Antrosios kartos šeimos verslo atstovė Brigita: šeimos versle itin svarbi aiški atsakomybė

„Jau aš tai čia nebegrįšiu, ką man čia veikti – taip pareiškiau savo šeimai po dvylikos klasių, o apie įsitraukimą į šeimos verslą net kalbos nebuvo“, – juokiasi Brigita Ozolaitė-Knitienė, antrosios kartos šeimos verslo atstovė, sėkmingai padedanti savo tėvams vystyti įmonės „Ligita“ veiklą Mažeikiuose. Savo patirtimi apie tai, kaip jos, jaunosios kartos atstovės, akimis atrodo šeimos verslas ir jo specifika Brigita mielai dalinasi su visais, kurie svarsto apie savo verslo kūrimą.
Ligita Ozolienė, Ovidijus Ozalas, Brigita Ozolaitė-Knitienė
Ligita Ozolienė, Ovidijus Ozalas, Brigita Ozolaitė-Knitienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Šeimos verslas – įaugęs į kraują

Prieš šešerius metus, baigusi dvylika klasių ir išvykdama į Vilnių, Brigita savo šeimai garsiai pareiškė, kad po studijų atgal į Mažeikius negrįš ir apie šeimos verslą net nesvarstė.

„Jei atvirai, studijuodama Vilniaus universiteto Verslo mokykloje verslo studijas, vis pagaudavau save įvairių užduočių metu galvodama apie „mūsų šeimos verslą“. Jau rašant bakalaurą aš dirbau, nes sėdėti ir nieko neveikti – ne man. O gyvenimas taip pasisuko, kad baigusi studijas grįžau į Mažeikius.

Nemažą įtaką tam padarė ir tai, kad savyje jau nešiojau naują gyvybę ir su vyru nusprendėme, jog čia, su savais, auginti vaiką bus kur kas lengviau. Ir tikrai šio sprendimo nesigailime. Aš grįžau iš Vilniaus su naujomis idėjomis, pradėjau organizuoti įvairius renginius ir atradusi savo nišą įsisukau į mūsų šeimos verslą“, – savo istorija dalinasi B.Ozolaitė-Knitienė.

Asmeninio archyvo nuotr./Parduotuvė „Ligita“
Asmeninio archyvo nuotr./Parduotuvė „Ligita“

Įmonė „Ligita“, kuria su šeima vysto Brigita, užsiima mažmenine ir didmenine prekyba firminiais drabužiais ir batais. Įmonė turi penkias parduotuves Lietuvoje: Mažeikiuose, Klaipėdoje, Palangoje ir Telšiuose. Į šeimos verslą įsitraukusi visa šeima: mama Ligita, tėtis Visvaldas ir pati Brigita. Mažasis brolis Ovidijus dar mokosi vidurinėje mokykloje, tačiau taip pat visada prisideda – dalinasi idėjomis ir patarimais.

Jau rašant bakalaurą aš dirbau, nes sėdėti ir nieko neveikti – ne man.

Pirmieji šeimos verslo žingsniai prasidėjo tuomet, kai vadovė Ligita pardavinėdavo padėvėtus drabužius turguje, tuomet ji pradėjo ieškoti įdomesnių prekių, bendradarbiauti su Vokietijoje įsikūrusiomis įmonėmis ir taip po kurio laiko buvo atidaryta pirmoji parduotuvė „Ligita“ Mažeikiuose. Šeimos verslas vystomas jau 25 metus, tad pati Brigita ir jos brolis tiesiog su juo užaugo.

Aiškios pareigos – būtinos

B.Ozolaitės-Knitienės teigimu, šeimos versle dirbti yra tikrai įdomu, tačiau, jos nuomone, esminis dalykas tokiame versle – būtinybė aiškiai susiskirstyti pareigas ir atsakomybes, jog nekiltų neaiškių situacijų, kur kieno atsakomybės ribos, ypač tada, jei verslas pereina į plėtros stadiją. Ozolų šeimoje visi turi aiškias atsakomybes – verslui vadovauja mama Ligita, tėtis atsakingas už logistiką, o pati Brigita kuruoja rinkodaros ir komunikacijos sritį.

Asmeninio archyvo nuotr./Parduotuvė „Ligita“
Asmeninio archyvo nuotr./Parduotuvė „Ligita“

„Vis dėlto įdomiausia, jog šeimos versle tu gali dirbti ir valytoja, ir pardavėja, ir visas kitas pareigas, kurios tau oficialiai nepriskirtos, nes visa tai negalioja, jei ištinka bėda“, – sako Brigita.

Brigitos teigimu, jų visa šeima taip įsitraukusi į verslą, jog apie jį diskutuoja ir vakarienių, švenčių metu – nors šeima save „pagauna“, kad reikėtų mažiau kalbėti darbinėmis temomis, tačiau šie klausimai vis tiek vis iškyla.

Vis dėlto įdomiausia, jog šeimos versle tu gali dirbti ir valytoja, ir pardavėja, ir visas kitas pareigas, kurios tau oficialiai nepriskirtos, nes visa tai negalioja, jei ištinka bėda.

2018 metais Ozolų šeimos verslas laimėjo Vilniaus universiteto Verslo mokyklos organizuoto „Mylimiausio šeimos verslo“ konkursą – jie sulaukė itin didelio draugų, partnerių, klientų ir net nepažįstamų žmonių palaikymo.

„Labai didžiuojamės, kad laimėjome šį apdovanojimą – pasitikėjimas savimi, kaip įmone, labai auga gavus tokius apdovanojimus. Ačiū Vilniaus universiteto Verslo mokyklai, jog organizuoja tokius renginius ir iniciatyvas, visada smagu dalyvauti“, – teigia B.Ozolaitė-Knitienė.

Nebijokite dirbti savo tėvams

Jaunajai kartai, svarstančiai apie įsitraukimą į šeimos verslą, Brigita linki nebijoti eiti dirbti pas tėvus, nes, anot jos, kurgi geriau rasi, tačiau ji taip pat primygtinai pataria nepiktnaudžiauti esama padėtimi.

Pašnekovė taip pat pastebi: „Nors esu pati sau vadovė ir galiu savarankiškai priimti sprendimus savo srityje, tačiau mokytis ir tobulėti konkrečioje srityje šeimos versle yra sunkiau nei didelėse įmonėse, nes nėra tos pačios srities atstovo, kolegos, su kuriuo galėtum pasitarti, iš kurio sulaukti grįžtamojo ryšio. Tad ir iššūkių šeimos versle netrūksta“.

Asmeninio archyvo nuotr./Parduotuvės „Ligita“ vizualicacija
Asmeninio archyvo nuotr./Parduotuvės „Ligita“ vizualicacija

Kaip teigia Brigita, šiuo metu šeimos verslui, kaip ir daugeliui įmonių, yra nelengvas periodas, nes pandemija daro įtaką pardavimams, tačiau šeima vis tiek kelia sau ambicingus tikslus ateičiai – jie siekia būti didžiausias ir žinomiausias „outletas“ Mažeikiuose, kur pirkėjai gali rasti išskirtinių, vienetinių prekių. Šeima taip pat siekia išplėsti ir savo internetinę veiklą – el. parduotuvę ligitashop.lt bei didmeninės prekybos apimtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas