Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dujų tiekimo sutartis su Kinija – akmuo po „Gazprom“ kaklu

Kuomet 2014 m. gegužę Rusijos dujų milžinė „Gazprom“ pasirašė 400 mlrd. dolerių vertės kontraktą, pagal kurį ši žaliava bus tiekiama į Kiniją 30 metų, Maskvoje tvyrojo džiaugsmas. Tačiau dabar šiai sutarčiai kritikos negaili daugelis ir manoma, kad pačiam „Gazprom“ ji gali tik atnešti nuostolius, rašo naujienų svetainė businessinsider.com.
Rusijos ir Kinijos atstovai Šanchajuje per 400 mlrd. dolerių vertės dujų tiekimo kontrakto pasirašymą
Rusijos ir Kinijos atstovai Šanchajuje per 400 mlrd. dolerių vertės dujų tiekimo kontrakto pasirašymą / „Scanpix“/AP nuotr.

Finansinių paslaugų bendrovės „Morgan Stanley“ analitikai spėja, kad šio dujotiekio statyba gali būti pavėlinta mažiausiai pusę metų, o pirmosios dujos Kiniją pasieks ne anksčiau kaip 2019 m. viduryje.

Dujotiekio statyba gali būti pavėlinta mažiausiai pusę metų, o pirmosios dujos Kiniją pasieks ne anksčiau kaip 2019 m. viduryje.

Iš pradžių planuota, kad dujų tiekimas į Kiniją prasidės 2018 m.

„Remiantis nesenu „Interfax“ pranešimu, ši sutartis buvo aktyvuota (2015 m.) gegužės 13 d. – septyniais mėnesiais vėliau negu planuota. Tai reiškia, kad eksportas iš Rusijos gali prasidėti ne anksčiau kaip 2019 m. gegužę. Galutinis nustatytas dujotiekio paleidimo terminas dabar – 2021 m. gegužė. Tuo pačiu metu, liepos pabaigoje Kinija nutraukė antrojo planuoto dujotiekio iš Vakarų Sibiro į Kinijos šiaurės vakarų Sindziango regioną projektą“, – pirmadienį paskelbė „Morgan Stanley“ analitikai.

Tačiau tai ne pirma problema, su kuria susiduria „Gazprom“ dėl šio sandorio.

Praėjusią savaitę „Financial Times“ ataskaitoje pažymėta, kad kontrakte nėra jokių saugiklių, apsaugosiančių „Gazprom“ nuo užsitęsusio pigios naftos laikotarpio. Analitikai tvirtina, kad esant dabartinėms naftos kainoms, šis projektas yra nepelningas arba gali būti net nuostolingas valstybinei Rusijos dujų bendrovei.

2014 m. gegužę „Brent“ rūšies naftos barelis kainavo daugiau negu 100 dolerių, tačiau jau po metų jo kaina sumažėjo net 56 proc.

Maža to, neseniai paskelbti duomenys atskleidė, jog nuo finansų krizės pradžios „Gazprom“ rinkos vertė sumažėjo net penkiais šeštadaliais.

Vakarų sankcijos su Kremliumi susijusioms Rusijos bendrovėms dėl karo Ukrainoje taip pat sudavė smūgį „Gazprom“. Bendrovei negaunant vakarietiškų technologijų, stringa didieji Rusijos energetikos projektai, kurie turėjo padėti Kremliui Europos rinką pakeisti Azija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai