Vyriausybė praėjusią savaitę nusprendė leisti veikti lauko kavinėms, plačiau švelnindama dėl COVID-19 plitimo įvestą karantiną ir numatydama palaipsnį parduotuvių prekybos centruose ir turgavietėse, sporto klubų atvėrimą.
Veiklos išsiilgę vilniečiai, panašu, atsivėrimą sutinka itin džiugiai.
„Tikrai labai laukėme, labai smagu, kad vėl yra galimybė nesėdėti namie“, – 15min sakė IT srityje dirbanti 32-ių Ieva Vytaitė.
Ji – viena iš maždaug 30 žmonių, vakarą leidusių netoli Užupio angelo įkurtoje keliolikos staliukų, skirtų kaimynystėje esančioms lauko kavinėms, erdvėje.
Moteris sakė užsikrėsti nesibaiminanti ir lauko kavinių atvėrimo besitikėjusi jau kurį laiką.
„Nėra baimės tada, kai visi tvarkingai laikosi visų saugumo reikalavimų. Akivaizdu, kad aplinkui viskas gerai“, – tvirtino I.Vytaitė, nužvelgusi kaimyninius staliukus.
Lauko kavinės bent kol kas veiks su tam tikrais apribojimais. Joms dirbti leidžiama nuo 7 iki 21 valandos.
Be to, staliukai lauke galės stovėti ne mažiau kaip dviejų metrų atstumu. Prie vieno staliuko sėdės ne daugiau kaip du žmonės, nebent jie yra iš vieno namų ūkio.
Išpildyti valstybės keliamus saugumo reikalavimus ir buvo didžiausias iššūkis, sako penkis staliukus lauke aptarnaujančios „Špunkos“ Užupyje bendrasavininkis Haroldas Arėška.
„Nenori žmogus niekur nusikalsti, bet kai taisyklės keičiasi greitai, sunku tai padaryti“, – sakė už baro stovėjęs H.Arėška.
„Kita vertus, suprantu, nesakau, kad čia neteisingi sprendimai dėl tų ribojimų. Nesakau, kad jų vietoje pasielgčiau kitaip. Neturiu jokių pretenzijų, kaip leidžia, taip dirbame. Tegul tik leidžia“, – pridūrė jis.
Pasisekė su orais
Barų, kavinių ir restoranų kupinoje Vilniaus gatvėje – tas pats vaizdas.
„Talutti Bakes 'n' Shakes City“ restorane visos lauko terasos vietos vakarop buvo užpildytos, o netoli jos susidarė norinčiųjų pavakarieniauti eilė.
Dar ketvirtadienį ryte, matydamas gūdžias orų prognozes, restoranas buvo nutaręs neatsidaryti, tačiau persigalvojo.
„Pasisekė“, – juokiasi įstaigos vadovas Matas Vasiliauskas.
Pasak jo, kol kavinėms leidžiama veikti tik lauke, jų savininkams teks darbą planuoti pagal orus ir itin lietingomis ar šaltomis dienomis neatsidaryti.
M.Vasiliauskas tvirtino, nors Vyriausybės žinia apie atsidarymą lauke buvo džiugi, tam tikrų iššūkių kilo.
„Turėjome daug susiruošti, nusipūsti dulkes ir sutikrinti baldus. Sudėtinga buvo komunikuoti su valdžia – apie detalius veikimo ribojimus sužinojome vėlokai“, – pasakojo restorano Vilniaus gatvėje vadovas.
Be to, kiekvienas grįžęs iš prastovų darbuotojas turėjo pasidaryti COVID-19 testą, žmonėms, ypač vyresniems, kilo iššūkių užsiregistruojant.
Kavinės Lietuvoje uždarytos nuo pernai lapkričio pradžios, kai dėl antrosios COVID-19 bangos Lietuvoje vėl buvo įvestas karantinas. Joms buvo galima tiekti maistą tik išsinešti.
Anot M.Vasiliausko, šį laikotarpį išgyventi sekėsi sunkiai.
„Daugiausiai problemų buvo psichologinių, su darbuotojais, karantinas juos labai paveikė, darbo krūvis daliai labai išaugo, o dalį kaip tik turėjome leisti į prastovas“, – sakė verslininkas.
Beveik pusmetį iš esmės neveikusios kavinės veiklą pradeda ne tik traukdamos apdulkėjusius stalus, bet ir ieškodamos darbuotojų.
Darbo rankų prireikė daliai padavėjų, virėjų ar barmenų išsilaksčius sunkiausiais mėnesiais, tuo tarpu kitos maitinimo įstaigos planuoja plėtrą. Apie tai galite skaityti čia.
Ketvirtadienį vakare Vilniaus centre lankėsi ir 15min videožurnalistas Lukrecijus Tubys. Jo pokalbį su Vilniaus naktinio aljanso pirmininku Marku Adamu Haroldu apie sektoriui klausimų keliančius lauko kavinių veikimo apribojimus galite pasižiūrėti žemiau.