Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 01 /10:11

„Danpower“ sutinka atidėti taikos sutarties įsigaliojimą

Vokietijos ir Lietuvos kapitalo įmonė „Danpower Baltic“ sutinka su Energetikos ministerijos prašymu atidėti taikos sutarties įsigaliojimą ir neprieštarauja visos sutarties paviešinimui.
UAB „Danpower baltic“
UAB „Danpower baltic“ / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

„Darydami dar vieną nuolaidą valstybei, nevykdžiusiai savo ankstesnių įsipareigojimų užsienio investuotojams, neprarandame vilties, kad galėsime dirbti Lietuvoje su ilgalaike atsinaujinančios energetikos strategija, aiškiomis ir visiems vienodomis taisyklėmis, žodžio ir įstatymų viršenybe“, – pranešime spaudai sakė „Danpower“ finansų direktorius Burkhardas Vogelis.

Gegužę sudarytą taikos sutartį su Energetikos ministerija Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) jau yra patvirtinęs dviejose bylose. Tačiau šios sutarties dalimi tapusio taikos susitarimo su Valstybine energetikos inspekcija (VEI) teismas nepatvirtino, nutaręs išsiaiškinti, ar bendrovei atstatomas skatinamasis tarifas iš viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) biudžeto lėšų nepažeidžia viešojo intereso.

Tuomet Energetikos ministerija kreipėsi į „Danpower“, prašydama atidėti sutartyje nustatytų valstybės įsipareigojimų vykdymą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Energetikos ministerija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Energetikos ministerija

Opoziciniams konservatoriams kreipusis į premjerą su prašymu paviešinti Vyriausybės taikos sutartį su „Danpower“, Saulius Skvernelis antradienį teigė, kad iš esmės neprieštarautų tokiam sprendimui.

Fiksuotą tarifą Kaune šių metų pavasarį atgavo kita nepriklausoma šilumos gamintoja „Foksita“, turinti kogeneracinę jėgainę. LVAT balandį galutinai priėmė „Foksitai“ palankų sprendimą ginče su inspekcija.

2013 metų birželį skatinimo kvotų aukcioną su fiksuotu tarifu 12-kai metų laimėjo 5 bendrovės: „Foksita“, „Eurovistos servisas“, „Geco-Taika“, „SSPC-Vilnius“, „SSPC-Taika“ (dabar „Danpower Baltic Taika elektrinė“ Kaune).

„Danpower Baltic“ Lietuvoje yra investavusi beveik 100 mln. eurų, jai priklauso 6 biokuro katilinės Kaune, Vilniuje ir Joniškyje bei viena kogeneracinė jėgainė Kaune.

Po 50 proc. „Danpower Baltic“ akcijų valdo Vokietijos „Danpower“ ir vienų „Kesko Senukų“ savininkų Augustino ir Artūro Rakauskų bei jų partnerio Alvydo Žabolio valdoma įmonė „Geco investicijos“.

Grupę sudaro pagrindinė bendrovė ir jos valdomos antrinės įmonės „RAZ SPV22“, „Danpower Baltic Taika elektrinė“, „Danpower Pakalniškių“, „Geco-Taika“, „Energijos investicijos“, „Geco Druskininkai“, „RAZ SPV21“, „GA Joniškis“ (50,003 proc.), „Marivas“, „Duke Capital“, „Danpower Baltic Biruliškių“, „Danpower Baltic Paneriškių“, „Danpower Baltic Zietelos“ ir „Danpower Baltic Taika“.

„Danpower“ priklauso Hanoverio savivaldybės komunalinių paslaugų įmonei „Enercity AG“, kurios metiniai pardavimai siekia 2,3 mlrd. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas