Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Casa della pasta“ kvitas ir vėl sukėlė įtarimų, restorano atstovai pateikė paaiškinimą

Gegužę Valstybinė mokesčių inspekcija pranešė, kad kauniečių pamėgtame „Casa della pasta“ restorane į apskaitą nebuvo įtraukta kiek didesnė nei 157 tūkst. eurų pajamų suma. Maitinimo įmonė išvengė baudos, nes geranoriškai patikslino mokesčių deklaracijas. Tačiau 15min pasiekė laiškas, kurio autorius tikina, kad „Casa della pasta“ toliau išduodami nefiskaliniai kvitai. Įmonės atstovai pateikė paaiškinimą.
Restoranas Casa Della Pasta
Restoranas Casa Della Pasta / Aliaus Koroliovo/15min nuotr.

„Prieš porą savaičių rašėte apie tai, jog Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) įspėjo restoraną „Casa della pasta“ dėl mokesčių nemokėjimo. Tačiau atrodo, jog jie tiesiog piktybiškai vengia mokėti mokesčius ir toliau dalija nefiskalinius čekius pavalgius. Tikiuosi, su jūsų viešumo pagalba yra įmanoma priversti, jog VMI atimtų licenciją už tokį akiplėšišką įstatymų nesilaikymą“, – teigė birželio 9 d. Laisvės alėjoje veikiančiame restorane gauto nefiskalinio kvito nuotrauką atsiuntęs „Casa della pasta“ lankytojas.

Skaitytojų nuotr./„Casa della pasta“ restorane išduotas kvitas
Skaitytojų nuotr./„Casa della pasta“ restorane išduotas kvitas

15min apie tai informavo Kauno apskrities VMI. Šios įstaigos Kontrolės departamento direktorės Ligitos Brazlauskienės teigimu, gyventojo atsiųstoje nuotraukoje yra užfiksuota išankstinė sąskaita.

Atsiskaitant už suteiktas paslaugas, kartu su grąža gyventojui turi būti išduodamas fiskalinis kasos aparato kvitas. Tik toks kvitas užtikrina, kad gyventojo sumokėtus pinigus įmonė tinkamai įtrauks į apskaitą ir sumokės mokesčius.

„Atsiskaitant už suteiktas paslaugas, kartu su grąža gyventojui turi būti išduodamas fiskalinis kasos aparato kvitas. Tik toks kvitas užtikrina, kad gyventojo sumokėtus pinigus įmonė tinkamai įtrauks į apskaitą ir sumokės mokesčius. Pagrindinis fiskalinio kvito bruožas – LTF skiriamasis ženklas. Gavus nefiskalinį kvitą, klientas visuomet turėtų reikalauti fiskalinio“, – paaiškino specialistė.

Anot jos, siekiant ženklaus šešėlinės ekonomikos reiškinių sumažėjimo viešojo maitinimo sektoriuje labai svarbus visuomenės sąmoningumas. Visi gyventojai apie pastebėtus galimus pažeidimus gali pranešti VMI pasitikėjimo telefonu 1882, pasinaudoti programėle išmaniesiems telefonams „Pranešk“, užpildyti anketą VMI interneto svetainėje ar atvykus į bet kurį VMI aptarnavimo padalinį.

Norint įsitikinti, kad mokesčių mokėtojai tinkamai vykdo savo mokestines prievoles, vertinama visa informacija, t.y. VMI duomenų bazėse sukaupta informacija, iš trečiųjų šaltinių gauti duomenys bei viešai pasirodžiusi informacija žiniasklaidoje, socialiniuose tinkluose ir pan. VMI specialistams nustačius riziką, atliekami kontrolės veiksmai.

„Už kvito neišdavimą įmonės darbuotojui gali būti skirta 60–140 eurų bauda, už pakartotinį nusižengimą – 300–600 eurų bauda. Nustačius, kad darbuotojas kvito neišdavė vadovo nurodymu, jam gresia 14–50 eurų bauda, o vadovui, davusiam tokį nurodymą, gali būti skirta 600–900 eurų bauda“, – sankcijas įvardijo L.Brazlauskienė.

15min susisiekė su „Casa della pasta“ atstovais, kurie patikino, kad prie kryžiaus yra kalami be reikalo: „Labai gaila, kad klientai nesulaukia jų fiskalinių čekių ir vietoje visko neišsiaiškina. Nefiskalinis čekis yra paduodamas, kai klientas paprašo sąskaitos prie staliuko, o kai susimoka, gauna fiskalinį čekį kartu su grąža. Taigi klientai, būna, nelaukia grąžos ir išeina. Tuomet jie nepamato ir fiskalinio čekio. Norėtume paminėti, kad nuo 2013 metų galioja įstatymas, jog nefiskaliniai čekiai irgi turi būti registruojami, todėl siunčiame to įrodymus.“

„Casa della pasta“ nuotr./„Casa della pasta“ restorane išduoti kvitai
„Casa della pasta“ nuotr./„Casa della pasta“ restorane išduoti kvitai

15min „Casa della pasta“ atstovai, kaip įrodymą, kad visa tai – išpūstas reikalas, atsiuntė abu kvitus – tiek fiskalinį, tiek nefiskalinį, birželio 9 d. restorane išduotus į redakciją besikreipusiam skundo autoriui.

15min primena, kad UAB „Ajo makaronai“, kuriai ir priklauso „Casa della pasta“ restoranas, VMI tikrinta nuo 2018 m. sausio 15 d. iki balandžio 9 d. Patikrinimas atliktas gavus pilietiško gyventojo pranešimą VMI pasitikėjimo telefonu 1882. Pranešta, kad Kauno kavinėje „Casa della pasta“ galimai išduodami netikri kvitai. Nedelsiant atlikus operatyvų patikrinimą, pranešimas pasitvirtino.

Patikrinimo metu nustatyta, kad restorane, įsikūrusiame Laisvės alėjoje, į apskaitą neįtraukta kiek didesnė nei 157 tūkst. eurų pajamų suma. Įmonė įpareigota ateityje tinkamai įtraukti į apskaitą pajamas ir patikslinti Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) deklaracijas. Pasibaigus patikrinimui, įmonė patikslino PVM deklaracijas ir į biudžetą sumokėjo beveik 33 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento