemos“, – pripažįsta D.Trinkūnas.

Optimizmą ir entuziazmą numušė kelios nesniegingos žiemos, – pripažįsta D.Trinkūnas.

Jis pastebi, kad pastaraisiais metais dėl nesniegingų žiemų sumažėjo ne tik lygumų slidžių nuomininkų ir pardavėjų, bet ir prekiaujančių kalnų slidinėjimo inventoriumi.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Slidininkas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Slidininkas

„Rinka susispaudusi, lygumų slidžių nuomos galimybe pasidomėjus, ant vienos rankos pirštų galima suskaičiuoti nuomotojų. Labai mažai likę, gal tik du. Kalnų slidžių pardavėjų ir nuomotojų daugiau, nes kalnų slidinėjimo sezoną gali gelbėti kelionės į kalnus“, – mano verslininkas, atkreipęs dėmesį, kad Lietuvos žiemos slidinėjimo centrams pastarosios žiemos taip pat buvo nedėkingos.

Žiemos kurortai laukia atidarymo

Prastus pastarųjų metų sezonus mini ir Lietuvos žiempos sporto centro Ignalinoje direktorius Bronislavas Cicėnas. O šiais metais tebesitęsiantis karantinas žiemos centrui – dar viena bloga žinia. B.Cicėnas pripažįsta, kad šiuo metu centro finansinė padėtis – labai bloga.

„Blogai nei bloga – centras gyvena iš savo uždirbtų lėšų, yra nedotuojama organizacija, o pernai žiemos nebuvo, dabar – didžiausia pandemija. Visur einame su minusais, mums 100 kartų blogiau nei eiliniam, nes ir skolų turime. Aš jau nemažai metų dirbu, bet tokių prastų situacijų nebuvo", – apgailestauja B.Cicėnas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Slidininkas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Slidininkas

Šiuo metu paruoštos tik iki 10 kilometrų siekiančios lygumų slidinėjimo trasos, skirtos profesionaliems sportininkams.

Tačiau B.Cicėnas pripažįsta, kad žiemos sporto centras gyvena viltimi, kad bus leista atsidaryti, nes įsitikinęs, kad žiemos centrų valdytojai gali užtikrinti saugius atstumus tiek prie keltuvo, tiek lygumų slidinėjimo trasose.

„Didžiausia viltis yra kvailių motina, bet viliamės, kad atidarys trasas, nes jei "Maximose" galima viską daryti, būriuotis, tai čia, miške, atstumas ir taip išsilaiko. Jei slidinėja su lygumų slidėmis, jų ilgis 2 metrai. Niekados nemačiau, kad lygumų slidininkinkai būtų arčiau nei per 3-5 metrus, visi juda, tuo aspektu, nėra logikos drausti“, – 15min sakė B.Cicėnas, kartu pripažįstantis, kad bloga pandeminė situacija valdžią verčia imtis draudimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas