Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Asmens duomenys „Facebook“ gali būti naudojami vertinant mokumą

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) suformavo svarbią praktiką byloje, išaiškindamas, kad vartotojų duomenys „Facebook“ gali būti naudojami asmenų kreditingumui įvertinti. Tai reikšminga naujiena visai verslo bendruomenei, kuri didžiuosius duomenis (angl. Big Data) naudoja klientų elgsenos prognozavimui, rašoma LVAT pranešime.
„Facebook“
„Facebook“ / Scanpix nuotr.

2014 m. kredito biuras „Creditinfo“ sukūrė vartotojų elgseną pagal duomenis „Facebook“ prognozuojantį modelį. „Facebook“ vartotojai galėjo savo noru pasitikrinti savo reitingą, kuriam apskaičiuoti naudojami jų duomenys iš „Facebook“.

Socialinio tinklo vartotojams su jų sutikimu „Creditinfo“ apskaičiuodavo reitingą, kurio skalė svyruodavo nuo 300 (aukšta rizika) iki 800 (žemiausia rizika). Kredito biuras „išjungė“ reitingo skaičiavimą, kai Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija nesutiko registruoti „Creditinfo“ šių duomenų valdytoju.

Andrius Bogdanovičius, kredito biuro generalinis direktorius, pabrėžia, kad teismo sprendimas yra gera žinia visai pažangių įmonių bendruomenei, kuri didžiuosius duomenis naudoja kurdamos įvairius algoritmus vartotojų elgsenai ateityje prognozuoti.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) yra paskutinė instancija tokio pobūdžio administracinėse bylose, todėl jo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai