Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Anglų kalbos žinias lietuviai linkę gerokai pervertinti: dažniausias realus kalbos lygis – pradedančiųjų A1

Tarptautiniai rodikliai rodo, kad daugiausiai lietuvių yra įgiję A1 lygį, o Lietuva viso pasaulio lentelėje – 24-a. Lietuva pagal anglų kalbos mokėjimą lenkia abi kaimynes – Latviją ir Estiją. Vis dėlto, esame žemiau Lenkijos, Vokietijos, Portugalijos, visų Skandinavijos šalių. Kitaip tariant, jei norėtumėte įsidarbinti Norvegijoje, Vokietijoje, Olandijoje ar Švedijoje – greičiausiai ten gyvenantys kitų šalių gyventojai angliškai šnekės laisviau ir laimės darbo atranką.
Anglų kalba
Anglų kalba / 123rf.com nuotr.

Visgi anglų kalba reikalinga ne tik užsienyje, bet ir visai čia pat. Populiariausių darbo skelbimų portalo CVbankas.lt duomenimis, net 39 procentai visų darbo skelbimų „Lietuvoje“ jau reikalauja anglų kalbos, tad ji tampa būtinybe tiek jauniems, tiek į antrą karjeros pusę įžengusiems asmenims. Stebint šias tendencijas, buvo nuspręsta patikrinti, kaip patys lietuviai apibūdina savo anglų kalbos žinias.

Lietuviai tikina anglų kalbą mokantys puikiai arba labai gerai

Šių metų spalio mėnesį CVbankas.lt portale atlikta kandidatų į darbo vietas anglų kalbos žinių įsivertinimo analizė. Rezultatai parodė, kad lietuviai savo įgūdžius vertina puikiai ar gerai – tokį įvertinimą savo kalbėjimo žinioms priskyrė net 58 % atsakiusiųjų, rašymo žinioms – 59 % ir net 68 % visų apklaustųjų pažymėjo, kad anglų kalbą supranta puikiai arba gerai. Geriausiai savo žinias vertina dirbantieji marketingo ir informacinių technologijų srityse. Taip pat neblogai savo žinias vertina prekybos, klientų aptarnavimo, konsultavimo ir transporto-logistikos srityse dirbantys asmenys.

Mokiniai greičiausiai išmoksta susikalbėti paprastomis frazėmis

Siekdami apžvelgti besimokančiųjų anglų kalbos pasiekimus, išsamią kalbos testų analizę atliko ir anglų kalbos mokykla „Intellectus“ – išnagrinėta daugiau nei 25 tūkstančiai mokinių testų iš pastarųjų ketverių metų.

Kaip teigė mokyklos įkūrėjas Andrius Ingelevič, daugelio mokinių rezultatai atspindėjo tarptautinių rodiklių tendencijas: „Kalbos testų analizė atskleidė, kad didžiausia dalis mokinių – net 30 % – yra pasiekę A1 lygį, kuris leidžia suprasti kasdienius angliškus posakius ir kalbėti paprastomis frazėmis. Tai ypač geras pasiekimas tiems, kurie anglų kalba nekalbėjo prieš pusmetį. Šie rezultatai atitinka tarptautinius rodiklius. Visgi Cvbankas.lt analizė parodo, kad galimai žmonės pervertina savo kalbos lygį. Greičiausiai taip atsitinka, kai vertinami tik įgūdžiai susikalbėti gyvenimiškose situacijose, bet neįvertinamos gramatikos ar rašybos žinios. Abejojant dėl savo tikrojo kalbos lygio, rekomenduoju jo nespėlioti, o atlikti objektyvų testą, kuriame bus patikrintas ne tik kasdienių frazių supratimas, bet ir gebėjimas vartoti skirtingus anglų kalbos laikus bei sudėtingesnių tekstų supratimas. Tokį nemokamą testą siūlome ir mūsų mokyklos interneto puslapyje.“

Asmeninio arch. nuotr./Andrius Ingelevič, „Intellectus“ vadovas
Asmeninio arch. nuotr./Andrius Ingelevič, „Intellectus“ vadovas

Tarp besimokančiųjų papildomai daugėja pažengusiųjų kalbos vartotojų

Edukologas pratęsė kalbos testų analizės apžvalgą, pasidžiaugdamas, kad yra džiuginančių pokyčių – padaugėjo kalbančiųjų B2 (pažengusiųjų) lygiu. „Džiugu, kad anglų kalbos lygis kasmet gerėja – per ketverius metus aukščiausio C1 kalbos lygio vartotojų mūsų mokykloje padaugėjo net 7 %. Čia labiausiai pasižymėjo 30–40 metų asmenys, aktyviai lankę kursus ir siekę geresnių darbo perspektyvų,“ –„Intellectus“ kalbos testų analizės rezultatus pristatė anglų kalbos specialistas, pridurdamas, kad pasiektas B2 kalbos lygis leidžia kalbėti beveik kaip tikriems anglakalbiams, įvaldyti daugybę frazeologizmų, aiškiai išdėstyti savo nuomonę, suprasti ilgus sudėtingus tekstus ir potekstę.

Įgytas aukštesnis kalbos lygis leidžia turiningai atostogauti užsienyje ir aktyviai įsitraukti į pokalbius

Pasak A. Ingelevič, asmenims, kurie nori anglų kalba kalbėti tik atostogų metu užsienyje – susikalbėti trumpomis frazėms, išmokti prisistatyti ir paklausti, kur yra ieškomas turistinis objektas, užtenka ir A1 ar A2 lygio. Tačiau, edukologo nuomone, norint jaustis geriau, tai yra kalbėti rišliau, pasidalinti savo įžvalgomis, suprasti ilgesnius ir sudėtingesnius pokalbius, mokėti išsisukti iš netikėčiausių situacijų, reikėtų pasiekti B1 ir aukštesnį kalbos lygį. „Analizuojant kalbos testų rezultatus matyti įvairios tendencijos skirtingose amžiaus grupėse. Pavyzdžiui, 50–60 metų ir 60+ grupėse beveik 50 % žmonių rekomendacija išlieka ir toliau mokytis A2 lygio. Paprasčiau tariant, šie žmonės jau mokėtų paklausti, kur Londone išgerti skanios kavos, kuriuo autobusu atvažiuoti iki Bekingemo rūmų ar kaip vaizdo skambučio metu prisistatyti užsienyje gyvenantiems anūkams. Visgi šių anglų kalbos žinių neužteks suprasti įdomų gido pasakojimą apie rūmus, baristos išklausinėti paslapčių apie skaniausios kavos ruošimą ar paklausti anūkų apie mokykloje vykstančius nuotykius. Norint įgalinti savo anglų kalbos žinias, tikrai verta mokytis toliau ir siekti B1 lygio, kurį pasiekus galima laisvai bendrauti tiek keliaujant, tiek laisvalaikiu ar darbo reikalais,“– teigė anglų kalbos specialistas.

Anglų kalbos reikalavimai jaunimui – kur kas aukštesni nei vyresnio amžiaus žmonėms

Kaip parodė „Intellectus“ kalbos testų analizės rezultatai, labai aukštu ir aukštu anglų kalbos lygiu pasižymi 20–30 metų asmenys, kuriems keliami ypač aukšti darbdavių reikalavimai mokėti anglų kalbą. Darbdaviai dažnai tikisi, kad jaunuoliai mokės anglų kalbą kone kaip gimtakalbiai. Tam, pasak A. Ingelevič, didelę įtaką padarė nepriklausomos Lietuvos tobulėjimas ir globalizacijos procesai – jaunesnioji karta populiariausią užsienio kalbą girdi nuo mažumės, o, norėdami įsidarbinti tarptautinėse įmonėse, privalo turėti ne tik teorinių, bet ir praktinių užsienio kalbos įgūdžių. Anglų kalbos specialisto nuomone, šios tendencijos neišvengiamai daro įtaką darbo skelbimų reikalavimams, o kartu – ir lūkesčiams vyresnių žmonių kvalifikacijai.

„Jaunų žmonių anglų kalbos testų atlikimas ir kalbos lygis sparčiai auga – poreikį tam diktuoja noras pasiekti sėkmingos karjeros bei Lietuvoje vis dažniau įsikuriantys tarptautiniai verslai. Akivaizdu, kad jaunosios kartos atstovai siekia būti konkurencingi nuo pat pradžių ir į anglų kalbą žiūri rimtai. Visgi, čia norėčiau paskatinti ir įkvėpti vyresniuosius perimti pavyzdį iš jaunuolių. Mūsų mokymo praktika rodo, kad 50 metų sulaukę ir vyresni asmenys gali išmokti anglų kalbos net nuo nulio,“ – tvirtino A. Ingelevič.

Anglų kalba gali padėti išsaugoti solidų darbą iki pat pensijos

Populiariausio Lietuvoje darbo skelbimų portalo CVbankas.lt atstovas Tomas Toleikis pridūrė, kad darbo rinkoje anglų kalbos poreikis laikui bėgant turėtų tik dar labiau didėti, todėl jos pradėti mokytis ypač pravartu siekiantiems išlaikyti kvalifikuotą darbą iki pensijos.

Picture2
Picture2

„Gimtosios kalbos Lietuvos darbo rinkoje paprasčiausiai nebepakanka. Išmokę anglų kalbą bei mokėdami kitą, pavyzdžiui, vokiečių, lenkų ar rusų, vyresni asmenys kvalifikuotą darbą gali sėkmingai dirbti iki pat pensinio amžiaus. Anglų kalbos mokėjimas, į kurį tikrai atsižvelgia darbdaviai, yra papildomas pranašumas prie solidžios darbo patirties. Vyresniems žmonėms tikrai nereikia kaip jaunuoliams mokėti C1 kalbos lygio – daugeliui perspektyvių darbo vietų pakaktų pasiekti ir B1 lygį. Juk net ir būdami 50-ies, prieš akis dar turime bent 15 metų produktyvaus darbo, todėl mokytis naujų, gal jus iš pradžių net ir gąsdinančių dalykų – naujos užsienio kalbos, kompiuterinio raštingumo ar net programavimo įgūdžių, perkopus į antrąją karjeros pusę, tikrai verta ir tai ilgainiui atsiperka",- sako CVbankas.lt vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas