Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 15 /08:45

„carVertical“ 15 savo darbuotojų išdalino 0,5 mln. eurų: panaudojo Lietuvoje dar retą modelį

Nors nemažai užsienio įmonių darbuotojams suteikia opcionų, Lietuvoje tokia praktika taikoma vis dar ganėtinai retai. Neseniai automobilių istorijos patikros paslaugas teikianti įmonė „carVertical“ paskyrė 500 tūkstančių eurų 15-os opcionų programoje dalyvavusių darbuotojų akcijų išpirkimui, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Eurai
Eurai / 123RF.com nuotr.

Opcionus darbuotojams „carVertical“ ėmė siūlyti dar 2020 m., tačiau šiemet pirmieji programos dalyviai, įgyvendinę opcionų sutarties sąlygas, tapo įmonės akcininkais. Įprastai opcionų programas darbuotojams siūlančios įmonės daro investicinius raundus, kurių metu jiems suteikiama galimybė likviduoti opcionus ir įgytas akcijas, tačiau „carVertical“ pasuko kitu keliu.

„carVertical“ yra save išlaikanti įmonė, kuri auga iš savo pelno reinvestavimo. Mes šiuo metu nesiekiame pritraukti investicijų iš išorės, todėl įmonės akcininkai nusprendė patys surengti „Liquidity event“ (likvidumo įvykį) ir dalį įmonės pelno paskirti akcijų išpirkimui iš darbuotojų“, – pasakoja „carVertical“ vadovas Rokas Medonis.

Pasak R. Medonio, galimybė darbuotojams tapti įmonės akcininkais didina jų atsakomybės jausmą ir kuriamą vertę. Akcijų turintis darbuotojas labiau suinteresuotas, kad įmonei sektųsi, nes vėliau galės parduoti savo akcijas ir iš to uždirbti.

„Opcionai nėra papildomas priedas prie algos. Tai viena iš darbuotojų skatinimo priemonių, turinti tik vieną tikslą – pasidalinti įmonės rezultatais su darbuotojais, nes įmonės pelnas yra kolektyvinio darbo rezultatas”, – sako R. Medonis.

Opcionų programoje šiuo metu dalyvauja 60 darbuotojų

2022 m. „carVertical“ apyvarta siekė 23,3 mln. eurų, grynasis pelnas – 4,2 mln. eurų. Pasak R. Medonio, įmonės įkūrėjai, atsižvelgdami į finansinius rezultatus, tokius opcionų išpirkimus ateityje planuoja daryti reguliariai.

„Kiekvienais metais prie opcionų programos pasiūloma prisijungti vis naujiems darbuotojams. Šiuo metu skaičiuojame, kad „carVertical“ opcionų programoje dalyvauja 60 iš 136 darbuotojų”, – sako R. Medonis.

Bendrovės nuotr./Rokas Medonis
Bendrovės nuotr./Rokas Medonis

Tiesa, opcionų programoje dalyvaujantys darbuotojai turi teisę atsisakyti parduoti savo akcijas ir laukti kito jų išpirkimo, tad kiekvienas gali pats pasirinkti, kaip jam elgtis. Kadangi bėgant metams įmonės finansiniai rezultatai ir šalies ekonominė situacija gali pagerėti arba pablogėti, opcionų išpirkimai ir tam skiriama pelno dalis, nėra duotybė ir gali keistis.

Prisijungti prie opcionų programos kviečiami labiausiai motyvuoti darbuotojai

Prisijungti prie opcionų programos kviečiami „carVertical“ darbuotojai dažniausiai pasižymi didesne motyvacija ir įgyvendintais tikslais.

„Kiekvienas darbuotojas, kuris per praėjusius metus pasiekė nustatytus tikslus, gavo puikų metinį veiklos įvertinimą arba įvairiomis iniciatyvomis bei darbais suteikia įmonei išskirtinę strateginę vertę, gali dalyvauti opcionų programoje“, – pasakoja „carVertical“ žmonių ir organizacijos vystymo vadovė Giedrė Kojalienė.

Opcionai į akcijas įmonėje konvertuojasi ne anksčiau kaip po 3 metų. Pasak G. Kojalienės, tai pakankamas laiko tarpas prisidėti prie įmonės projektų ir darbų, kurie rezultatus duoda tik ilgalaikėje perspektyvoje.

„Opcionų programa didina darbuotojų lojalumą, ypač žinant, kad opcionai turi realią piniginę išraišką, o jos dydis realiai priklauso nuo tavęs paties – kiek įdėsi pastangų į darbus ir kiek tau pačiam rūpi įmonės sėkmė“, – sako G. Kojalienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas