Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Apžvelgti startuolių metai: rekordai, pripažinimas pasaulyje ir Vilniaus inovatyvių verslų apdovanojimai

Ketvirtadienio vakarą „Talent Garden Vilnius“ įvyko „Wrap Up of 2021 & Startup Awards“ apdovanojimai. Juose ne tik apžvelgti rekordiniai metai, bet ir pagerbti tie startuoliai, kurie pritraukė rekordiškai daug investicijų ir išsiskyrė kitais rodikliais, stiprinančiais šalies ekonomiką ir įvaizdį pasaulyje.

Apdovanojimuose „Wrap Up of 2021 & Startup Awards“ Vilniaus miesto plėtros agentūra „Go Vilnius“ ir VšĮ „Versli Lietuva“ startuolių ekosistemos plėtros padalinys „Startup Lithuania“ apžvelgė išskirtinius metus ir atsidėkojo Vilniaus startuoliams už indėlį į Lietuvos ekonomiką.

Rekordai ir pripažinimas pasaulyje

Renginys pradėtas įžangine ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės patarėjo Karolio Žemaičio kalba, po kurios „Startup Lithuania“ jau septintus metus iš eilės pristatė metinę Lietuvos startuolių ekosistemos apžvalgą.

Kaip iškart pastebėjo „Startup Lithuania“ vadovė Roberta Rudokienė, nors duomenų iš visų 2021-ųjų dar neturime, jau trečiojo šių metų ketvirčio rezultatai rodo didžiulę pažangą nuo 2020-ųjų ir gerina ankstesnius rekordus.

Renginio akimirkos – galerijoje:

Jos pateiktoje statistikoje – džiuginantys skaičiai: Lietuvos startuolių darbuotojų skaičius per metus paaugo 23 procentais, pardavimai – 137 proc., eksportas – 162 proc., surinkti mokesčiai – 51 proc.

Lietuva šiemet pritraukė ir rekordines investicijas – 2020-aisias startuoliai sudarė sandorius dėl 43,2 mln., o 2021-aisiais – 423 mln., iš kurių net 250 mln. priklauso „Vinted“, daugiau nei 43 mln. – „TransferGo“.

Augo ir verslo angelų skaičius – nuo praeitų metų jų padaugėjo net 3 kartus. Tarp metinių pasiekimų R.Rudokienė įvardijo ir tai, kad buvo įsteigta Lietuvos startuolius vienijanti asociacija „Vienaragiai LT“, Vilniuje atidarytas „Imaguru Startup HUB“, 27 startuoliai iš ne Europos šalių persikėlė į Lietuvą, naudodamiesi „Startup Visa Lithuania“ programa. Nuo pat šios programos pradžios į Lietuvą taip persikėlė 85 startuoliai, 5 jų šiemet pritraukė investicijų. Tai – taip pat šiųmetis rekordas.

Manto Gudzinevičiaus nuotr./Roberta Rudokienė
Manto Gudzinevičiaus nuotr./Roberta Rudokienė

Džiugus ir Lietuvos startuolių ekosistemos pripažinimas pasaulyje: „Global Fintech index“ Lietuvai suteikė 10 vietą, „Startup Blink Global Ecosystems ranking 2021“ – 16-ą. Taip pat Lietuva šoktelėjo net per 60 pozicijų „Startup Genome“ lentelėje, o pagal 1 mln. gyventojų tenkantį startuolių skaičių „Dearoom.co“ ir „Atomico“ apžvalgoje puikuojasi 4-oje vietoje.

„Šiandien tikrai turime daug priežasčių švęsti – atšvęsti metus, rekordus, darbą, kurį visi padarėte“, – užbaigė R.Rudokienė.

Apdovanojimų transliaciją galite pamatyti čia:

VIDEO: Wrap Up of 2021 & Startup Awards

Metų startuoliu tapo „TransferGo“

Antroji renginio dalis – jau trečią sykį organizuojami startuolių apdovanojimai. Dėl jų dalyviai varžėsi šešiose kategorijose.

Pirmąjį, Metų verslo relokacijos (angl. Relocation of the Year) kategorijos nugalėtoją paskelbė „Go Vilnius“ direktorė Inga Romanovskienė. Juo tapo kompiuterinius žaidimus kurianti bendrovė „Wargaming“. Veikianti nuo 1998 m. ši įmonė dabar laikoma viena iš žaidimų pramonės lyderių, turinčių daugiau nei 5 tūkst. darbuotojų ir 19 biurų visame pasaulyje. Šiemet „Wargaming“ atidarė biurą Vilniuje, kur per kelerius metus planuoja įdarbinti kelis šimtus darbuotojų.

Manto Gudzinevičiaus nuotr./Wargaming
Manto Gudzinevičiaus nuotr./Wargaming

Antrosios kategorijos apdovanojimą įteikė Justinas Pašys, Lietuvos verslo angelų asociacijos „LitBAN“ vykdantysis direktorius. Kylančios žvaigždės (angl. Rising Star) apdovanojimas šiemet atiteko sparčiai augančiai įmonei „Ondato“ – pinigų plovimo prevencijos (angl. anti money laundering) ir klientų pažinimo (angl. know your customer) technologinei bendrovei, kuri teikia paslaugas finansinėms institucijoms.

Manto Gudzinevičiaus nuotr./Ondato atstovas ir Justinas Pašys
Manto Gudzinevičiaus nuotr./Ondato atstovas ir Justinas Pašys

„Investuok Lietuvoje“ vadovas Elijus Čivilis skelbė Metų proveržio technologijų (angl. Best Emerging Tech) startuolį. Juo pripažinta įmonė „Biomatter Designs“, kurianti dirbtiniu intelektu grįstas technologijas, skirtas supaprastinti ir pagreitinti naujų baltymų kūrimo procesą. Startuolio sukurto sprendimo pagalba kuriami visiškai nauji fermentai, skirti efektyviai ir ekologiškai cheminių junginių sintezei, taip pat terapiniai ir DNR kodo redagavimui skirti baltymai.

Manto Gudzinevičiaus nuotr./Biomatter Designs
Manto Gudzinevičiaus nuotr./Biomatter Designs

O kas nusipelnė Metų ekosistemos herojaus (angl. Ecosystem Hero) titulo? Nugalėtoją skelbė R.Rudokienė. Paaiškėjo, kad juo tapo šiemet įsteigta ir jau 32 startuolius subūrusi asociacija „Vienaragiai LT“. Asociacijos tikslas – spręsti ne tik startuoliams, bet ir visai Lietuvai aktualius švietimo ir talentų pritraukimo klausimus, palaikyti Lietuvos startuolių ekosistemos plėtrą, užtikrinti dalijimąsi patirtimi, atstovauti sektorių ir gerinti jo įvaizdį visuomenėje.

Manto Gudzinevičiaus nuotr./Vienaragiai LT
Manto Gudzinevičiaus nuotr./Vienaragiai LT

Metų publikos numylėtinio (angl. Public’s Favourite) apdovanojimas – išskirtinis, mat savo favoritą galėjo rinkti visi, kelias savaites iki apdovanojimų dalyvavę viešai vykusiame balsavime. Kaip atskleidė „15min group“ generalinis direktorius Tomas Balžekas, publikos numylėtinio apdovanojimą pelnė „Ondato“.

Manto Gudzinevičiaus nuotr./Ondato
Manto Gudzinevičiaus nuotr./Ondato

Su nekantrumu laukta turbūt svarbiausio vakaro momento – kada bus atskleistas pagrindinės, Metų startuolio kategorijos (angl. Startup of the Year) nugalėtojas. Jam paskelbti mikrofonas atiteko Vilniaus miesto merui Remigijui Šimašiui.

„Vilnius pats yra startuolis – jis atsirado prieš 700 metų, bet tikiu, kad visi jaučiame tebesančią jo startuolio dvasią, dvasią, kuri nebijo suklysti, gali vėl pradėti iš naujo, aprūpinti visus čia gyvenančius miestiečius <...> Būti tokių įdomių metų startuoliu startuolių mieste ir startuolių šalyje yra garbė“, – prieš paskelbdamas laimėtoją sakė Vilniaus miesto meras.

Manto Gudzinevičiaus nuotr./Remigijus Šimašius
Manto Gudzinevičiaus nuotr./Remigijus Šimašius

Nominacijos laimėtoju tapo spartesnes tarptautines perlaidas užtikrinti siekianti įmonė „TransferGo“. Per šiuos metus bendrovė tapo viena sparčiausiai augančių piniginių perlaidų bendrovių, pritraukė naujų investicijų ir šiuo metu veiklą vykdo daugiau nei 160 šalių. Iš viso „TransferGo“ jau turi 3,5 mln. klientų ir buvo nominuoti ne tik Lietuvoje, bet ir Ukrainoje, kur sulaukė „Cross Border Solution of the Year“ apdovanojimo už tarptautinių pervedimų paslaugų inovatyvumą.

Manto Gudzinevičiaus nuotr./TransferGo
Manto Gudzinevičiaus nuotr./TransferGo

Metų startuolio nominacijos nugalėtoją iš visų pateiktų nominantų rinko Startuolių muziejuje jau eksponuojamų startuolių nariai – jų iš viso 13. Ši nominacija skirta pagerbti startuolių bendruomenės ypatingai vertinamą įmonę. Šių metų laimėtojai papildė Startuolių muziejaus, įsikūrusio „Vilnius Talent Garden” ekspoziciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas