„Taip, užsidarėme“, – trečiadienį 15min patvirtino 3,5 metus veikusio gastronominio maisto turgaus „Uptown Bazaar“ direktorė K.Paleičikaitė-Lesevičienė.
Pasak jos, toks sprendimas priimtas, nes patalpas parduotuvėms ir restoranams nuomojęs gastronominis maisto turgus nebegalėjo daugiau kaupti nuostolių.
„Paprastas sprendimas – buvome uždaryti, nesugebėjome išsilaikyti. Per daug operatoriai keitėsi, kai kurie iki šiol kompensacijų negavę. Mes patys irgi negalime jų išlaikyti ir mokėti už komunalinius, nes einame į visišką minusą. Antrasis karantinas iki galo užmušė. Ypač parduotuves. Kavinės dar kai kurios dirbo, maistą išsinešimui gamino. O parduotuvių patalpų niekas net nežiūrėjo“, – pasakojo K.Paleičikaitė-Lesevičienė.
Jau po pirmo karantino pernai restoranų ir parduotuvėlių, kurios nuomavosi patalpas šioje maisto halėje, skaičius sumažėjo – ypač parduotuvių. Nors, kaip pasakoja gastronominės erdvės vadovė, kol verslai buvo uždaryti, įmonė net atleido nuomininkus nuo nuomos mokesčio.
Praėjusią vasarą panaikinus ribojimus maitinimo įstaigoms, „Uptown Bazaar“ veikė, o rudenį pasitiko atnaujinęs dalį maitinimo įstaigų, suradęs naujų nuomininkų. Vis dėlto šalyje ir vėl paskelbus karantiną, atlaikyti antrąjį smūgį restoranams ir parduotuvėms tapo dar sunkiau, tad nuomininkai vienas po kito ėmė krautis lagaminus.
„Kai antrą kartą uždarė, nebegalėjome patys daugiau jų finansuoti ir matome, kad nuoma maitinimo įstaigoms yra pakankamai sudėtingas verslas. Mes tik iš nuomos uždirbame, nebeapsimokėjo mums. Pusė patalpų buvo tuščios“, – apgailestavo K.Paleičikaitė-Lesevičienė.
Dauguma nuomininkų vis tiek išėjo, liko 5-7 vietos iš 19 galimų.
„Dauguma nuomininkų vis tiek išėjo, liko 5-7 vietos iš 19 galimų. Nauji operatoriai, kuriuos radome, vėl išeidinėjo, tai rasti dar kartą naujus <...> – ir įrengimai, kitos sąnaudos. Daugiau negalėjome sau leisti eiti į minusą“, – pridūrė ji.
Pasak verslininkės, skolos augo, aiškumo, kada maitinimo įstaigos visiškai atsivers, nebuvo, todėl priimtas sprendimas nutraukti veiklą nuo gegužės 1 dienos. K.Paleičikaitė-Lesevičienė nedetalizavo, kiek patyrė nuostolių, tačiau užsiminė, kad „suma tikrai nemaža“.
„Tiek, kiek jau sau toliau nebegalėjome leisti. Pradžioje mes kažkiek sau dengėmės, nes kai kurios patalpos buvo tuščios, patys turėjome mokėti komunalinius. Po antro karantino jau buvo ryškiai matyti, kad neaišku, kada viskas baigsis, jei dar trečias, tai tiesiog nebegalime sau leisti dar kartą vėl į tą patį minusą lįsti“, – kalbėjo ji.
Patalpas, kuriose veikė gastronominis maisto turgus, ketinama parduoti.
Šiuo metu gali veikti tik lauko kavinės, bet jau nuo gegužės pabaigos maitinimo įstaigos klientus, turinčius galimybių pasą, galės aptarnauti ir viduje.
Idėją parsivežė iš Italijos
K.Paleičikaitė-Lesevičienė anksčiau 15min yra pasakojusi, kad šią verslo idėją jos sesuo Renata Paleičikaitė-Polujanskienė parsivežė iš Italijos. Kartu su anyta, viešėdama Bolonijoje, verslininkė užėjo į maisto turgų ir susižavėjo tokia maisto erdve. Vilniuje šeima turėjo dideles komercines patalpas, tad ir nusprendė įkurti čia vieną pirmųjų gastronominių turgų.
K.Paleičikaitė-Lesevičienė tvirtino nesigailinti, kad ėmėsi šio verslo.
„Prieš pirmą karantiną ir žmonių labai daug ateidavom, ir renginius buvome išvystę. Labai tikėjome ir matėme, kad viskas eina tik geryn. Bet visa šita situacija... nebuvo kur dėtis“, – apgailestavo verslininkė.