Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Amazon“ įkūrėjas Jeffas Bezosas žada atiduoti didžiąją dalį savo turto

„Amazon“ įkūrėjas Jeffas Bezosas pareiškė, kad didžiąją dalį savo 124 mlrd. dolerių vertės turto ketina atiduoti per visą savo gyvenimą.
Jeffas Bezosas
Jeffas Bezosas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Verslininkas naujienų tinklui CNN sakė, kad savo turtą skirs kovai su klimato kaita ir nelygybei mažinti.

Anksčiau verslininkas buvo sulaukęs nemažai kritikos už tai, kad nežadėjo savo turtų skirti labdarai. Investuotojas Warrenas Buffettas, „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas ir buvusi J.Bezoso žmona MacKenzie Scott – visi pažadėjo atiduoti savo pinigus.

J.Bezosas atskleidė savo planus po to, kai kantri muzikos žvaigždei ir filantropei Dolly Parton paaukojo 100 mln. dolerių, kad juos panaudotų labdaringiems tikslams.

CNN paklaustas, ar ketina atiduoti didžiąją dalį savo turto per visą savo gyvenimą, J.Bezosas atsakė: „Taip, ketinu.“

Tiesa, verslininkas nesutiko pateikti išsamią informaciją apie tai, kur išleis ar paaukos pinigus.

Ankstesnė filantropinė veikla

Daugiamilijardierius anksčiau pažadėjo skirti 10 mlrd. dolerių Bezoso Žemės fondui, kurį įsteigė 2020 m., kad padėtų kovoti su klimato kaita.

Šis žingsnis buvo žengtas po to, kai J.Bezosas ir kiti verslininkai buvo sukritikuoti už tai, kad leidžia didžiules pinigų sumas kelionėms į kosmosą, užuot sprendę problemas Žemėje. Anksčiau „Amazon“ darbuotojai taip pat kritikavo „Amazon“ dėl jos veiklos klimato kaitos srityje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./J.Bezoso skrydis į kosmosą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./J.Bezoso skrydis į kosmosą

J.Bezosas tapo vienu turtingiausių planetos žmonių po to, kai 1994 m. jo įkurta interneto mažmeninės prekybos bendrovė „Amazon“ tapo pasauline internetinės prekybos svetaine.

2021 m. jis pasitraukė iš „Amazon“ vadovo pareigų, tačiau tebėra kompanijos valdybos pirmininkas. Jam taip pat priklauso laikraštis „Washington Post“ ir kosmoso turizmo bendrovė „Blue Origin“.

Sekmadienį J.Bezosas įteikė Dolly Parton Bezoso drąsos ir pilietiškumo apdovanojimą, kuriuo įvertinami lyderiai, „drąsiai ir pilietiškai siekiantys sprendimų“.

D.Parton, kuri remia tokius tikslus, kaip vaikų raštingumas, galės paaukoti pinigus savo pasirinktoms labdaros organizacijoms.

Internete paskelbtame ceremonijos vaizdo įraše D.Parton pasakė: „Oho! Ar jūs sakėte 100 mln. dolerių?“

Ji pridūrė: „Manau, kad žmonės, kurie gali padėti, turėtų skirti pinigus ten, kur yra jų širdis. Padarysiu viską, kad su šiais pinigais padaryčiau daug gerų dalykų“.

Vida Press nuotr./Dolly Parton
Vida Press nuotr./Dolly Parton

J.Bezosas šį apdovanojimą įsteigė 2021 m., o prizai atiteko aktyvistui Vanui Jonesui ir virėjui bei humanitarinės pagalbos teikėjui Chosė Andresui, įsteigusiam organizaciją „World Central Kitchen“, kuri tiekia maistą stichinių nelaimių ištiktoms šalims.

D.Parton – dainininkė ir dainų autorė, aktorė, verslininkė ir filantropė – anksčiau šį mėnesį buvo įtraukta į Rokenrolo šlovės muziejų.

Ji aktyviai rėmė labdaros organizacijas ir įkūrė Dollywoodo fondą, kuris dovanojo knygų vaikams visame pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas