Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Audito komitetas: „Klaipėdos naftos“ atstovai privalės dalyvauti jo posėdyje

Seimo Audito komitetas įpareigojo pagrindinę naftos ir suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalų operatorės „Klaipėdos naftos“ akcininkę Energetikos ministeriją pasirūpinti bendrovės atstovų dalyvavimu komiteto posėdyje.
Dainiaus Kreivio vizitas „Klaipėdos naftoje“
Dainiaus Kreivio vizitas „Klaipėdos naftoje“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tokį sprendimą trims nariams balsavus už Audito komitetas priėmė trečiadienį „Klaipėdos naftos“ atstovams nepasirodžius jo posėdyje, kuriame turėjo būti aptariami bendrovės rezultatai, tikslai bei akcininkų keliami lūkesčiai.

„Valstybės įmonės privatizuojamos ir jų (akcinių bendrovių – BNS) visą laiką daugėja. Jeigu mes nebeturime teisės kaip Audito komitetas pasikviesti vienos iš stambiausių įmonių (atstovų – BNS), kur yra milijardinės apyvartos, kad būtų atsakyta į tam tikrus klausimus, mes atsiduriame keblioje padėtyje“, – teigė komiteto pirmininkas Zigmantas Balčytis.

„Darome pertrauką, Energetikos ministerija iškviečia „Klaipėdos naftos“ atstovus į mūsų sekantį posėdį (...) ir tiesiog mes galėsime išklausyti ir, manau, kad šitas klausimas bus uždarytas“, – pridūrė jis.

Pasak Z.Balčyčio, „Klaipėdos nafta“ savo elgesį motyvavo tuo, jog visi bendrovės dokumentai yra viešai prieinami, o jai gali atstovauti Energetikos ministerija.

„Be to, bendrovė nurodė, kad ji nėra valstybės institucija, todėl jai neturi būti taikomas Seimo statuto straipsnis, nustatantis komiteto teisę išklausyti institucijų informaciją vykdant parlamentinę kontrolę“, – teigė Z.Balčytis.

Tuo metu kiti trys komiteto nariai balsavo už siūlymą pirmiau išklausyti „Klaipėdos naftos“ rezultatų pristatymo iš Energetikos ministerijos, o negavus atsakymų laukti bendrovės atstovų.

„Klaipėdos naftos“ rezultatus Audito komitetui buvo pasiruošusi pristatyti energetikos viceministrė Inga Žilienė, tačiau jos pranešimo nuspręsta neišklausyti.

„Iš tiesų Energetikos ministerija yra akcininko teises įgyvendinanti institucija, „Klaipėdos nafta“ yra akcinė bendrovė, todėl mes šiandien pristatysime įmonės finansinius rezultatus ir informaciją ir atsakysime į jūsų klausimus“, – komiteto posėdyje teigė I.Žilienė.

„Taip kad šiandien mes šitą informaciją tikrai pateiksime ir manome, kad užtikriname tinkamą atstovavimą“, – pridūrė viceministrė.

Konsoliduoti „Klaipėdos naftos“ grupės nuostoliai pernai siekė 5,9 mln. eurų, kai 2021 metais – 64 mln. eurų. Vien bendrovė „Klaipėdos nafta“ pernai patyrė 6,7 mln. eurų nuostolių, o 2021 metais – 64,9 mln. eurų.

Grupės pardavimo pajamos pernai siekė 77,8 mln. eurų – 25,9 proc. daugiau nei 2021 metais, o vien bendrovės pajamos siekė 74,7 mln. eurų – 27,4 proc. daugiau.

Valstybei priklauso 72,47 proc. „Klaipėdos nafta“ akcijų, dar 10,43 proc. valdo koncernas „Achemos grupė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas