Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dūseikių globos namai perka automobilį: naują, bent 3,5 l tūrio, 190 kW galios

Dūseikių (Telšių rajonas) socialinės globos namai nusprendė įsigyti automobilį – bent 2015 metų, bent 3,5 l tūrio, ne mažesnės nei 190 kW galios. Šios ir kitos labai konkrečios sąlygos automobilių ekspertus ir Viešųjų pirkimų tarnybą verčia manyti, kad viešasis pirkimas parašytas jau konkrečiam pardavėjui, turinčiam kaip tik tokią mašiną, kokios prašoma. O globos namų direktorius atšauna, kad mašina yra negalinga, ir meta ragelį.
2012-ųjų „Toyota Land Cruiser V8“
2012-ųjų „Toyota Land Cruiser V8“ / Gamintojo nuotr.

Reikalavimai – labai konkretūs

Globos namai perka automobilį savo globotiniams vežioti. Nurodyta, kad reikalingas 7-8 vietų automobilis. 15min kalbintų automobilių ekspertų teigimu, tokio automobilio litražas gali nesiekti ir 2 litrų, nebūtina ir 190 kW galios.

Jų vertinimu, tai yra premium klasės automobilis. Be to, panašu, kad sąlygos parašytos konkrečiam automobiliui įsigyti, nes reikalavimai – labai specifiniai.

Pavyzdžiui, nurodyta, kad „variklio padėtis priekyje išilgai“, automobilis turi būti bent 2015 metų, automatinės pavarų dėžės, priekiniais arba visais varomais ratais, degalų tipas – benzinas, jame turi būti šildomas galinis langas, galinė vaizdo kamera.

Maksimali tokio automobilio kaina – 21 tūkst. eurų. Beje, sąlygose numatytas ir automobilio pristatymo terminas – ne ilgiau kaip 10 dienų po sutarties įsigaliojimo. Terminas – labai trumpas, todėl parduoti jį gali tik tas, kieno garaže jau stovi reikalavimus atitinkanti transporto priemonė.

Beje, ekspertų vertinimu, nedaug automobilių apskritai atitinka visus suminėtus reikalavimus. Gali būti, kad rengiamasi pirkti „Toyota Land Cruiser V8“ ar „Toyota Sienna“ automobilį. Ekspertai taip pat mano, kad tai galėtų būti „Mercedes-Benz GLS“ ar „Cadillac Escalade“ automobiliai – variantų tikrai nėra daug.

Direktorius: automobilis – visai ne galingas

Įstaigos direktorius Remigijus Šimkus, išgirdęs 15min klausimus, tik susijuokė. 3,5 litro – visai negalingas automobilis, jis pats tokį vairuoja.

„Klausykit, aš tokį patį automobilį turiu nuosavą, jis visai negalingas. Čia ne taip, kad dyzeliukas su vienu žmogumi po miestą važinėtis, čia 8 žmones reikia vežti saugiai. Ne sau asmeniškai, ne direktoriui, čia globotiniams, gyventojams skirta vežiot mašina“, – 15min aiškino jis.

„Čia jums tik atrodo (kad automobilis galingas – 15min). Aš daugiau neturiu komentarų“, – pridūrė R.Šimkus.

Paklaustas, kas konkrečiai rašė šio pirkimo sąlygas, jis nuo klausimo išsisuko.

„Mes paskelbėme viešai. (…) Mums reikėjo miniveno, taip ir parašėm“, – paaiškino jis ir padėjo ragelį.

Viešųjų pirkimų tarnyba: blogai

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) 15min paaiškino, kad šis pirkimas vykdomas pažeidžiant reikalavimus.

Automobilio pristatymo laikas yra akivaizdžiai per trumpas. Be to, kai kurie reikalavimai, tarkime, automobilio variklio padėtis, verčia manyti, kad konkursas parengtas konkrečiam automobiliui, taigi veikiausiai ir pardavėjui.

VPT pažadėjo imtis veiksmų dėl šio pirkimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas