Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Devbridge“ programuotojas: gera kurti tai, kas palengvina žmonių kasdienybę

„Jeigu nebijai iššūkių, mėgsti nuolat tobulėti ir nori kurti reikšmingus sprendimus, palengvinančius gyvenimą kitiems – IT yra būtent tau“, – įsitikinęs Rūtenis Turčinas, sukaupęs 11–os metų darbo patirtį IT srityje ir šiuo metu prisidedantis prie jaunųjų programuotojų rengimo JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ įkurtoje nemokamoje „Sourcery for Developers“ akademijoje.
JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ programuotojas (sistemų architektas) ir „Sourcery for Developers“ akademijos lektorius Rūtenis Turčinas.
JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ programuotojas (sistemų architektas) ir „Sourcery for Developers“ akademijos lektorius Rūtenis Turčinas. / Partnerio nuotr.

Prieš daugiau nei trejus metus į įmonę „Devbridge“ atėjęs dirbti vyresniuoju programų sistemų inžinieriumi, R.Turčinas išsikėlė labai aiškius kriterijus darbovietei – technologijų iššūkiai ir nuolatinis mokymasis. Programuotojo teigimu, išbandymai yra darbovietės privalumas – jei netobulėsi profesinėje srityje, pradėsi ieškoti kitos vietos, kur toliau auginti savo žinių bagažą ir kompetencijas.

„Keičiant darbovietę stengiuosi pasirinkti geriausią variantą pagal kriterijus – komanda, technologijos, projektai, procesai. Iš keturių įmonių (dvi Kaune, dvi Vilniuje) „Devbridge“ tada ir dabar pasirodė kaip geriausiu variantu. Nuo pat pradžių man patiko aiškus karjeros planas įmonėje bei galimybė nuolat tobulėti. Pradėjau darbuotis kaip vyresnysis programuotojas (angl. senior software engineer), vėliau kryptingai tobulinau sistemų architektūros žinias, kaupiau patirtį ir šiemet tapau sistemų architektu (angl. software architect). Kitas karjeros etapas, tikiuosi, bus vyresnysis sistemų architektas. Žinoma, tai yra tik vienas iš galimų profesinių kelių. Yra daug variantų – mėgstantiems gilintis į technines detales arba vadovauti didelėms komandoms“, – privalumus vardija specialistas.

Partnerio nuotr./Anot R.Turčino, vienas iš labiausiai motyvuojančių elementų kasdieniame darbe yra sprendžiamos problemos svarbumas ir niekada nenusibostantis darbo procesas.
Partnerio nuotr./Anot R.Turčino, vienas iš labiausiai motyvuojančių elementų kasdieniame darbe yra sprendžiamos problemos svarbumas ir niekada nenusibostantis darbo procesas.

Motyvuoja galutinis rezultatas ir naujos patirtys

Anot R.Turčino, vienas iš labiausiai motyvuojančių elementų kasdieniame darbe yra sprendžiamos problemos svarbumas ir niekada nenusibostantis darbo procesas.

„Kuriame sistemas įvairiems klientams – nuo didžiausių pasaulinių bankų, finansinių institucijų iki pramonės gigantų. Kiekvienas projektas, prie kurio teko dirbti, kėlė iššūkių. Iššūkiai būna dvejopi – nežinoma dalykinė sritis ir naudojamos technologijos. Sklando juokelis, kad programuotojai lengvai galėtų tapti bankų darbuotojais, pilotais ir gydytojais, nes kurdami sistemas turėjo įsigilinti į šias dalykines sritis“, – sako pašnekovas.

Tobulėti įkvepia ir motyvuojanti aplinka bei kolegos. Vyro teigimu, kiekvieną kolegą drąsiai galėtų įvardyti kaip puikų specialistą, turintį kompetencijų. Žinių dalijimosi kultūra ir galimybė mokytis vieniems iš kitų padeda kartu siekti gražių tikslų.

„Malonu kurti ar tobulinti sistemas, kurios automatizuoja procesus ir lengvina žmonių darbą. O kai kurie uždaviniai tiesiog didina gerovę pasaulyje, pvz., automatiškai identifikuojamos pinigų transakcijos, galimai susijusios su nusikalstamu pasauliu. Dar labiau motyvuoja kurti sistemas medicinos sektoriui, nes didinant darbo efektyvumą toje srityje, daugiau laiko gali būti skiriama žmonėms ir jų sveikatai“, – sako Rūtenis.

Programuotojo darbas, anot specialisto, yra ne tik įdomus ir dinamiškas, tačiau ir plečia akiratį. „Įvairūs susitikimai su potencialiais ar esamais klientais dažnai vyksta už Atlanto. Būnant ten laisvalaikiu teko aplankyti daug įžymių vietų, muziejų. Neišdildomą įspūdį paliko Niagaros bei Oregono kriokliai, smagu maudytis Ramiajame vandenyne. Aišku, kai kurie vizitai sukėlė daugiau baimės nei džiaugsmo (amerikietiški kalneliai – Six Flags America), bet svarbiausia – įdomi patirtis, nesibaigianti vien žiūrėjimu į monitoriaus ekraną“, – įspūdžiais dalijosi „Devbridge“ darbuotojas.

Darbe lydi iššūkiai ir įvairovė

Šiuo metu R.Turčinas dirba projekte ir kuria naują produktą, reikalingą daugeliui pasaulinių oro linijų. Sistema pagerins jų darbo efektyvumą, sumažins kaštus bei atsiras galimybė klientams pasiūlyti daugiau palankių skrydžių pasiūlymų.

„Techninių iššūkių čia tikrai netrūksta – skirtingų duomenų srautų analizė, teisingas duomenų interpretavimas, normalizavimas, agregavimas ir prasmingų rezultatų pateikimas realiu laiku. Teisingai interpretuoti visus duomenis – mūsų siekis, tačiau tai įgyvendinti sudėtinga. Tad su duomenų analitikų pagalba stengiamės kurti optimalius algoritmus, kartu įgyvendinti geriausią rezultatą. Šiame projekte atlieku techninio vadovo bei architekto roles. Darbuojamės jau daugiau nei vienerius metus. Komandos dydis svyruoja pagal tai, kaip greitai ir kiek daug reikia sukurti naujo funkcionalumo. Buvo etapas, kai komandoje dirbo daugiau nei 20 inžinierių“, – pasakoja programuotojas.

Technologiniai iššūkiai R.Turčiną lydi kasdien ir nors kolegos dažnai „Devbridge“ organizacijoje į jį kreipiasi kaip į geriausią programavimo kalbos JAVA profesionalą, specialistas įsitikinęs, kad apsiriboti kuria nors viena iš programavimų kalbų nesiekia, o ir išmokti naują, nėra taip jau sudėtinga.

Partnerio nuotr./Jau devintus metus skaičiuojanti nemokama „Sourcery for Developers“ akademija kviečia tobulintis ne tik jaunuosius programuotojus, studentus, bet ir profesijos kryptį nusprendusius keisti suaugusius žmones.
Partnerio nuotr./Jau devintus metus skaičiuojanti nemokama „Sourcery for Developers“ akademija kviečia tobulintis ne tik jaunuosius programuotojus, studentus, bet ir profesijos kryptį nusprendusius keisti suaugusius žmones.

„Kad praplėstume technologijų akiratį ir kompetencijas, patartina programuoti daugiau nei viena kalba. Nėra auksinės kalbos, geriausiai tinkančios visiems uždaviniams spręsti. Pats esu programavęs daug įvairių kalbų, daugiausiai laiko dirbęs JAVA. Ši kalba yra laiko patikrinta, gyvuoja nuo 1995 m. ir praktiškai visada laikėsi populiariausių kalbų TOP 10 reitinge. Pagal šių metų „Github“ populiarumo reitingus, JAVA užima 3–čiąją vietą. Ši kalba dažniau yra naudojama kuriant sistemas bankams, finansinėms institucijoms. Įdomiausi techniniai iššūkiai, panašiai kaip ir dabartiniame projekte – teisingas didelių duomenų interpretavimas, greitas agregavimas ir rezultato pateikimas. Įdomūs techniniai iššūkiai pastaruoju metu yra ieškant našumo ir kaštų kompromiso, nes debesų sprendimai (Serverless, AWS S3) kainuoja daug mažiau, tačiau reikia pasukti galvą norint pasiekti reikiamą našumą“, – sako Rūtenis.

Profesionalas privalo nuolat tobulėti

Jau devintus metus skaičiuojanti nemokama „Sourcery for Developers“ akademija kviečia tobulintis ne tik jaunuosius programuotojus, studentus ar profesijos kryptį nusprendusius keisti suaugusius žmones, tačiau padeda kompetencijų lauką plėsti ir prie akademijos lektorių rato prisijungusiems specialistams.

„Pradėjau dėstyti norėdamas paįvairinti kasdienį darbą ir sustiprinti ne tik techninius savo įgūdžius, o ir bendravimą su auditorija, tinkamą turinio pateikimą bei dėmesio išlaikymą. Dėstydamas atradau ir kitų privalumų – naudinga dalytis savo per 11 metų sukaupta darbo patirtimi. Kuo daugiau turėsime profesionalių IT specialistų, tuo sėkmingesnis bus Lietuvos rytojus. IT apima platų įvairių veiklų spektrą. Čia savo kelią atranda daug žmonių – nuo kūrybingų menininkų iki duomenų analitikų ar įrenginių bei robotų technikų. Todėl gera prisidėti įkvepiant ir motyvuojant galbūt vieną dieną būsimus savo kolegas“, – sako R.Turčinas.

Programuoti nuo vaikystės pradėjęs Rūtenis prisimena, kad kūrybinė laisvė ir neribotos galimybės skaitmeninėje erdvėje, kur sukurti galima praktiškai viską, jį motyvuoja ir šiandien.

„Pirmą tinklalapį įmonei sukūriau būdamas 16–os metų. Mokiausi Veisiejų Sigito Gedos gimnazijoje, ten informatikos mokytojas Juozas Černeckas mane ruošė įvairioms informatikos olimpiadoms. Baigiau ir jaunųjų programuotojų mokyklą. Buvo aišku, kad savo ateitį noriu sieti su informatika. Turėjau keletą Dr. J.P.Kazicko olimpiadų diplomų, su kuriais universitetai priimdavo studijuoti be konkurso. Reikėjo pasirinkti, kur studijuosiu, tad be didelių dvejonių pasirinkau Kauno technologijų universitetą ir ten taip pat baigiau magistro studijas“, – kelią į IT sritį prisimena vyras.

„Sourcery“ akademijos studentus įkvėpti studijuoti ir semtis žinių siekiantis R.Turčinas įsitikinęs, kad ne visada, siekiant savo svajonės, reikia nueiti tokį ilgą kelią. Tačiau mokytis daug tikrai reikės. Vyras džiaugiasi, kad darbas su būsimaisiais programuotojais padeda nesustoti vietoje ir pačiam tobulėti. „Visi, kurie praeina atranką ir įstoja į akademiją, yra labai motyvuoti ir žingeidūs. Jie neleidžia per daug atitrūkti nuo realybės. Užduoda tokius klausimus, į kuriuos kartais būna sunku atsakyti neperskaičius technologijų dokumentacijos. Tikiuosi, kad pavyksta įkvėpti studentus, nes baigę „Sourcery“ studijų kursą nemažai jų gauna darbo pasiūlymų ir pradeda pirmuosius žingsnius IT karjeros link“, – teigia lektorius.

„Sourcery for Developers“ – tai du kartus per metus – rudenį ir pavasarį – vykstanti nemokama trijų mėnesių trukmės akademija pradedantiesiems, norintiems ugdyti savo programavimo srities kompetencijas bei greičiau integruotis į technologijų darbo rinką. Pakvietimus į nuotolinius kursus gaus 55 užsiregistravę kandidatai iš Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos.

Dalyviai dirbs grupėse, kuriose visi norintys gilins savo žinias mokymų bei individualių ir grupinių užduočių metu. Rudenį dalyviai mokysis JAVA programavimo kalbos, o pavasarį – .NET technologijų. Akademijos dalyviai kurs tikrus internetinių tinklalapių projektus, įtvirtins gautas teorines žinias praktiškai, taikys Agile projektų valdymo metodiką ir principus, susipažins su programinės įrangos kūrimo bei diegimo procesais. Studentai dirbs tikruose projektuose ir lankys nuotolines kassavaitines paskaitas bei tobulins turimus įgūdžius komandinio darbo metu. Jiems padės kompanijoje dirbantys profesionalai – mentoriai ir lektoriai.

Norintys dalyvauti akademijoje, kviečiami registruotis iki 2020 m. spalio 1 d. (įskaitytinai).

Daugiau informacijos apie „Sourcery for Developers“ akademiją rasite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento