Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar primygtinė Vyriausybės rekomendacija dirbti iš namų suveikė? Įmonių ši mintis nesužavėjo

Vasarą nuslūgusi koronaviruso pandemijos banga leido biurų darbuotojams grįžti prie priešpandeminių įpročių – dirbti biure, dalyvauti „gyvuose“ susitikimuose. Tačiau, kylant susirgimų skaičiams, Vyriausybė vėl rekomenduoja išsiųsti darbuotojus namo. Ne visos 15min kalbintos įmonės suskubs pasinaudoti primygtiniu raginimu – dalis ir toliau derins nuotolinį ir kontaktinį darbą. Kai kurios įmonės negaili ir kritikos Vyriausybei – anot jų, institucijų sprendimai nenuoseklūs ir pakerta pasitikėjimą.
Darbas iš namų
Darbas iš namų / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė praėjusią savaitę akcentavo, kad ši rekomendacija yra primygtinė.

Tad kaip darbą nuo spalio 1 dienos pasirinko organizuoti didžiosios šalies įmonės? 15min apklausė 7 bendroves, kokių sprendimų jos ėmėsi bei kaip vertina naująją rekomendaciją.

Kenkia įmonės kultūrai

Dauguma kalbintų įmonių sutartinai pabrėžia, kad biuras išlieka emocinei darbuotojų būklei svarbi vieta. Telekomunikacijų įmonės „Bitė Lietuva“ žmonių ambasados vadovė Eglė Staniulionė komentare 15min sakė jog visą laiką dirbant tik iš namų kentės įmonės kultūra, kris rezultatai.

Pasak pašnekovės, įmonės darbuotojai turi galimybę kiekvieną penktadienį dirbti iš pasirinktos vietos.

Bendrovės nuotr./„Bitė Lietuva“
Bendrovės nuotr./„Bitė Lietuva“

„Didelį dėmesį skiriame tiek saugiam darbui biure, tiek laisvalaikiui, kad bent kiek „amortizuotume“ pandemijos padarytą smūgį mūsų kultūrai. Tai reikšmingas nematerialus nuostolis, kuris tokiai gyvai organizacijai kaip mūsų – ypač skausmingas“, – tikino E.Staniulionė.

Biuro durų darbuotojams neužvėrė ir „Danske Bank.“ Tačiau banko administracijos vadovas Vilius Lukauskas įsitikinęs, kad dėl reikalavimo dėvėti kaukes biure dirbti norinčių darbuotojų neišvengiamai sumažės.

„Iki šiol mūsų biuruose lankydavosi apie 30 proc. kolegų ir tik tie, kurie turi imunizaciją įrodantį dokumentą. Praktikoje tai reiškia, kad, pavyzdžiui, 800 darbuotojų talpinančiame erdviame biure kasdien apsilanko 200–300 kolegų. Taip pat čia taikoma daug papildomų apsaugos priemonių: žmonių skaičiaus ribojimas susitikimų kambariuose, kasdien dezinfekuojami paviršiai, visiems prieinamos veido ir kitos apsaugos priemonės“, – vardijo V.Lukauskas.

„Luminor“ banko personalo vadovė Lietuvoje Diana Dimskytė komentavo, jog, prasidėjus pandemijai, 90 proc. darbuotojų galėjo dirbti iš namų, vėliau galėjo rinktis hibridinį darbo modelį. Pageidavimą dirbti iš namų ar taikyti hibridinio darbo modelį reiškė apie 70 įmonės darbuotojų.

Vyriausybei paskelbus rekomendaciją dirbti iš namų, anot D.Dimskytės, buvo įvertinti du faktoriai: kokia dalis darbuotojų yra imunizuoti ir kiek jų lankosi biure.

„Daugiau nei 90 proc. darbuotojų yra pasiskiepiję, o biure lankosi apie 30 proc. žmonių. Taigi, biure besilankantiems darbuotojams pakanka saugios erdvės darbui ir jokių papildomų sprendimų ar ribojimų mums nereikia taikyti“, – paaiškino pašnekovė.

Pavežėjimo platformos „Bolt“ Lietuvoje vadovas Andrius Pacevičius irgi tikino, jog Vyriausybės rekomendacija planų keisti neprivertė – iki šių metų pabaigos įmonė dirbs hibridiniu būdu, o vėliau, atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją ir Vyriausybės nutarimus, sprendimas bus peržiūrimas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Pacevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Pacevičius

„Visgi, „Bolt“ nutarimu, kiekvienam darbuotojui rekomenduojama pagal galimybes bent penktadalį savo darbo vykdyti kontaktiniu būdu, taip siekiant neprarasti ryšio su kolegomis“, – paaiškino A.Pacevičius.

Kai kurios darbovietės, net ir akcentuodamos, kad dalis žmonių biure jaučiasi labiau motyvuoti ir produktyvesni, nutarė atsižvelgti į Vyriausybės rekomendaciją ir laikinai keisti hibridinį modelį darbu iš namų, tiesa – paliekant ir galimybę atvykti į biurą.

„Iš praktikos sprendžiame, kad biuras perpildytas nebus. Visą vasarą suteikėme kolegoms galimybę dirbti lanksčiai – patiems pasirinkti, ar dirbti per nuotolį, ar atvykti į biurą. Pastarųjų būdavo maždaug ketvirtadalis. Tokiam kiekiui žmonių įmanoma dirbant išlaikyti saugius atstumus. Be to, į biurą atvykstantys kolegos turi galiojantį galimybių pasą“, – tikino telekomunikacijų bendrovės „Tele2” žmogiškųjų išteklių direktorė Baltijos šalims Ieva Daugėlienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Tele2“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Tele2“

Ji nurodė, kad atvykę į darbą darbuotojai turi dėvėti apsaugines kaukes, išskyrus atvejus, kai sėdi savo darbo vietoje ar pietauja, o svečius galima priimti tik tada, jei jie turi galimybių pasą ir dėvi kaukes.

Įmonės: institucijos per dažnai keičia sprendimus

Bendrovės neslėpė esančios nepatenkintos tuo, kad net ir turint aukštą imunizacijos lygį tarp darbuotojų joms taikomi tie patys sprendimai kaip ir žymiai prastesnius rodiklius turinčioms įmonėms.

„Apmaudu, kad turėdami 90–100 proc. kolegų imunizaciją ir pavienius užsikrėtimo atvejus tarp savo 4 tūkst. kolegų (dažniausiai – tarp tų, kurie net nebūtinai lankėsi biure), turime vadovautis tais pačiais reikalavimais, kurie, tikėtina, gerokai aktualesni sektoriuose, kur daug asmeninio kontakto ar kur darbuotojų imunizacijos lygis gerokai mažesnis“, – tvirtino V.Lukauskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darbas iš namų
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darbas iš namų

O „Bitė Lietuva“ atstovė kritikavo valdžios veiksmus, tvirtindama, kad sprendimai keičiami gana dažnai, o tai „kelia iššūkių ir verslui, ir darbuotojų moralei“.

„Institucijų sprendimuose stinga nuoseklumo ir strateginės projekcijos į ateitį. Bendra taisyklė – žmonių saugumo jausmą ir pasitikėjimą pakerta prieštaravimai bei nuomonės keitimas. Žmonėms kurį laiką buvo teigiama, kad imunizuotų, taip pat atsakingai savo ir aplinkinių sveikata pasirūpinusiųjų karantinas nelaukia. Vis tik paskutiniai sprendimai rodo ką kita – net ir suskubę skiepytis yra tarsi baudžiami“, – kritikos negailėjo E.Staniulionė.

Ji akcentavo, kad visi pavargę gyventi šiomis didelio neapibrėžtumo sąlygomis, tad žodžio laikymasis ir aiški komunikacija yra būtini.

Valstybinės įstaigos skatina nuotolinį darbą

Panašu, kad į Vyriausybės rekomendaciją skatinti nuotolinį darbą labiau linkusios įsiklausyti valstybinės įstaigos. Dujų perdavimo sistemos operatoriaus „Amber Grid“ komunikacijos vadovė Laura Šebekienė informavo, kad dėl blogėjančios epidemiologinės situacijos visiems įmonės darbuotojams, galintiems atlikti savo funkcijas nuotoliniu būdu, bus rekomenduojama dirbti iš namų.

Pasak jos, kiti darbuotojai, užtikrinantys nepertraukiamą perdavimo sistemos funkcionavimą bei strateginių projektų vykdymą, ir kurie turi fiziškai atlikti darbus objektuose, yra aprūpinami visomis būtinomis higienos ir asmeninės apsaugos priemonėmis.

„Amber Grid“
„Amber Grid“

„Įmonėje esame pasiekę gana aukštą imunizacijos lygį – apie 86 proc. visų darbuotojų, tačiau, nepaisant to, darbuotojų sveikata ir saugumas išlieka svarbiausiu rūpesčiu. Todėl nieko nelaukdami šiuos sprendimus įgyvendiname jau dabar“, – tvirtino A.Šebekienė.

Anot moters, esant palankiai epidemiologinei situacijai planuojama dirbti taikant hibridinį darbo modelį. „Nors nuotolinis darbas neturėjo tiesioginės įtakos bendrovės rezultatams, ateityje norime skatinti daugiau gyvo bendravimo, susitikimų su komandomis“, – nurodė „Amber Grid“ atstovė.

Tuo metu Vilniaus miesto savivaldybės vakcinacijos koordinatorius Kipras Krasauskas 15min komentavo, kad per pandemiją išmokta dirbti nuotoliniu būdu, tad Vyriausybės rekomendacija pokyčio nepadarys. Visgi darbuotojai gali dirbti ir darbo vietoje – užpildymas siekia 60–70 proc. Pasak K.Krasausko, tai yra „sveikas skaičius“, nes vakcinacijos lygis siekia 90–100 proc., o iš daugiau nei tūkstančio darbuotojų koronavirusu serga vos 4.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kipras Krasauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kipras Krasauskas

„Turime rekomendacijas, kad didelio formato susitikimai, kuriuose dalyvauja daugiau negu 5 žmonės, būtų daromi per nuotolį. Jeigu tai yra susitikimai, kuriuose dalyvauja kas nors iš išorės partnerių, interesantų, gyventojų, tai tokius susitikimus irgi organizuojame per nuotolį, nes tai yra ir saugiau, ir taupomas laikas, nes nereikia susitarti dėl susitikimo vietos, tada į ją nuvykti, parvykti atgal. Šita rekomendacija galioja dar ir tais atvejais, jei susitikimai vyksta tarp skirtingų struktūrinių padalinių arba skirtingų miesto įmonių“, – pasakojo K.Krasauskas.

Pasak jo, nuo spalio 1 dienos darbuotojams primintos rekomendacijos, kad judėjimas tarp savo darbo vietos ir įėjimo bei išėjimo į pastatą yra su kaukėmis, dezinfekuojant rankas, o jei matoma, kad darbuotojas konkrečią dieną tikslus galės pasiekti individualiai dirbdamas, jam rekomenduojama tą dieną dirbti iš namų.

Epidemiologinė padėtis prasta

Lietuvoje epidemiologinė padėtis pastaruoju metu blogėja. Per praėjusią parą šalyje nustatyta dar 1524 koronaviruso atvejai.

Mirė 16 žmonių, iš jų du – pilnai paskiepyti.

Ligoninėse šiuo metu gydomi 1289 COVID-19 sergantys žmonės – keliolika mažiau nei ankstesnę parą, 125 iš jų – reanimacijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas