Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
01 25 /01 26 13:27

Bendruomenės spaudžiamas Kretingos rajono meras varo lauk investuotojus: ką gali ir ko negali savivaldybė?

Kretingos rajono meras Antanas Kalnius investuotojams, norintiems šalia Darbėnų statyti didžiule chemijos gamyklą, rodo duris. Tai meras pareiškė ketvirtadienį, kai Darbėnų bendruomenė prie savivaldybės surengė piketą. A.Kalnių remiantis Palangos meras Šarūnas Vaitkus jam patarė priešintis kitaip, nes šiuo atveju meras esą žada padaryti tai, ko negali. Aplinkos apsaugos agentūra paaiškino, ką savivaldybės gali ir ko negali.
Antanas Kalnius su piketuotojais
Antanas Kalnius su piketuotojais / Kretingos rajono savivaldybės nuotr.

Danijos bendrovė „European Energy“ neseniai pranešė investuosianti apie 400 mln. eurų į metanolio ir žaliojo vandenilio gamyklą Lietuvoje.

„European Energy“ vietą metanolio ir žaliojo vandenilio gamyklai parinkti numato 2025 metais, o pradėti veiklą – 2028 metais. Pasak bendrovės, tai bus galingiausia tokia gamykla Baltijos ir Skandinavijos šalyse. Bendrovė gamyklą norėtų statyti Kretingos arba Akmenės rajonuose.

Kretingos rajono Darbėnų bei kitų apylinkių gyventojai pirmadienį susitiko su bendrovės atstovais ir išreiškė griežtą nepritarimą. Jie yra sunerimę dėl galimų neigiamų statybų pasekmių. Jų teigimu, gamykla galėtų teršti ne tik orą, bet ir vandens telkinius, o vieta pasirinkta netinkama – esą sklypas yra per arti gyvenamųjų pastatų. Be to, būsima įmonė esą gali kelti pavojų žmonių sveikatai – ir labai nedideli pasklidusio metanolio kiekiai esą gali būti mirtini.

Žmonės taip pat piktinasi prastu informavimu – esą apie planus statyti gamyklą jie sužinojo tik prieš kelias dienas.

Ketvirtadienį Darbėnų ir aplinkinių gyvenviečių gyventojai prie rajono Savivaldybės surengė piketą dėl investuotojų planų Auksūdžio kaime (Darbėnų seniūnija) statyti vandenilio-metanolio gamyklos galimų statybų.

Kretingos meras neleis

Po šio piketo Kretingos rajono meras Antanas Kalnius pareiškė, kad gamyklos poveikio aplinkai vertinimo procedūra turi būti stabdoma.

„Dalinuosi savo šiandienine žinia, išsakyta į piketą susirinkusiems žmonėms – minėtos gamyklos poveikio aplinkai vertinimo procedūra TURI BŪTI STABDOMA!

Paaiškinsiu savo pozicijos motyvus:

1. Rajono Tarybai ir merui įteikti 1524 gyventojų, pasisakančių prieš minėtos gamyklos statybas ir prašančių stabdyti poveikio aplinkai vertinimo procedūras, parašai. Akivaizdu, kad investuotojai neatsakė į svarbiausius bei didžiausią nerimą keliančius klausimus, todėl šiandien negalima ir tolesnė konstruktyvi diskusija.

2. Šią savaitę Seimo narys Mindaugas Skritulskas viešai pareiškė, kad šiuo metu galiojantis poveikio aplinkai vertinimo procedūrų teisinis reglamentavimas „tarnauja“ ne gyventojų, o verslo interesams. Taip pat Seimo narys viešai kelia prielaidas dėl galimai neskaidrių procesų visoje šioje istorijoje. Tad kol nesulauksime valstybės vadovų vertinimų ir atsakingų institucijų paaiškinimų, kalbėti apie tolesnes minimos gamyklos poveikio aplinkai procedūras yra beprasmiška“, – rašo Kretingos rajono meras.

Palangos meras paprotino ir pasiūlė pagalbą

Tuo tarpu gamyklos atsiradimui taip pat nepritariantis Palangos meras Šarūnas Vaitkus viešai pasiūlė A.Kalniui pagalbą, nes jis savo žmonėms žada tai, ko negali padaryti.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Šarūnas Vaitkus
Lukas Balandis / BNS nuotr./Šarūnas Vaitkus

„Gerbiamas Antanai, leiskite jums nuoširdžiai patarti. Kadangi esate kolega ir kaimynas.

Planuojamos ūkinės veiklos organizatorius „Perkūnas hydrogen“, UAB,.

Poveikio aplinkai vertinimo dokumentų rengėjas: UAB „Nomine Consult“.

Poveikio aplinkai vertinimo subjektai, kurie dalyvauja poveikio aplinkai vertinimo procese, pagal kompetenciją teikia išvadas ir įstatymų nustatyta tvarka – visuomenei informaciją apie galimą planuojamos ūkinės veiklos poveikį aplinkai: Kretingos rajono savivaldybės administracija; Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos departamentas; Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Klaipėdos priešgaisrinė gelbėjimo valdyba; Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Klaipėdos teritorinis skyrius.

Kretingos rajono savivaldybės administracija būdama poveikio aplinkai vertinimo subjektu neturi juridinio pagrindo nutraukti pradėtų poveikio aplinkai vertinimo procedūrų.

Poveikio aplinkai vertinimą atlieka ir sprendimą dėl planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai priima Aplinkos apsaugos agentūra.

Kretingos rajono savivaldybės administracija būdama poveikio aplinkai vertinimo subjektu neturi juridinio pagrindo nutraukti pradėtų poveikio aplinkai vertinimo procedūrų. Ši institucija pagal kompetenciją tik teiks išvadas bei pastabas. Galutinį sprendimą, nebūtinai sutampantį su Kretingos rajono savivaldybės administracijos nuomone, priims Aplinkos apsaugos agentūra“, – rašo Š.Vaitkus.

Toliau Palangos meras dėsto, ką darytų būdamas Kretingos rajono mero vietoje:

„Aiškiai pasakyčiau bendruomenei, kad nekeisiu žemės paskirties mero ar jo įgalioto asmens potvarkiu, ir nesvarbu, kas yra numatyta BP. Palangos miesto savivaldybė yra neskundžiama nutartimi laimėjusi teismą, kai atsisakė dėl visuomenės intereso pakeisti Bendro naudojimo teritorijas į komercinę, nors BP komercinė paskirtis buvo numatyta. Jeigu reikėtų teisinių patarimų tikrai visada padėsime ir būsime kartu“.

Aplinkos apsaugos agentūra: savivaldybė gali vetuoti

Aplinkos apsaugos agentūros atstovas ryšiams su visuomene Vaidotas Norkus 15min informavo, kad šiuo metu atliekamas vandenilio ir metanolio gamyklos statybos Kretingos r. sav., Darbėnų sen., Auksūdžio k., sklypuose planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimas ir rengiama poveikio aplinkai vertinimo ataskaita.

Pasak agentūros atstovo, parengęs poveikio aplinkai vertinimo ataskaitą, jos rengėjas privalės organizuoti viešą visuomenės supažindinimą su ataskaita, pateikti informaciją apie planuojamą ūkinę veiklą, pristatyti atlikto poveikio aplinkai vertinimo rezultatus bei išvadas, atsakyti į visuomenės užduotus klausimus ir siūlymus susirinkimo metu.

Asmeninio archyvo nuotr./Vaidotas Norkus
Asmeninio archyvo nuotr./Vaidotas Norkus

Po viešo visuomenės supažindinimo ataskaita yra teikiama Planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo įstatyme nurodytiems poveikio aplinkai vertinimo subjektams (savivaldybei, kurios teritorijoje planuojama veikla, Kultūros paveldo departamento atsakingam padaliniui, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atsakingam padaliniui ir už visuomenės sveikatą atsakingam Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui), kurie gali teikti pastabas ir pasiūlymus ataskaitai.

Savivaldybės, kurios teritorijoje planuojama ūkinė veikla, taryba, gavusi ataskaitą, gali priimti neigiamą motyvuotą sprendimą dėl planuojamos ūkinės veiklos galimybių.

V.Norkus akcentuoja, kad vadovaujantis Planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai įstatymo 11 straipsnio 6 dalimi, savivaldybės, kurios teritorijoje planuojama ūkinė veikla, taryba, gavusi ataskaitą, gali priimti neigiamą motyvuotą sprendimą dėl planuojamos ūkinės veiklos galimybių.

„Poveikio aplinkai vertinimo procedūros negali būti tęsiamos tol, kol galioja savivaldybės tarybos priimtas neigiamas motyvuotas sprendimas, išskyrus atvejus, kai planuojama ūkinė veikla yra pripažinta valstybei svarbiu projektu ar yra regioninės svarbos projektas arba planuojama ūkinė veikla reikalinga valstybei svarbiam ar regioninės svarbos projektui įgyvendinti. Jei savivaldybės taryba nepriima neigiamo motyvuoto sprendimo dėl planuojamos ūkinės veiklos galimybių, o pritaria ataskaitai ir planuojamai ūkinei veiklai, procedūros toliau tęsiamos ir ataskaita pateikiama nagrinėti Aplinkos apsaugos agentūrai“, – pabrėžė V.Norkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas