Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 22 /14:55

Apeliacinis teismas: „Inter RAO Lietuvos“ bankrotas paskelbtas neteisėtai

Rusijos energetikos milžinės „Inter RAO“ kontroliuojamos buvusios elektros tiekėjos „Inter RAO Lietuva“ kreditoriai, apie pradėtą neteisminę bankroto procedūrą neinformavę visų kreditorių, pasielgė neteisėtai, todėl teismas jų sprendimą panaikino.
AB „INTER RAO Lietuva“
AB „INTER RAO Lietuva“ / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį paskelbė, jog „Inter RAO Lietuva“ bankroto procese padarytas esminis pažeidimas dėl kreditorių informavimo.

„Kreditorių susirinkimo sprendimai naikintini, kadangi priimti pažeidžiant įstatyme nustatytą imperatyvią pareigą informuoti visus kreditorius, be kita ko, ir potencialius, inicijuojant neteisminę bankroto procedūrą“, – rašoma nutartyje, kuri įsiteisėjo iš karto, bet dar gali būti skundžiama.

Pretenzijas dėl įmonės kreditorių sprendimo skelbti bankrotą reiškė bendrovės „Philips Morris Lietuva“, „Orlen Lietuva“ bei Lietuvos paštas.

Teismo vertinimu, neinformavus bendrovių apie kreditorių susirinkimo sušaukimą buvo paneigtos jų teisės ir galimybės prieštarauti bankrotui, nemokumo administratorės paskyrimui, teikti savo argumentus ir įrodymus dėl įmonės mokumo.

Apeliacinis teismas panaikino Vilniaus apygardos teismo birželio 1 dieną priimto sprendimo dalį, kuria atmesti „Philips Morris Lietuvos“, „Orlen Lietuvos“ bei Lietuvos pašto prašymai naikinti kreditorių sprendimus dėl bankroto.

Bendrovės teismams teigė, jog apie susirinkimą informuotų kreditorių reikalavimų suma siekia 13,9 mln. eurų, tuo metu bendra jų suma viršija 43,2 mln. eurų.

„Philips Morris Lietuva“ nurodė, kad „Inter Rao Lietuva“ jai skolinga 0,42 mln. eurų, „Orlen Lietuva“ dėl to patyrė 10,3 mln. eurų nuostolį, o Lietuvos paštas – beveik 0,9 mln. eurų.

Dalis kreditorių neteisminį „Inter RAO Lietuvos“ bankrotą inicijavo 2022 metų birželį, administratoriumi paskirtas Įmonių bankroto administravimo ir teisinių paslaugų biuras.

Dėl Lietuvos pašto, „Philips Morris Lietuvos“ ir „Orlen Lietuvos“ reikalavimų Vilniaus apygardos teismas šiemet vasario 24-ąją įmonės kreditoriams laikinai uždraudė priimti sprendimus.

Įmonės bankrotas inicijuotas po to, kai Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) pernai kovo viduryje apribojo „Inter RAO Lietuvos“ galimybes atlikti bankų operacijas, o gegužę dėl sąsajų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu buvo įšaldytos ne tik įmonės lėšos, bet ir akcijos.

Baltijos šalys gegužės 22-ąją sustabdė prekybą „Inter RAO Lietuvos“ tiekiama rusiška elektra, o Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) birželio pabaigoje panaikino jos elektros eksporto, importo bei nepriklausomo tiekėjo licencijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas