Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Balkonuose rūkyti uždraudė ir kaitinamojo tabako mėgėjams: gamintojai apgailestauja, iniciatoriai ramūs

Draudimas rūkyti balkonuose galios ir tiems, kurie vartoja elektroninius produktus. Dėl to apgailestauja gamintojai, o draudimo iniciatoriai sako neturintys aiškių įrodymų, jog kaitinamasis tabakas mažiau kenkia sveikatai.
Rūkalai
Rūkalai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimas draudimą rūkyti balkonuose priėmė praėjusią savaitę. Numatyta, kad jis įsigalios kitąmet, bet įstatymą dar turi pasirašyti prezidentas Gitanas Nausėda.

Pakeistame teisės akte numatyta, kad balkonuose ar terasose rūkyti būtų draudžiama, kai bent vienas namo gyventojas prieštarauja rūkymui.

Priimtose pataisose parašyta, kad draudimas taikomas tiek vartojantiems tabaką, tiek tabako gaminius, tiek su tabako gaminiais susijusius gaminius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo posėdis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo posėdis

Iš esmės tai reiškia, kad draudimas apima bet kokius rūkalus.

Vienodi standartai nevienodiems produktams?

Tabako gamintoja „Philip Morris“ apgailestauja, kad draudimas bus taikomas būtent tokiu būdu.

Daugiausiai savo finansuojamais moksliniais tyrimais kompanija bando įtikinti, kad nuo 2014 metų rinkai pristatytas kaitinamasis tabakas, rūkomas IQOS įrenginiu, yra mažiau žalinga rūkymo alternatyva.

Todėl ji kelia klausimą, kodėl įstatymu sugretintos tiek tradicinės cigaretės, tiek tokie produktai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rūkymas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rūkymas

„Keista, kad tuo metu, kai Vakarų pasaulis renkasi mažiau žalingą kelią, Lietuvoje mažesnė žala sulyginama su didžiąja žala ir mažesnės rizikos produktams taikomi tokie patys reikalavimai kaip ir labiausiai žalingiems produktams“, –15min sakė „Philip Morris Baltic“ išorinių reikalų vadovas Baltijos šalims Liudas Zakarevičius.

Šiemet vasarą „Philip Morris“ įgavo dar vieną argumentą, Jungtinių Valstijų Maisto ir vaistų administracijai (FDA) pripažinus, kad IQOS yra „modifikuotos rizikos tabako produktas“.

Ši institucija leidžia JAV rinkoje parduodant ir pristatant IQOS teigti, kad lyginant su tradicinėmis cigaretėmis, ši sistema reikšmingai sumažina kenksmingų ir galimai kenksmingų cheminių medžiagų išsiskyrimą.

Be to, „Philip Morris“ leidžiama teigti, kad moksliniais tyrimais įrodyta, jog visiškai perėjus nuo įprastų cigarečių prie kaitinamojo tabako sistemos, sumažinamas kenksmingų ar galimai kenksmingų cheminių medžiagų poveikis organizmui.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Philip Morris International“
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Philip Morris International“

Anot L.Zakarevičiaus, JAV Maisto ir vaistų agentūra priėmė tokius sprendimus atsižvelgdama į atliktą mokslinių tyrimų analizę.

„IQOS yra pirmasis ir vienintelis elektroninis nikotino produktas, kuriam buvo suteiktas toks leidimas“, – sakė „Philip Morris“ atstovas.

Kitas kompanijos argumentas – kaitinamojo tabako skleidžiamas kvapas mažiau sklinda ore.

„(...) atlikto tyrimo metu nustatyta, kad IQOS garai turi žymiai mažesnį poveikį oro kokybei nei cigarečių dūmai. Tyrimas parodė, kad nedaugelis junginių, kuriuos vis dėlto aptikome, buvo rasti labai mažomis koncentracijomis ir gerokai žemiau maksimalaus poveikio lygio, apibrėžto esamose oro kokybės gairėse“, – tvirtino L.Zakarevičius.

Atkerta: vis tiek kenkia

Vienas iš draudimo rūkyti balkonuose iniciatorių, Seimo narys Tomas Tomilinas sakė, kad įvesti vienodą draudimą visiems gaminiams nuspręsta po konsultacijų su institucijomis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Tomilinas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Tomilinas

„Įstatymo projekto rengimo metu konsultavomės su ekspertais iš Sveikatos apsaugos ministerijos bei Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento“, – 15min sakė politikas.

Vis dėlto jis dar kartą pakartojo, kad rūkyti balkonuose niekas nedraus, jeigu nė vienas iš namo gyventojų nesiskųs.

„Jeigu niekam neskleis dūmų ir nesmirdės, tai ir nesiskųs, tokia logika. Bet jeigu skųsis, draudimas taikomas visiems tabako gaminiams“, – kalbėjo parlamentaras.

Narkotikų, tabako ir alkoholio departamentas teigia, kad kol kas nėra nepriklausomų mokslinių tyrimų, kuriais būtų nustatyta, kad naujoviški kaitinamieji tabako gaminiai yra nežalingi arba nekenkia juos vartojantiems asmenims arba aplinkiniams.

Institucija taip pat cituoja Pasaulio sveikatos organizaciją, nurodančią, jog kaitinamojo tabako sistemos išskiriamame aerozolyje yra daug kitų kenksmingų medžiagų, kurių nėra cigarečių dūmuose, o tam tikrų kenksmingų medžiagų koncentracijos aerozolyje yra didesnės nei įprastinėse cigaretėse.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūkalai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūkalai

„Dar daugiau, Pasaulio sveikatos organizacija, reaguodama į pasirodžiusią informaciją apie Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Maisto ir vaistų administracijos (FDA) sprendimą pripažinti kaitinamojo tabako sistemą IQOS modifikuotos rizikos gaminiu, išplatino viešą pranešimą“, – 15min sakė departamento atstovė Regina Levickienė.

Ji pabrėžė, jog JAV institucija nurodė, kad IQOS pripažinimas modifikuotos rizikos gaminiu nereiškia, jog minėti gaminiai yra saugūs ar patvirtinti FDA, kadangi saugių tabako gaminių nėra.

R.Levickienė taip pat tvirtino, kad FDA patvirtinimai galioja tik JAV, kuri nėra ratifikavusi Tabako kontrolės pagrindų konvencijos. Lietuva šią konvenciją ratifikavo 2003 metais.

Remiantis naujausiais sociologiniais tyrimais, Lietuvoje kasdien rūko kiek daugiau nei penktadalis žmonių, o nors kartą per paskutinį mėnesį rūkė 28 procentai visuomenės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas