Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Aplink Dumpių valymo įrenginius – mažiau prasto kvapo

Klaipėdos rajono ir miesto gyventojų nuotekų valykloje Dumpiuose įrengtas Lietuvoje dar nauja aktyvios oksidacijos technologija. Jau dabar akivaizdžiai pastebima, kad 177 tūkst. eurų investicija sumažino nuo nuotekų sklidusį nemalonų kvapą.
„Klaipėdos vanduo“ bendrovės valymo įrenginiai Dumpiuose.
Bendrovės „Klaipėdos vanduo“ valymo įrenginiai Dumpiuose. / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Kaip pasakojo bendrovės „Klaipėdos vanduo“ direktorius Benitas Jonikas, Dumpiuose įdiegta analogų neturinti kvapų mažinimo sistema smėliagaudėse, kurios veikimas pagrįstas aktyvios oksidacijos technologija.

„Naudojant aktyvios oksidacijos technologiją jau pirmame nuotekų valymo etape iš nuotekų išsiskiria daug mažesni nemalonūs kvapai, nes ozonas, kuris paduodamas per smėliagaudžių oro tiekimo sistemą, skyla ir nuotekos yra papildomai prisotinamos deguonimi. Tokiu būdu nuotekose esantys sieros ir azoto junginiai yra papildomai oksiduojami ir nemalonaus kvapo išsiskyrimas yra slopinamas, o nuotekos iš dalies dar yra ir dezinfekuojamos“, – teigė bendrovės „Klaipėdos vanduo“ generalinis direktorius B.Jonikas.

Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Vandenvalos įrenginiai Dumpiuose, Klaipėdos rajone.
Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Vandenvalos įrenginiai Dumpiuose, Klaipėdos rajone.

Ozonavimo įranga sumontuota atskirame moduliniame pastate šalia grotų ir smėlio sėsdinimo pastato, todėl ozonas yra gaminamas vietoje ir į nuotekų valymo procesą paduodamas uždaromis sistemomis. Aktyvios oksidacijos technologija Dumpių nuotekų valykloje įdiegta per pusmetį, prieš tai unikali Lietuvoje kvapų mažinimo sistema buvo tik bandomoji, kurios rezultatai parodė, kad kvapai smėliagaudėse sumažėjo keliskart.

Į Klaipėdos miesto nuotekų valyklą, įsikūrusią Dumpiuose, kas valandą atkeliauja apie 2 tūkstančiai kubinių metrų nuotekų. Nuotekos slėgine linija atiteka iš uostamiesčio, Gargždų, Priekulės ir dar kelių gyvenviečių.

Buitinės nuotekos visų pirma patenka į grotų pastatą, kuriame iš nuotekų šalinamos stambios šiukšlės, atliekos, įvairios priemaišos.
Modernizuota ir ventiliacinė sistema. Pirminiai kvapo koncentracijos matavimai parodė, kad efektyvumas siekia beveik 99 proc. ir prasto kvapo sumažėjo keliais šimtais kartų.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Bendrovės „Klaipėdos vanduo“ generalinis direktorius Benitas Jonikas
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Bendrovės „Klaipėdos vanduo“ generalinis direktorius Benitas Jonikas

Šiemet prie valymo įrenginių ketinama įrengti ir vadinamąsias elektrines nosis, kurios matuos iš vandenvalos įrenginių sklindančius kvapus.

Anot B.Joniko, šiemet ketinama atlikti ir kvapų tyrimą. „Matysime, ar pasiekėme kitąmet įsigaliosiantį reikalavimą neviršyti 5 kvapo vienetus. Šiai dienai, kaip žinome, yra 8 kvapo vienetai“, – kalbėjo bendrovės „Klaipėdos vanduo“ direktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas