Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Restoranai pasigenda pietautojų, turi prašymų Vyriausybei

Daugėjant pasiskiepijusių skaičiui ir švelnėjant karantinui, darbuotojai laisviau gali grįžti į biurus. Tačiau pietautojų laukiantys restoranai, ypač neturintys lauko terasų, klientų pasigenda ir dėl to kaltina tiek galimybių pasą, tiek atostogas.
Kavinėse pradėjo veikti galimybių pasas
Kavinė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kelis restoranų tinklus valdančios įmonės „Amber Food“ vadovas Gediminas Balnius tvirtina, kad pietautojai į restoranus dar nesugrįžo. Verslininkas dėl to kaltina galimybių pasą, nors kiti restoranų vadovai primena, kad vasaromis klientai visuomet pirmenybę teikia ne patalpoms, o lauko terasoms.

Tiesa, tai, kad klientai vis dar vengia uždarų patalpų, o didesniais klientų srautais gali džiaugtis tik turintys dideles lauko terasas, pastebi visi. Pokyčių maitinimo įstaigos tikisi nuo rugsėjo.

Nesulaukia biuro darbuotojų

Į dienos pietus orientuotus „iLunch“ restoranus, įsikūrusius biurų pastatuose, valdančios įmonės „Inovatyvūs restoranai“ vykdomasis direktorius Donatas Vaitasius 15min tvirtino, kad pietautojai į restoranus dar negrįžta. Jis šią tendenciją siejo tiek su nuotoliniu darbu, kurio darbuotojai dar nenori atsisakyti, tiek atostogomis.

„Gal sugrįžta pavieniai darbuotojai, bet didžioji dalis tęsia darbą nuotoliniu būdu ir apie rimtesnį sugrįžimą svarsto nuo rugsėjo mėnesio, taip kalba biurų valdytojai. Vienuose biuruose daugiau darbuotojų, kituose mažiau, bet pustuščiai ar beveik tušti biurai“, – pastebi D.Vaitasius.

Dariaus Gedvilos nuotr. /„iLunch“
Dariaus Gedvilos nuotr. /„iLunch“

Nors apsilankius per patį pietų piką galima pamatyti nusidriekusią laukiančių valgytojų eilutę, D.Vaitasius patikina, kad tai momentinis įspūdis. Jis priduria, kad pietų metu lauke visi staliukai būna užimti, tačiau restoranus tai mažai gelbėja, nes daugiausiai vietų yra viduje.

„Beveik nėra skirtumo tarp balandžio mėnesio ir dabar. Pirmadienį dienos apyvarta buvo mažesnė nei prieš savaitę ar prieš dvi. Ypač šią savaitę bus tuščia, nes žmonės pamatė, kad prognozuojama 25–30 laipsniai karščio, ir Vilnius ištušės trečiadienį. Žiūrėjau pajūryje – vienetai laisvų vietų, viskas užrezervuota, net perkelia nuotolinio darbo vietas į pajūrį“, – mano D.Vaitasius.

Kaltina galimybių pasą

Restoranų tinklus valdančios įmonės „Amber Food“ vadovas G.Balnius tikina, kad pietus pietautojų antplūdžio tikrai nėra. Tiesa, jis dėl mažų srautų linkęs kaltinti galimybių pasą.

„Negrįžta į restoranus, nes yra galimybių pasas, kuris yra verslo žlugdymo pasas – neina ir nesėda viduje žmonės. Ne visi turi galimybių pasą, ne visi pasiskiepiję. Jeigu pietauti į restoranus eina keturiese, užtenka, kad vienas neturi ir visi atsisako minties eiti į restoraną“, – paklaustas, ar į restoranus jau sugrįžta pietautojai, 15min sakė G.Balnis.

Jis ragino Vyriausybę leisti 50 proc. staliukų aptarnauti ir viduje, nes prekybos centruose esantys restoranai, neturintys lauko terasų, ištuštėję tarsi sausio mėnesį.

Gediminas Balnis.
Gediminas Balnis.

„Tie restoranai, kurie neturi lauko terasų, gyvena kaip per pačią pandemijos viršūnę, nes niekas ten neina. Žymiai blogiau tokiuose restoranuose negu prieš metus, jie galvoja masiškai apie užsidarymą“, – tvirtino G.Balnys.

Tie restoranai, kurie neturi lauko terasų, gyvena kaip per pačią pandemijos viršūnę, nes niekas ten neina.

Tai, kad lauko terasos neturintiems restoranams vis dar sunkūs laikai, sutiko ir kitų restoranų vadovai. Restorano „Drama burger“ vadovas Eimantas Lumpickas lygino, kad iš trijų įmonei priklausančių restoranų du turi lauko terasas, o vienas, įsikūręs prekybos centre, neturi.

„Kaip diena ir naktis skiriasi situacija restoranuose, kurie turi lauko terasas – ten žmonės sėdi, pietauja, vakarieniauja, jei geras oras. O į vidų su galimybių pasu visiškai vangiai eina – per visą dieną ant rankos pirštų klientus gali suskaičiuoti. Mūsų restoranas prekybos centre gyvas maisto išvežimu“, – pasakojo E.Lumpickas.

D.Vaitasius pritarė, kad ir „iLunch“ tinklo restoranuose, kurie neturi lauko terasų, „labai liūdnas vaizdas“.

„Reikia baigti žaisti su galimybių pasais ir leisti dirbti ar kalbėtis dėl pagalbos priemonių restoranams, kurie neturi terasų. Lenkijoje jau mėnesis, kaip pusė stalų viduje veikia ir be galimybių pasų. Bandome kalbėtis, ką darome toliau, nes galimybių pasas nepasiteisino“, – ragino G.Balnis.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Sekmadienis Vilniaus mieste
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Sekmadienis Vilniaus mieste

Tiesa, svarstydami, kodėl trūksta pietautojų, restoranų vadovai mini ne vieną priežastį. Ne visi linkę kaltinti vien tik galimybių pasą. E.Lumpickas mano, kad nuo valgymo patalpose atbaido baimės – lauke žmonės jaučiasi saugesni. Be to, žmonės išsiilgę ir gero oro. Jam pritaria ir D.Vaitasius, klientų nenorą valgyti viduje siejantis ir su psichologiniais barjerais.

„Viduje sėdi po vieną, po du, vienetiniai, išskirtiniai atvejai. Visi sėdi lauke, jei yra galimybė. Tai lemia tiek pats reikalavimas, tiek tas, kad lauke gerokai smagiau. Atrodo, kad atsirado baimė sėdėti viduje, pschologinis barjeras. Kai daugiau nei pusę metų draudžiama sėdėti viduje, tai neįprasta, prie to pratinasi žmonės“, – pastebi D.Vaitasius.

Dalis jau vejasi prieškarantinį lygį

Visgi ne visi restoranų vadovai dalijosi niūriomis nuotaikomis. Geriau laikosi miesto centre įsikūrę restoranai, turintys lauko terasas, lojalių klientų.

Restoranų „Drama burger“ vadovas E.Lumpickas 15min sakė, kad klientų srautai po truputį atsistato, nuo prieškarantininio lygio atsiliekama apie 20 proc.

„Žmonės po truputį grįžta į biurus. Birželio pirmą savaitę pietautojų daugiau pasimatė – turime restoraną Gedimino prospekte – netoli Seimas, Vyriausybė, daug biurų, todėl matosi žmonių srautas“, – pastebi E.Lumpickas.

Geras tendencijas minėjo ir restoranų grupės „Fortas“ rinkodaros vadovas Kęstutis Markevičius.

„Į skirtingus restoranus grįžtančių svečių srautai kiek skiriasi, bet apkritai imant praeitų metų birželio karantino svečių lygį jau siekiame“, – teigė K.Markevičius.

Pasak jo, didžiausių srautų sulaukia restoranai, kurie turėjo užsiauginę nuolatinių svečių bazę ir turi lauko terasas. Restoranų viduje aptarnaujama tik iki 10 proc. visų svečių.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Sekmadienis Vilniaus mieste
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Sekmadienis Vilniaus mieste

„Taip pat svečiai mielai renkasi didesnes, erdvesnes lauko terasas – panašu, kad stebime pandemijos palikimą – kiek padidėjusį psichologinį erdvių ir atstumų poreikį“, – teigia jis.

Tačiau „Forto“ atstovas pastebi, kad nors ir labai negausiai, bet palaipsniui, o ypač esant prastesniam orui, vis didesnis svečių skaičius jau pasinaudoja galimybe būti aptarnautais restorano viduje.

Didesnių klientų srautų viltis restoranų savininkai sieja su karantino panaikinimu ir rudeniu. Neatsisako restoranų vadovai ir plėtros planų – štai rudenį planuojama atidaryti net 5 naujus „iLunch“ restoranus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas