Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darbo skelbimai dėl diskriminacijos vėl kelia audras: tarp atsakomybių – degalų pripylimas moterims

Nors renkantis darbuotojus Lietuvoje jau ilgą laiką įstatymai draudžia juos skirstyti pagal lytį, amžių, socialinę padėtį, pasitaiko darbdavių vis dar ieškančių darbuotojų pagal, tarkime, lytį, o ne sugebėjimus. Pastaruoju metu 15min sulaukė ne vieno akylo skaitytojo laiško, kuriame atkreipiamas dėmesys į neteisingai formuluojamus darbo skelbimus ir diskriminacijos apraiškas juose. Šie skelbimai užkliuvo ir Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai.
Darbo pokalbis
Darbo pokalbis / Fotolia nuotr.

Vienas jų – Vilniuje įsikūrusios restorano „CheCKIN“, kuris šiuo metu ieško indų plovėjo(s). Tarp reikalavimų įrašyta, kad „patirtis nebūtina, viso to moterys moka iš gyvenimo“. Tiesa, po žurnalistės kreipimosi skelbimas jau buvo pakoreguotas. UAB „Jūsų atradimas“ atstovė, prisistatanti kaip „sukimosi virtuvėje meistrė“ Inga Janušonytė, paaiškino, kad skelbimas sukurtas rasti darbuotoją – tiek vyrą, tiek moterį. „Kaip ir matote skelbime“, – lakoniškai pakomentavo restorano atstovė Inga Janušonytė.

Darbo skelbimas
Darbo skelbimas

Internete tokių moteris diskriminuojančių skelbimų – ne vienas. Kitame skelbimų portale įdėtas skelbimas, kuriame ieškomas inžinierius/technikas. Jame aiškiai prie reikalavimų nurodyta lytis – vyras.

Darbo skelbimas
Darbo skelbimas

Stengiasi „susekti“ tokius skelbimus

Skelbimų portalo cv.lt pardavimo specialistė Lina Slabadienė sakė, kad skelbimus įmonės darbuotojai stengiasi tikrinti ir, jei pastebi diskriminacijos apraiškų juose, skelbimus taiso. „Šis skelbimas buvo paskelbtas savaitgalį, pirmadienį „susektas“ ir klientas pats jį ištaisė. Visuomet dėkingi už pastabas, jos padeda mums tobulėti“, – komentavo L.Slabadienė.

Dar viename skelbimų portalų įkeltame skelbime buvo nurodyta, kad ieškomas „degalinės operatorius/dujininkas“, kurio viena iš atsakomybių būtų „kuro užpylimas moterims“. Susisiekus su UAB „Skulas“ atstove Eva, ši paaiškino, kad į šią poziciją gali pretenduoti tiek moterys, tiek vyrai. „Pareigos tiesiog įvardintos bendratimi, o į darbo pokalbį buvo pakviesta tiek pat moterų, tiek pat ir vyrų“, – teigė ji. Degalų pripylimo paslauga esą taikoma abiem lytims. „Remiantis statistika, degalų pripylimo paslauga 90 proc. naudojasi moterys, 90 proc. vyrų šios paslaugos atsisako“, – aiškino ji. Dėl šios priežasties esą skelbime ši funkcija taip ir buvo aprašyta. „Diskriminacijos ketinimų tikrai neturėjome ir neturėsime“, – tikino bendrovės atstovė.

Darbo skelbimas
Darbo skelbimas

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos Komunikacijos skyriaus atstovė ryšiams su visuomene Izabelė Švaraitė 15min teigė, kad diskriminuojantys darbo skelbimai – tai tokie darbo skelbimai, kuriuose prie profesinių reikalavimų darbuotojų kompetencijai (tokių, kaip išsilavinimas, įgūdžiai ar patirties reikalavimai, tiesiogiai susiję su darbuotojų atliekamomis funkcijomis) pateikiami ir su asmens tapatybe susiję reikalavimai, pavyzdžiui, konkrečios lyties, amžiaus, išvaizdos, religijos ir pan. „Taigi, pagal šį apibrėžimą, jūsų minėti skelbimai laikytini diskriminaciniais. Tiesa, jie buvo greit pakeisti“, – atkreipė dėmesį I.Švaraitė.

Anot jos, yra vienas niuansas. „Lietuvių kalboje vyriška giminė laikoma neutralia, tad jei ieškoma, pavyzdžiui, degalinės operatoriaus/dujininko (neįvardijant, kad kandidatas/ė būtinai turi būti vyras) tyrimo dėl lygių galimybių pažeidimo nepradėtume. Tačiau darbdaviams visada rekomenduojame įvardyti ir moteriškos giminės galūnę, pavyzdžiui, operatoriaus/ės“, – komentavo ji.

Pažeidimai daromi dėl nežinojimo

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba atkreipia dėmesį, kad dėl darbo skelbimų užklausų sulaukia tikrai daug.

„Nuo 2016-ųjų vasaros vykdome sąmoningumo didinimo kampaniją #UžKompetenciją, kurios metu skatiname pranešti apie diskriminuojančius darbo skelbimus“, – sako Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos Komunikacijos skyriaus vedėja Mintautė Jurkutė.

Anot jos, tarnyba, gavusi informaciją, susisiekia su darbdaviu ar įgaliotu asmeniu ir informuoja apie pažeidimą bei pataria, kaip galima skelbimą pataisyti, kad į darbo vietą būtų galima pretenduoti visiems. Įmonės paprastai į pastabas esą atsižvelgia ir geranoriškai pakeičia diskriminuojančius reikalavimus.

„Suprantame, kad pažeidimai dažnai padaromi dėl nežinojimo ar neapsižiūrėjimo“, – teigė M.Jurkutė.

Suprantame, kad pažeidimai dažnai padaromi dėl nežinojimo ar neapsižiūrėjimo, – teigė M.Jurkutė.

Pavyzdžiui, 2017 m. vykdant kampaniją „Už kompetenciją" susisiekta su 157 darbdaviais ar jų atstovais, 2018 m. – su 140. Jei darbdaviai skelbimo nepataiso arba nepašalina, pradedamas tyrimas dėl galimo lygių galimybių pažeidimo. Tyrimas pradedamas ir tuo atveju, jei tas pats darbdavys pakartotinai paskelbia įstatymo nuostatoms prieštaraujantį darbo skelbimą. 2017 m. ir 2018 m. buvo pradėti vos 3 tyrimai per metus. „Žinoma, dėl netinkamo skelbimo galima pateikti ir oficialų skundą. Tokiu atveju tarnybos teisininkai iš karto atlieka tyrimą dėl galimo lygių galimybių pažeidimo“, – paaiškino M.Jurkutė.

Per pastaruosius metus tarnyba pastebi sustiprėjusią tendenciją pranešti apie diskriminuojančius darbo skelbimus. „Taip pat vis dažniau matome, kaip patys žmonės į tai atkreipia dėmesį socialiniuose tinkluose, diskutuoja“, – sakė M.Jurkutė.

Informaciją apie netinkamus, diskriminuojančius, darbo skelbimus dažniau atsiunčia jaunesni asmenys. Moterys yra šiek tiek aktyvesnės, nors gana aktyvūs yra ir vyrai. Absoliuti diskriminuojančių darbo skelbimų dauguma buvo susijusi su moterų darbuotojų paieška. Ieškota administratorių, pardavėjų, padavėjų, valytojų, slaugių, auklių, kambarinių, asistenčių, konsultančių. Dažnai skelbime papildomas reikalavimas moterims buvo reprezentatyvi, maloni išvaizda. Vyrų ieškota vairuotojų, pagalbinių darbuotojų, krovikų, administratorių vyrų.

„Dažnai sulaukiame ir prašymo pakonsultuoti su mumis tariamasi dėl tinkamo skelbimo parengimo“, – sakė M.Jurkutė.

Portale 15min, bendradarbiaujant su Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, startavo nauja iniciatyva, skatinanti pastebėti ir nenumoti ranka į diskriminacijos atvejus, „Diskriminacijos radaras“. Pasijutote diskriminuojami dėl lyties, rasės, tautybės, pilietybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, etninės priklausomybės ar religijos? Kreipkitės – mes jums padėsime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito