Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

CVbankas.lt: darbdaviai priims ukrainiečius – darbo skelbimai pažymimi specialiu ženklu

Karas Ukrainoje sukėlė apie 1 milijono pabėgėlių bangą, kuri pasklido visoje Europoje. Keli šimtai žmonių, daugiausia moterys ir vaikai, pasiekė ir Lietuvą. Karo pabėgėliams reikia visapusiškos pagalbos – suteikus apgyvendinimą svarbu pasiūlyti galimybę dirbti. Apie 70 darbdavių siūlo apie 1000 darbo vietų, kurias galėtų užimti ukrainiečiai. Šiuo metu tokių skelbimų yra daugiau nei 500.
Ukrainos jaunimas
Ukrainos jaunimas / 123rf.com nuotr.

Lankomiausias darbo skelbimų portalas CVbankas.lt bendradarbiaudamas kartu su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, integravo naują portalo funkciją, kuri padės nuo karo bėgantiems Ukrainos gyventojams paprasčiau įsidarbinti Lietuvoje. Nuo šiol CVbankas.lt portale atsiranda pozicija, kuri įmonėms suteikia galimybę skelbime nurodyti, kad yra pasiruošusi įdarbinti ukrainiečius. Tokie skelbimai bus pažymėti atskiru ženklinimu “Приймаємо українців” ir išsiskirs iš kitų skelbimų bendrame sąraše.

Darbo rinka laukia ukrainiečių

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos atstovas, ministrės patarėjas Karolis Žemaitis teigia, kad šiuo metu vyksta daug įvairių iniciatyvų, Ukrainai teikiama humanitarinė pagalba: „Startuoja nauja, labai svarbi iniciatyva, padedanti į Lietuvą atvykstantiems ukrainiečiams integruotis. Iniciatyvos tikslas – sudaryti kuo lengvesnes įsidarbinimo sąlygas ukrainiečiams.“

Norime padėti įvairiais būdais paskatinti žmones rinktis mūsų šalį.

Šiuo metu daugiausia iš Ukrainos atvyksta moterys su vaikais, sudarytos sąlygos jiems apsigyventi. „Lygiai taip pat svarbu, kad būtų galima kuo paprasčiau ir susirasti darbo. Ši iniciatyva susilaukė palaikymo iš didžiųjų darbo paieškos portalų, norinčių prisidėti prie šio proceso. Darbo ieškantys ukrainiečiai greičiau galės atsirinkti skelbimus, kuriuose siūlomas darbas karo pabėgėliams iš Ukrainos“, – teigia K.Žemaitis.

Jūratės Damulytės / 15min nuotr./Lenkija priglaudė karo pabėgėlius iš Ukrainos
Jūratės Damulytės / 15min nuotr./Lenkija priglaudė karo pabėgėlius iš Ukrainos

Į Lietuvą atvyko keli šimtai ukrainiečių, tačiau šis skaičius tikrai didės. Pasak ministerijos atstovo, kita vertus, sunku prognozuoti situaciją, nes didelė dalis pabėgėlių dar įstrigę Ukrainos – Lenkijos pasienyje ir kai jie kirs sieną, bus aiškiau, koks srautas pasuks į Lietuvą. „Lietuva pasiruošusi priimti tiek ukrainiečių, kiek jų reikės. Karo pabėgėlių laukia ne tik savanoriai, apgyvendinimo įsitaigos, bet ir darbo rinka“, – tvirtina K.Žemaitis.

Įsidarbinti galima visoje Lietuvoje

Šiuo metu pabėgėliai pasklido po visą Lietuvą, didžioji dalis apsigyveno pas savo gimines ir draugus. Kai ukrainiečiai gaus leidimą gyventi Lietuvoje, jie galės pasirinkti gyvenamąją vietą ir pagal tai, kur yra darbo pasiūlymų. „Matome, kad laisvų darbo vietų yra visoje Lietuvoje, ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir regionuose“, – sako K.Žemaitis.

„Norime padėti įvairiais būdais paskatinti žmones rinktis mūsų šalį, taip pat ir Ukrainos verslininkus, jei būtų toks poreikis, tęsti savo veiklą iš Lietuvos. Vertiname galimybę padėti žmonėms gauti ir darbo kvalifikaciją. Iš kitos pusės, šiame etape svarbiausia, kad pabėgėliai pirmiausia jaustųsi saugiai Lietuvoje ar kitose valstybėje“, – teigia ministrės Aušrinės Armonaitės patarėjas.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijai iš darbdavių gauna daugybę klausimų apie ukrainiečių įdarbinimą – šiuo metu darbo pasiūla yra gerokai didesnė nei paklausa. „Darbdaviai geranoriškai ir labai pilietiškai nusiteikę padėti, integruoti, apmokyti naujus darbuotojus, sudaryti tinkamas darbo sąlygas“, – tvirtina K.Žemaitis.

Supaprastintos integracijos sąlygos

Lietuva supaprastino atvykimo, apgyvendinimo, leidimo gyventi ir įsidarbinimo sąlygas atvykstantiems karo pabėgėliams.

Ukraina ir anksčiau naudojosi beviziu režimu, tačiau šiuo metu dar labiau supaprastintas Ukrainos piliečių įsikūrimas Lietuvoje ir galimybė gauti leidimus dirbti.

Pasak K.Žemaičio, šiek tiek užtrunka laiko, kol gaunamas leidimas laikinai gyventi Lietuvoje, tačiau įsidarbinti galima iš karto vos atvykus – procedūra labai paprasta: „Žinoma, integracijos procesas yra sudėtingas, ypač karo sąlygomis, atvykstantiems žmonėms reikia pirmiausia įsikurti – susirasti gyvenamąją vietą, vaikams ugdymo įstaigas, susipažinti su darbo rinka. Tačiau darome viską, kad įsidarbinimo procedūros būtų kuo paprastesnės. Ši iniciatyva tikrai bus reikalinga, kai pabėgėlių srautai išaugs. Kol kas norinčiųjų įsidarbinti nėra daug.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos vėliava
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos vėliava

Verslas pasiruošęs geranoriškai padėti

Saulius Pačekajus, UAB „Hotelston“ direktorius ir partneris, jungiasi prie ukrainiečių įdarbinimo iniciatyvos: „Mūsų įmonė ieško IT specialistų, neturinčių didelės darbo patirties – tai puiki galimybė „įsivažiuoti“ į šią sritį ir įgyti reikiamų kompetencijų. Taip pat ieškome ir apskaitos specialistų, nereikalaujančių didelės kvalifikacijos, labiau atsakomybės. Kadangi iš šių darbuotojų kandidatų nereikalaujame aukštos kvalifikacijos, tikimybė įsidarbinti yra didelė.“

Lietuvoje norintiems įsidarbinti ukrainiečiams svarbu mokėti užsienio kalbą.

Pasak S.Pačekajaus, jo vadovaujamoje įmonėje ir šiuo metu dirba užsieniečiai, todėl nebuvo ilgų svarstymų, ar dalyvauti ukrainiečių įdarbinimo projekte. „Atranką vykdysime pagal savo reikalavimus. Priimsime ir ukrainiečius, jeigu jie atitiks mūsų standartus. Kita vertus, jei ukrainietis savo šalyje dirbo panašų darbą, nemanau, kad kiltų problemų įsidarbinti pas mus“, – teigia direktorius.

Direktorius svarsto, kad ir anksčiau galėjo įdarbinti daugiau užsieniečių, jei nebūtų migracijos įstatymų numatytų apribojimų: „Manau, kad dabar situacija keičiasi ir ukrainiečiams bus paprasčiau įsidarbinti mūsų šalyje, todėl darbo rinkos aktyvumas turėtų padidėti“.

Pilietiškai remia iniciatyvą

Lietuvoje norintiems įsidarbinti ukrainiečiams svarbu mokėti užsienio kalbą. UAB „Hotelston“ dirba daug užsieniečių – iš Italijos, Azerbaidžano, Rusijos ir kitų šalių, taip pat įmonių grupė įsikūrusi Ispanijoje, todėl darbe bendraujama anglų kalba. „Net ir lietuvis negalėtų užimti daugelio darbo pozicijų, jeigu nemoka anglų kalbos“, – pabrėžia S.Pačekajus.

Direktorius akcentuoja, kad pilietiškai palaiko ukrainiečių įdarbinimo iniciatyvą. Įmonė finansiškai parėmė „Blue/Yellow“ organizaciją, svarsto ir apie nuolatinę paramą. „Įmonės vadovai, savininkai ir darbuotojai taip pat asmeniškai paaukojo Ukrainą remiančioms organizacijoms. Ši šalis mums yra svarbi pardavimų rinkoje, palaikome nuolatinį ryšį su savo klientais. Taip pat Ukrainoje yra mūsų atstovas, su juo kasdien susisiekiame – jis pasitraukė iš Kijevo rajono, kuris jau pirmą karo dieną buvo subombarduotas. Sekame visus įvykius ir pasiruošę padėti“, – pasakoja S.Pačekajus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos vėliava
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos vėliava

Svarbu suteikti žmonėms viltį

Dar viena įmonė, kuri įdarbintų karo pabėgėlius – APB „Apranga“. Pasak grupės personalo direktorės Audronės Martinkutės, įmonė ieško prekybos sektoriaus darbuotojų, parduotuvių ir sandėlio operacijų specialistų.

„Vertiname, kad vyriausybė imasi sprendimų palengvinti nuo karo bėgančių asmenų įdarbinimą. Siūlydami darbą suteiksime lankstumo galimybę, tai yra, pasirinkti tinkamą darbo laiką bei krūvį ir darbo vietą arčiau gyvenamosios vietos. Įdarbindami Ukrainos piliečius siūlysime lygiai tas pačias darbo sąlygas kaip ir Lietuvos darbuotojams, įskaitant papildomas naudas, tarp jų ir papildomą sveikatos draudimą“, – tvirtina A.Martinkutė.

Pasak personalo direktorės, įmonė pasiryžusi įveikti visas kliūtis, jeigu jų pasitaikytų: „Tiek kolektyvo, tiek visuomenės palaikymas labai jaučiamas, todėl tikime, kad nei lietuvių kalbos nemokėjimas, nei kiti iššūkiai nesukels didesnių problemų. Be abejo, laukiame ir palengvinančių sprendimų dėl kalbos reikalavimų personalui, bendraujančiam su klientais.“

Įdarbindami Ukrainos piliečius siūlysime lygiai tas pačias darbo sąlygas kaip ir Lietuvos darbuotojams.

APB „Apranga“ bendradarbiauja ir su partneriais, kurių darbuotojai turėjo bėgti iš Ukrainos, siekia tiesiogiai padėti tiems, kurie pasirinks atvykti į Lietuvą. „Aprangos“ grupė taip pat prisideda humanitarine pagalba Ukrainai, palaiko kontaktus su nevyriausybinėmis organizacijomis dėl pagalbos poreikio.

„Mums svarbu, kad žmonės, kurių gyvenimai griūna, turėtų į ką atsiremti. Mes vertiname visus savo darbuotojus ir neabejojame, kad jiems taip pat svarbu prisidėti prie paramos Ukrainos žmonėms. Svarbu suteikti žmonėms viltį, žinojimą, kad jie neliko vieni, kai buvo priversti palikti savo šalį. Nesitikime, kad jie pirmosiomis dienomis ukrainiečiai imsis ieškoti darbo, tačiau svarbu, jog jie žinotų, kad yra laukiami ir palaikomi“, – tikina A.Martinkutė.

Suteikė visokeriopą paramą

Prie šios iniciatyvos jungiasi UAB DS Smith Packaging Lithuania, ieškanti techninį išsilavinimą turinčių darbuotojų: gamybos įrenginių operatorių, krautuvų vairuotojų, technikų-mechanikų, technikų–automatikų.

„Naujai priimtiems darbuotojams, kurie atvyko į mūsų šalį bėgdami nuo karo, suteikiame apgyvendinimą, o seniau pas mus dirbantiems ukrainiečiams kolegoms pagelbėsime apgyvendindami ir jų šeimos narius“, – sako Katarzyna Kala-Kowalska, UAB DS Smith Packaging Lithuania generalinė direktorė Baltijos regiono procesams.

Ieškančius darbo skatiname nesijaudinti dėl reikiamos patirties trūkumo, nes pasirūpiname mokymais darbo vietoje.

Kadangi įmonėje jau dirba ne tik Ukrainos, bet ir kitų šalių piliečiai, vadovai įgijo patirties ir kylančius įdarbinimo bei adaptacijos iššūkius išsprendžia sėkmingai. „Ieškančius darbo skatiname nesijaudinti dėl reikiamos patirties trūkumo, nes pasirūpiname mokymais darbo vietoje, kur didesnė dalis kolegų geba susikalbėti rusiškai. Vienintelė problema – užtrunka dokumentų tvarkymas migracijoje“, – teigia K.Kala-Kowalska.

DS Smith Packaging Lithuania neliko abejinga skausmingai karo situacijai, kurią šiuo metu patiria Ukraina ir suskubo į pagalbą – Maisto bankui pagamino ir perdavė gofruoto kartono dėžių maisto produktų gabenimui. Įmonės darbuotojai aktyviai kviečiami pagelbėti kariaujančiai šaliai bei jos žmonėms tuo, kaip kas gali – lėšomis ar/ir savanoryste.

Esame pasiryžę organizuoti ir apmokėti šeimų atvežimą į Lietuvą nuo sienos, suteikti jiems būstą, galimybę pas mus įsidarbinti, bei tarpininkauti sutvarkant visus su tuo susijusius reikiamus dokumentus.

„Mūsų įmonei yra svarbu morališkai paremti ukrainiečius, nes mūsų kolektyve jau anksčiau įsidarbino 12 ukrainiečių. Rusijai įsiveržus į Ukrainą, išreiškėme paramą ir pasiūlėme visokeriopą pagalbą šiems darbuotojams ir jų šeimų nariams: esame pasiryžę organizuoti ir apmokėti šeimų atvežimą į Lietuvą nuo sienos, suteikti jiems būstą, galimybę pas mus įsidarbinti, bei tarpininkauti sutvarkant visus su tuo susijusius reikiamus dokumentus ir t.t.“, – išreiškia savo pilietinę poziciją direktorė.

„Scanpix“ nuotr./Kijevas
„Scanpix“ nuotr./Kijevas

Skelbimai pažymėti specialiu ženklu

CVbankas.lt darbo skelbimai bus pažymėti atskiru ženklinimu “Приймаємо українців” ir išsiskirs iš kitų skelbimų bendrame sąraše. CVbankas.lt portalo vadovas Tomas Toleikis pabrėžia, kad toks ženklinimas padeda labai greit pamatyti šias darbo pozicijas.

Pasak T.Toleikio, „CVbankas.lt“ portalas veikia Lietuvos rinkoje, didžioji dauguma auditorijos yra lietuviai, tačiau portale lankosi ir tie žmonės, kurie gyvendami kitose šalyse nori įsidarbinti Lietuvoje: „Neabejotinai portalas bus naudingas ir įsidarbinti norintiems Ukrainos piliečiams.“

Asmeninio arch. nuotr./Tomas Toleikis
Asmeninio arch. nuotr./Tomas Toleikis

Kadangi tarp pabėgėlių iš Ukrainos dabar daugumą sudaro moterys, T.Toleikio manymu, daugiausia potencialių darbo vietų galėtų būti prekybos, gamybos, klientų aptarnavimo, paslaugų srityse: „Jei ateityje sulauksime pabėgėlių vyrų, jie taip pat rastų darbo pasiūlymų statybų sektoriuje, daug kur trūksta ir vairuotojų. Manau, jog įvairiose srityse galimybė įsidarbinti yra reali, jei tik darbo pozicija nereikalauja lietuvių kalbos, užtenka mokėti rusų arba anglų kalbas.“

T.Toleikio pabrėžia, kad karo pabėgėliams svarbu rasti tas įmones, kurios linkusios priimti ukrainiečius, todėl nauja iniciatyva portale CVbankas.lt turėtų padėti žmonėms palengvinti darbo paieškas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas