Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Anglijoje gimsta naujas prekybos milžinas: situacija primena „Iki“ ir „Rimi“ bandymą jungtis

Jungiantis „Asda“ ir „Sainsbury's“, 73 prekybos centrai turės būti parduoti. Veikiausiai tai paveiks parduotuves Anglijos pietryčiuose ir šiaurės vakaruose, skelbia BBC.
Prekybos tinklas „Aldi“
Prekybos tinklas „Aldi“ / „Scanpix“/AP nuotr.

Susijungus dviem prekybos tinklams, naujasis tinklas bus didžiausias Jungtinėje Karalystėje pagal rinkos vertę.

15 mlrd. svarų sandorį dar turi palaiminti Konkurencijos ir rinkos institucija (CMA). Pastaroji atsakinga už rinkos priežiūrą ir turi užtikrinti, kad bendrovės netaptų dominuojančiomis ir kad nebūtų padaryta žalos vartotojams.

Jeigu CMA palaimins sandorį, abu prekybos tinklai turės atsisakyti dalies parduotuvių.

Jungimasis nebus lengvas. „Daugiau nei per dešimtmetį rinkoje nebuvo panašaus sandorio“, – aiškino Davidas Haywoodas, „Maximise UK“, kuri ieško geriausių vietų parduotuvių atidarymui, įkūrėjas.

Jo manymu, 6 proc. (73) abiejų tinklų parduotuvių kyla rizika.

„Svarbiausias klausimas yra, kaip „Sainsbury's“ ir „Asda“ yra įsitvirtinusios vietos rinkoje ir kaip persidengia jų veikla. CMA aiškinsis, ar susitarimas sumažina konkurentų skaičių tam tikroje vietovėje“, – svarstė specialistas.

„Persidengiančių“ parduotuvių skaičius yra vertinamas įvairiai, tačiau, prekybos tinklų manymu, jis nėra didelis, nes abu prekybos tinklai stipriau savo pozicijas yra įtvirtinę skirtinguose Anglijos regionuose.

„Sainsbury's“ vadovas Mike Coupe įsitikinęs, kad jokių parduotuvių uždaryti nereikės. O, prireikus atsisakyti vieno ar kito prekybos centro, jie bus perkami kaip veikiantys vienetai.

Analitikams nėra iki galo aišku, kam galėtų reikti parduotuvių, kurių galbūt turės atsisakyti šie prekybos tinklai. Parduotuvės, jų vertinimu, yra kiek per didelės „Aldi“ ar „Lidl“.

Lietuvoje Konkurencijos taryba neleido jungtis „Rimi“ ir „Iki“, kai jie nesurado tinkamo pirkėjų 17-ai parduotuvių, kurių turėjo atsisakyti dėl konkurencijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas