Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Braškių prekybai vis dar ieško tik moterų, autoservisai – tik vyrų

Diskriminacija iš darbo skelbimų pamažu nyksta, bet vis dar pasitaiko skelbimų, kuriuose darbdaviai reikalauja tik moterų arba tik vyrų. Arba tik jaunų, arba tik atitinkančių tam tikrus standartus. Patys darbdaviai nemato nieko keista – geresnės braškių pardavėjos yra moterys, o autošaltkalviai pageidautini tik vyrai. Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba kas savaitę gauna skundų, susijusių su diskriminacija darbo skelbimuose.
Vyras ir moteris dirba kartu
Vyras ir moteris dirba kartu / 123RF.com nuotr.

Diskriminacija iš darbo skelbimų sunkiai nyksta. Darbdaviai vis dar įsitikinę, kad braškių pardavėjos ir soliariumų darbuotojos gali būti tik moterys, o autoservisuose pageidautini tik vyrai.

Lauko prekyba – tik merginoms

Jei esate vyras ir ieškote sezoninio darbo – galite būti atstumtas ir neįdarbintas tik dėl savo lyties. Pavyzdžiui, braškių pardavėjos darbą siūlanti ūkininkė įdarbina tik moteris. Darbo paieškos skelbimuose ji neslepia, kad braškių pardavėjų ieško tik moterų.

„Renkuosi moteris, jaunas merginas – mūsų komandoje dirba tik moterys. Buvome įdarbinę jaunus vaikinus, tačiau darbo rezultatai buvo perpus prastesni negu moterų ir merginų“, – pasakojo neprisistačiusi ūkininkė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pašnekovės nuomone, vaikinai nesusitvarkė su darbu.

„Vaikinai nesutvarko darbo vietos, nebendrauja su klientais, jiems trūksta kruopštumo, atsakingumo – elementarių dalykų“, – rėžė verslininkė.

Ar vyrai gali dirbti soliariume?

Vyrams įsidarbinti gali būti sunkiau ir grožio sferoje. Pavyzdžiui, Klaipėdoje įsikūrusi soliariumų studija „Elitsun“ šiuo metu ieško pardavimų vadybininkės, tačiau norinčių užimti šią darbo vietą sąrašas susiaurėja vos peržvelgus reikalavimus. Kaip teigiama darbo skelbime, ieškoma komunikabili ir iškalbinga reprezentatyvios išvaizdos mergaitė.

Telefonu susisiekus su soliariumų studijos vadybininke Rūta, ji patikino, kad kol kas laisvą darbo vietą užims moteris.

Aišku, yra minčių, kad būtų visai nieko, jei soliariume dirbtų ir vaikinas, bet kol kas liekame prie merginų, – mano vadybininkė.

„Vaikinai gal nelabai norėtų užimti tokias pareigas – nebuvo nė vieno norinčio įsidarbinti. O prieš įdarbinant vaikiną reikėtų labai rimtai pagalvoti.

Aišku, yra minčių, kad būtų visai nieko, jei soliariume dirbtų ir vaikinas, bet kol kas liekame prie merginų“, – kalbėjo vadybininkė.

Fotolia nuotr./Soliariumas
Fotolia nuotr./Soliariumas

Pašnekovės nuomone, grožio sfera labiau domisi ir ją išmano merginos, o ne vaikinai.

Tačiau panaši situacija yra ir su moterimis, nes kai kuriose darbo vietose jos nepageidaujamos, ir to neslepia darbo skelbimų autoriai. Pavyzdžiui, viena įmonė ieško autošaltkalvio. Susisiekus su įmonės atstove, ji sakė nėra girdėjusi, jog tokią darbo vietą norėtų užimti moteris. Todėl ir neieško.

Žmogaus savybės nuo lyties nepriklauso

„Išankstinės darbdavių nuostatos apie tai, kokius darbus turėtų dirbti moterys ir vyrai, trukdo pamatyti tikruosius asmens talentus, įgūdžius ir atitikimą profesiniams reikalavimams“, – sako Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos komunikacijos skyriaus vedėja Mintautė Jurkutė.

Pašnekovė pažymėjo, kad darbo skelbimas, kuriame teikiama pirmenybė asmeniui dėl jo lyties, yra diskriminuojantis ir pažeidžia Lietuvoje galiojančius Moterų ir vyrų lygių galimybių bei Lygių galimybių įstatymus.

„Tai nelaikoma pažeidimu tik tais atvejais, kai dėl konkrečių profesinės veiklos rūšių pobūdžio arba dėl jų vykdymo sąlygų tam tikra žmogaus savybė yra esminis ir lemiamas profesinis reikalavimas. Pavyzdžiui, ieškoma aktorė moters vaidmeniui atlikti“, – aiškino M.Jurkutė.

Pasak jos, į kai kurias darbo vietas darbdaviai dažnai ieško skirtingų lyčių darbuotojų.

„Moterų dažniau ieško pardavėjų, padavėjų, asistenčių, konsultančių, administratorių, sekretorių, slaugos darbuotojų, auklių ar auklėtojų pareigoms užimti. Vyrų – vairuotojų, pagalbinių darbuotojų, krovikų. Taip pat pastebime tendenciją, kad moterims taikoma amžiaus riba yra kur kas mažesnė nei vyrų (ieškoma jaunesnių moterų nei vyrų)“, – vardija M.Jurkutė.

123rf.com nuotr./Darbas įmonėje.
123rf.com nuotr./Darbas įmonėje.

Skundų gauna kas savaitę

Anot Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos komunikacijos skyriaus vedėjos, nors pranešimus apie diskriminuojančius darbo skelbimus tarnyba gauna po kelis per savaitę, kartais net kasdien, ženklaus pagerėjimo nepastebi.

Darbo skelbimų portalo cvonline.lt rinkodaros atstovė Rita Karavaitienė sakė, kad diskriminuojančių darbo skelbimų pasitaiko vis rečiau. Kartu ji pažymėjo, kad prieš talpinant skelbimus į portalą jie yra peržiūrimi, kartais darbdaviams teikiamos rekomendacijos, ką reiktų pakeisti.

Asmeninio archyvo nuotr./Rita Karavaitienė
Asmeninio archyvo nuotr./Rita Karavaitienė

„Dažniausiai siūlome pakoreguoti pareigų įvardijimą viena ar kita gimine. Bet, apskritai, diskriminuojantys skelbimai, kuriuose būtų nurodomas ieškomo darbuotojo amžius ar lytis – pastaruoju metu yra retenybė“, – sakė R.Karavaitienė. Ji teigė, kad dabar situacija gerokai pasikeitusi, nei buvo prieš penkerius metus.

Kito darbo skelbimo portalo ­– cv.lt vadovas Domantas Žickus taip pat patikino, kad skelbimai yra tikrinami ir antrino R.Karavaitienei dėl mažėjančių diskriminacinių skelbimų.

„Gal vieną kitą nukrypimą rastume, bet dabar darbdaviai labiau išsiauklėję ir įprastai skelbimuose ieškomo darbuotojo lyties neišskiria. Tarkime, ieškodami sekretorės/sekretoriaus skelbime įrašo, kad ieško sekretoriaus (-ės) ­­– to taisyti nebereikia“, – kalbėjo D.Žickus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito