Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

B.Lubio anūkas A.Žadeika: norime parduoti koncerno akcijas, nes mums neaiški ateitis

Su Lyda Lubiene nesutariantys „Achemos grupės“ smulkieji akcininkai reikalauja, kad iš jų būtų nupirktos akcijos už 150 mln. eurų. Jų vedliu tapęs Bronislovo Lubio anūkas Adomas Žadeika mosuoja akcininkų susirinkimo sprendimu, kuriame esą buvo priimtas sprendimas dėl akcijų supirkimo. Tiesa, pagrindinė akcininkė nebalsavo, tačiau smulkieji bando per teismą ją įpareigoti supirkti.
Lyda Lubienė, Bronislovas Lubys, Adomas Žadeika
Lyda Lubienė, Bronislovas Lubys, Adomas Žadeika / 15min nuotr.

Antradienį vyks posėdis Lietuvos apeliaciniame teisme. Pats procesas tęsiasi jau penkerius metus, o konfliktas kilo po „Achemos grupės“ vadovo Bronislovo Lubio mirties.

Sako, kad neaiški pozicija dėl ateities

Smulkieji akcininkai sako norintys pasitraukti iš koncerno, nes nesutaria su pagrindine akcininke dėl koncerno veiklos ir jos perspektyvų.

„Mums neaiški koncerno vadovybės pozicija dėl jo ateities. Vertiname, kad koncerno vykdoma veiklos kryptis neatitinka šiuolaikinės verslo logikos, nėra įgyvendinama naujų idėjų, projektų ir panašiai“, – 15min sakė smulkiųjų akcininkų atstovas Adomas Žadeika.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Achemos grupės“ akcininkas Adomas Žadeika
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Achemos grupės“ akcininkas Adomas Žadeika

A.Žadeika yra mirusio koncerno įkūrėjo Bronislovo Lubio anūkas. Jis kartu su kitais smulkiais akcininkais susivienijo prieš pagrindinę akcininkę našlę Lydą Lubienę, kuri kartu su dukterimi valdo per 50 proc. grupės akcijų.

Pasak A.Žadeikos, „Achemos grupės“ akcininkai nori atgauti savo turto dalį, investuoti į kitas veiklos sritis Lietuvoje. „Galiausiai tai padėtų tašką akcininkų ginčams“, – sakė A.Žadeika.

G.Balčiūnas: tai neturi jokio teisinio pagrindo

Smulkieji akcininkai viliasi, kad šie ginčai bus baigti jau antradienį. Tądien Lietuvos apeliacinis teismas spręs, ar patenkinti smulkiųjų ieškinį ir įpareigoti L.Lubienę supirkti grupės akcijas iš smulkiųjų.

Tiesa, dar bus galima kasacija, tačiau jei teismas ieškinį patenkins, koncernas turės nedelsdamas sumokėti kainą už akcijas.

15min kreipėsi į „Achemos grupę“ su klausimais, tačiau į juos nebuvo atsakyta.

Koncerno valdybos pirmininko pavaduotojas Gintaras Balčiūnas 15min informavo, kad pagrindinė akcininkė atsisako komentuoti. „Manome, kad ieškinys neturi jokio teisinio pagrindo. Pirmos instancijos teismas smulkiųjų akcininkų ieškinį buvo atmetęs“, – sakė G.Balčiūnas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintaras Balčiūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintaras Balčiūnas

Tačiau smulkieji akcininkai, siekiantys parduoti akcijas, įsitikinę, kad koncernas privalo supirkti akcijas. „Sprendimą supirkti koncerno akcijas yra priėmęs visuotinis akcininkų susirinkimas, tik koncernas jo nepripažįsta ir nevykdo“, – piktinosi A.Žadeika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas