Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ant durų atsiradęs homofobiškas lipdukas sukėlė daug reakcijų: restorano atstovas teigia – užklijavo kažkas kitas

Šeštadienio vakarą socialiniame tinkle „Facebook“ atsiradusi nuotrauka sukėlė nemažą audrą. Lipdukas, kuriame pavaizduota LGBTQ vėliavos fone esanti vyrų pora ir ją užbraukianti raudona linija, užklijuotas ant patalpų, kuriose įsikūrusi įstaiga „Močiutės cepelinai“, durų. Po kurio laiko lipdukas buvo pašalintas, o įstaigos atstovas teigia, kad jį užklijavo kažkas kitas. Jis sako, kad dėl šio įvykio prie restorano bus įrengtos kameros.
Lipdukas ant durų
Lipdukas ant durų / Jokūbo Stadalninko nuotr.

„Sunkoka patikėti, kad niekas jo nepastebėjo“

Lipduką ant restorano durų šeštadienio popietę pastebėjo ir nufotografavo maisto kurjeris Jokūbas Stadalninkas, atvykęs paimti užsakymo. Informavęs maisto pristatymo įmonę, kurioje dirba, jis įkėlė nuotrauką ir į savo „Facebook“ paskyrą.

Po to, kai nuotrauka apie valandą buvo socialiniame tinkle, o įstaiga „Močiutės cepelinai“ socialiniuose tinkluose sulaukė įvairių komentarų, šis lipdukas nuo durų buvo nuiimtas.

Anot J.Stadalninko, durys, ant kurių užklijuotas lipdukas, veda į patalpas, kuriose įsikūrusi „Fokus pizza“ ir „Močiutės cepelinai“.

„Maistą paimi įėjęs per tas pačias duris. Ar tai „Fokus Pizza“, ar tai „Močiutės Cepelinai“, – sakė vaikinas.

„Turbūt savininkai ar kiti atsakingi asmenys pastebėjo audrą, kylančią „Facebook“. Kai buvo daryta nuotrauka, lauko terasoje buvo nemažai žmonių, sukinėjosi padavėjos – sunkoka patikėti, kad niekas jo nepastebėjo“, – 15min pasakojo J.Stadalininkas.

Kabins kameras

Paskambinus „Močiutės cepelinai“ „Facebook“ paskyroje nurodytu telefonu, savininku prisistatęs Igoris Jermolenka portalui 15min tvirtino, kad niekas iš įstaigos šio lipduko neklijavo – anot jo, tai padarė kažkas kitas.

„Aš nežinau, kodėl ir kas padarė. Mes jau, aišku, seniai nuėmėm. Mes dabar kabinsime kameras, kad sektume, kas iš viso galėjo tokius dalykus padaryti“, – sakė I.Jermolenka.

Nejaugi dabar įmonė, šiais laikais, sugalvotų tokias akcijas daryti? – kalbėjo I.Jermolenka.

Jis tvirtina, kad niekas, susijęs su įstaiga, šio lipduko neklijavo.

„Nejaugi dabar įmonė, šiais laikais, sugalvotų tokias akcijas daryti?“ – kalbėjo jis.

I.Jermolenka teigė, kad lipdukas pastebėtas po to, kai jo telefonas pasidarė „karštas“ dėl reakcijų į šį įvykį.

Tuomet buvo susisiekta su asmenimis, kurie lipduką nuėmė. Anot I.Jermolenkos, darbuotojams penktadienio vakare valant duris, lipduko nebuvo.

„Įtarinėjame, kad buvo tokie vyrukai, išgėrinėjo prie mūsų durų, rūkė. Mes tokį įtarimą turime“, – sakė I.Jermolenka.

„Įdomi situacija“

15min susisiekė su Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstove Mintaute Jurkute. Ši, išgirdusi apie situaciją, prisiminė kitą panašų įvykį.

„Gana seniai, gal prieš 10 metų esame turėję panašų kreipimąsi. Tik tada buvo lipdukas ant sporto klubo su gaidžiu ir vaivorykštės uodega – nupieštu, ir taip pat užbrauktu. Tada jie juokavo-pokštavo, sakė, kad sporto klubas yra už vegetarizmą – kažkokią nesąmonę pasakė.

Bet, jeigu žiūrėtume iš lygių galimybių perspektyvos, tai čia mažai juokų yra. Jeigu savininkai patys užklijuotų arba administracija, ar už tą vietą atsakingi žmonės, tai čia reikėtų irgi klausti, ką tai reiškia? Ar tai labiau vertybinis-pozicinis dalykas, ar tai reiškia, kad tikrai tų žmonių neįleistų į tą vietą? Į tai reiktų žiūrėti tyrimo metu“, – kalbėjo M.Jurkutė.

Kol mes turime Lygių galimybių įstatymą, kuriame tai draudžiama, tai būtų įstatymo pažeidimas, – sakė M.Jurkutė.

„Lygių galimybių įstatymas sako, kad visi prekių ir paslaugų teikėjai ir pardavėjai turėtų užtikrinti lygias galimybes visiems žmonėms, nepaisant lytinės orientacijos.

Tokie draudimai yra nelegalūs. Vien dėl savo pažiūrų negalima nuspręsti, kad „į savo kavinę neįleisiu vyresnių žmonių ar homoseksualių asmenų, ar moterų“. Tol, kol mes turime Lygių galimybių įstatymą, kuriame tai draudžiama, tai būtų įstatymo pažeidimas“, – sakė Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LGBT vėliava
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LGBT vėliava

Anot M.Jurkutės, kadangi lipdukas nuimtas, sunku situaciją vertinti „atgaline data“.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovė sako, kad skundų ar pranešimų dėl panašios veiklos nėra gavę, o ar dėl šio konkretaus atvejo buvo gautas skundas bus žinoma pirmadienį.

„Čia įdomi situacija, nes tikrai gali būti, kad eina žmonės ir klijuoja. Čia būtų įdomu pažiūrėti, kaip ten buvo, panagrinėti.

Bet jeigu tai darytų patys savininkai ar atsakinga administracija, tai čia jau galėtų būti lygių galimybių pažeidimas lytinės orientacijos atžvilgiu“, – sakė M.Jurkutė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito