Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Didieji britų prekybos tinklai įspėjo – „Brexit“ be sutarties pasitiks tuščiomis lentynomis

Didžiausi Jungtinės Karalystės prekybos tinklai parašė įspėjamąjį laišką šalies parlamentui, kuriame teigė, kad „Brexit“ be sutarties scenarijus parduotuvių lentynas paliks tuščias.
Paskelbus apie „Prismos“ uždarymą lietuviai šluoja parduotuvės lentynas
Tuščios lentynos parduotuvėje / 15min skaitytojo nuotr.

Vadinamasis kietasis „Brexit“ scenarijus gali paveikti milijonus Jungtinės Karalystės vartotojų ir sukelti maisto produktų tiekimo sutrikimus.

„Sainsbury’s“, „Lidl“, „Marks & Spencer’s“, „Co-op“, „Waitrose“ ir „Morrison’s“ tinklai yra tarp pasirašiusių įspėjimo laišką. Prie jų prisidėjo ir „Pret“, „KFC“, „McDonald’s“ ir „Starbucks“. Bendrame laiške prekybininkai įspėjo apie pasekmes, kurios paveiktų maisto produktų pasirinkimą, kokybę ir kainą, rašo „Huffingtonpost“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Sainsbury`s“ prekybos tinklas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Sainsbury`s“ prekybos tinklas

Su laišku galima susipažinti čia.

Laiške taip pat teigiama, kad maždaug trečdalis Jungtinėje Karalystėje parduodamų maisto produktų įvežama iš ES šalių, o, pavyzdžiui, salotų – 90 proc., pomidorų – 80 proc., vaisių – 70 proc.

Be to, verslas įspėjo, kad, nepaisant pastangų, galimybės suvaldyti riziką išėjimo be sutarties atveju yra „limituotos“.

„Įmonės kiek įmanoma kaupia atsargas, bet visos šaldymo saugyklos jau yra užpildytos, ir Jungtinėje Karalystėje liko mažai sandėliavimo vietų“, – rašoma laiške.

Verslininkai priduria, kad net jeigu ir būtų daugiau vietos, greitai gendančių produktų, pavyzdžiui, salotų lapų ar šviežių vaisių, yra neįmanoma ilgai laikyti.

„Net jeigu visi produktai ir nebus tikrinami pasienyje, didžiuliai sutrikimai gali ištikti Kalė uoste, nes Prancūzijos vyriausybė pranešė padidinsianti produktų patikrą, o tai prives prie labai vėluojančių pristatymų“, – rašoma prekybos tinklų atstovų laiške.

Vartotojams sumažės pasirinkimo galimybė parduotuvėse. Net jeigu Jungtinė Karalystė įvežamoms daržovėms bei vaisiams ir toliau taikys nulinį importo tarifą, šalies ūkininkų laukia sunkūs laikai – eksporto rinkose jų produkcija bus apmokestinta muitais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas