Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Altimus-Tech“ teks palaukti leidimo į Ukrainą eksportuoti karinę įrangą

Lenkijos oro gynybos sistemų kūrimo ir gamybos bendrovei „Altimus-Tech“ (buvusi „LiTak-Tak“) filialui Lietuvoje nepavyko teismui apskųsti ministerijos sprendimo ilgiau nagrinėti jo prašymą išduoti karinės įrangos eksporto į Ukrainą licenciją, nusprendė teismas.
Ukrainos vėliava
Ukrainos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vilniaus apygardos administracinis teismas vasario 3-ąją atsisakė priimti bendrovės skundą dėl Ekonomikos ir inovacijų ministerijos sprendimo, nes jis nėra galutinis ir įpareigojantis dokumentas, BNS pranešė teismas.

„Altimus-Tech“ siekė iš dalies panaikinti raštą, kuriuo atsisakoma nagrinėti pernai gruodį jos pateiktą prašymą išduoti eksporto licenciją. Ministerija bendrovę informavo, kad jos prašymo nagrinėjimas pratęstas siekiant gauti papildomus duomenis ir išvadas iš Policijos departamento.

Ministerija BNS patvirtino, kad išvados vis dar laukiama.

„Remiantis išvada strateginių prekių licencijavimo klausimų komisija galės spręsti dėl licencijos išdavimo“, – teigiama ministerijos komentare BNS.

Bendrovės teisininkė Vitalija Lapina BNS sakė, kad praėjusių metų gruodį įmonė licencijos prašė norėdamas dovanoti Ukrainai aštuonias raketų paleidimo sistemas, kurios padėtų kare su Rusija.

„Prašėme išduoti eksporto į Ukrainą licenciją didesniam įrangos kiekiui, aštuonių raketų paleidimo įrenginių, taip pat kitai įrangai, kurią nusprendėme Ukrainai dovanoti. Pastarąjį prašymą ministerija patenkino iš dalies, dėl raketų paleidimo įrenginių prašymo nagrinėjimą ministerija nusprendė sustabdyti, kadangi, jos teigimu, šiuo metu yra pradėti, bet dar nesibaigę du administraciniai tyrimai siekiant išaiškinti, ar minėta įranga priskiriama ginklams“, – BNS teigė V.Lapina.

Pasak jos, įmonė teismo nutartį ketina skųsti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

2020 metų spalį Ukrainos piliečių Valerijaus Boguslavskio ir Sergijaus Perevarovo netiesiogiai valdytą „LiTak-Tak“ Vyriausybė pripažino investuotoju, neatitinkančiu nacionalinio saugumo interesų – toks sprendimas priimtas vyriausybinės strateginius sandorius tikrinančiai komisijai nustačius, jog bendrovė turi grėsmę šalies saugumui keliančių ryšių su trečiųjų šalių fiziniais ir juridiniais asmenimis.

2021-ųjų rugpjūtį bendrovė dar kartą pripažinta neatitinkančia nacionalinio saugumo interesų. Tais pačiais metais ji buvo reorganizuota ir prijungta prie Lenkijos įmonės „Altimus-Tech“.

Bendrovė taip pat siekė iš valstybės priteisti 848 tūkst. eurų išlaidas už karinių daiktų saugojimą specialiomis sąlygomis po to, kai Lietuvos įmonės veikla karinės įrangos sektoriuje buvo uždrausta, tačiau sausį teismas skundą atmetė. Įmonės atstovė BNS teigė, kad ši nutartis bus skundžiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas