E.Šiškauskienė: viešbučiams ir restoranams trūksta informacijos dėl koronaviruso grėsmės

Lietuvoje dėl koronaviruso grėsmės paskelbta ekstremali situacija, raginama saugotis, vengti masinių susibūrimo vietų, tikrinami žmonės, atvykę iš viruso apimtų vietų. Tačiau ką daryti restoranams ir viešbučiams, kur lankosi nemažas žmonių srautas, o higienos reikalavimai yra aukščiausi? Kol kas rekomenduojama dezinfekuotis, palaikyti švarą, tačiau neaišku, ką daryti kilus didesnei ligos grėsmei.
Evalda Šiškauskienė
Evalda Šiškauskienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

15min polapyje – visos naujienos apie koronavirusą.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos (LVRA) prezidentė Evalda Šiškauskienė 15min sakė, kad tiek apgyvendinimo, tiek maitinimo įstaigos gavo rekomendacijas iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) bei Ekonomikos ir Inovacijų ministerijos. Bet tai yra bene paprasčiausi patarimai: rankų, paviršių dezinfekavimas, švaros palaikymas. Kol kas nežinoma, kokių priemonių reiktų imtis kilus rimtesniems atvejams.

123rf.com nuotr./Viešbutis
123rf.com nuotr./Viešbutis

„Kiek mėginame prisibelsti ir gauti atsakymus į LVRA nariams ypač rūpimus klausimus, visos institucijos atsitvėrusios tylos siena. Kaip elgtis ir kas yra mūsų sektoriui ekstremali padėtis? Kaip elgtis su atvykusiais į viešbučius svečiais iš užkrėstų regionų? Kas kompensuos išlaidas, jei viešbutyje paskelbtų karantiną? Kur pirkti dezinfekcines priemones, nes jų nebėra? Labai tikimės šiandien aiškumo ir komunikacijos po Vyriausybės posėdžio, visiems esame parašę laiškus“, – dėstė E.Šiškauskienė.

Dabar tik dezinfekuoja

15min paklausė kelių įstaigų, kaip jos saugosi nuo galimos koronaviruso grėsmės.

Restorano „Jurgis ir Drakonas“ vykdančioji direktorė Giedrė Eiliakas 15min atsakė, kad įmonė savo darbuotojams paruošė bendrą svarbiausią informaciją, ką jie turi žinoti apie koronavirusą, bei taisykles, kurios padės būti saugesniems ir sveikesniems.

„Jurgio ir Drakono“ nuotr./Picerija „Jurgis ir Drakonas“
„Jurgio ir Drakono“ nuotr./Picerija „Jurgis ir Drakonas“

„Darbuotojai informuoti apie viruso simptomus ir kaip jie turėtų elgtis, jei įtartų užsikrėtus. Visuose restoranuose nuolatos naudojame dezinfekavimo priemones, tačiau atsižvelgiant į saugumą dezinfekavimą padažniname nuo šio savaitės, taip pat dažniau vėdinsime patalpas“, – atsakė G.Eiliakas.

Ji nurodė, kad darbuotojai skatinami kreiptis į gydymo įstaigas, vos pajutę ligos simptomus.

Kiek mėginame prisibelsti ir gauti atsakymus į LVRA nariams ypač rūpimus klausimus, visos institucijos atsitvėrusios tylos siena, – sakė E.Šiškauskienė.

Vilniaus „Akropolyje“, kur po vienu stogu yra kelios dešimtys restoranų, taip pat pagrindinė apsisaugojimo priemonė yra higiena, švaros palaikymas ir patalpų, paviršių dezinfekcija.

Visų Vilniaus „Akropolio“ maitinimo įstaigų darbuotojai yra papildomai informuoti apie higienos laikymąsi, taip pat imamasi papildomų dezinfekcinių priemonių: pavyzdžiui, didžiausia maitinimo paslaugas teikianti įmonė „Delano“ visus stalus dezinfekuoja valymo dezinfekavimo priemonėmis, tai pat papildomai įrengė dezinfekatorius šalia įėjimų. Dezinfekatorius prie pirkinių vežimėlių kabina ir „Maxima“ bei kartu su „Ermitažu“ dažniau dezinfekuoja vežimėlių rankenas. Atidžiai stebime situaciją, tad jeigu tik prireiks, – imsimės ir kitų priemonių“, – 15min komentavo „Akropolis Group“ komunikacijos departamento vadovas Dominykas Mertinas.

123rf.com nuotr./Restorane
123rf.com nuotr./Restorane

Anot jo, apie prevencines priemones informuotos visos „Akropolyje“ veikiančios įmonės. Šiomis dienomis papildomų dezinfekatorių atsiras Šiaulių ir Klaipėdos „Akropoliuose“. Dezinfekuojami ir kiti paviršiai – durų rankenos, eskalatorių porankiai ir kt.

„Patalpos yra nuolat valomos bei prižiūrimos laikantis visų taisyklių“, – patikino D.Mertinas.

Viešbučio „Holiday Inn“ Priėmimo tarnybos vadovė Lina Šarkūnienė 15min atsakė, kad vadovaujasi Vilniaus miesto savivaldybės pateiktomis rekomendacijomis. Kaip ketvirtadienį pranešime žiniasklaidai išplatino savivaldybė, rekomendacijos yra šios:

Vilniaus miesto savivaldybės nuotr./Rekomendacijos dėl koronaviruso grėsmės įmonėms Vilniuje
Vilniaus miesto savivaldybės nuotr./Rekomendacijos dėl koronaviruso grėsmės įmonėms Vilniuje

Restoranų grupės „Fortas“ Rinkodaros vadovas Kęstutis Markevičius 15min komentavo, kad kiekvieno restorano vadovas asmeniškai atsakingas už atidžią savo savo darbuotojų sveikatos būklės stebėseną.

„Kilus nors menkiausiam įtarimui, darbuotoją nušaliname nuo darbo, prašome matuotis temperatūrą, kreiptis į medikus. Atidžiai sekame visą informaciją, dalijamės ja su savo padaliniais, imamės papildomos informacinės sklaidos bei padidintų saugos ir higienos priemonių įvedimo“, – teigė K.Markevičius.

Pasak jo, pakartotinai išsiųstos PSO rekomendacijos ir instrukcijos dėl papildomų higienos priemonių įsivedimo. Statomi papildomi dezinfekatoriai svečiams salėje, gamybinėse patalpose, tualetuose.

Kilus nors menkiausiam įtarimui, darbuotoją nušaliname nuo darbo, – sakė K.Markevičius.

„Organizuojame papildomus mokymus: išorinė įmonė kitą savaitę apvažiuos visus mūsų restoranus, instruktuos visus darbuotojus kiekviename padalinyje“, – nurodė restoranų „Fortas“ atstovas.

Straipsnis vėliau bus papildytas.

VIDEO: Specialistės patarimai, kaip apsisaugoti nuo koronaviruso

Paskelbta ekstremali padėtis

Lietuvoje koronavirusas niekam nenustatytas. Iki ketvirtadienio ryto atlikti 47 tyrimai, visi jie neigiami. Dar 12 tyrimų rezultatų laukiama. Valstybės ekstremaliųjų situacijų centras ketvirtadienį popiet renkasi į pirmąjį posėdį, kuriame tarsis dėl priemonių prieš koronavirusą.

Nepaisant to, tačiau vaistinėse vargiai beliko apsauginių medicininių kaukių, parduotuvėse baigėsi respiratoriai, išaugo rankų dezinfekantų pardavimai.

Anksčiau išplatintame pranešime Santaros klinikų medikai, reaguodami į šiuo metu kilusį visuomenės nerimą dėl naujojo koronaviruso infekcijos, nori gyventojus informuoti, kad šiuo žiemos periodu pagrindinė kvėpavimo takų uždegimo priežastis yra sezoninio gripo infekcija, kurios sergamumo pakilimas šiuo metu ir stebimas. Jei pacientas pajuto peršalimo simptomus ir neturėjo glaudaus kontakto su užsikrėtusiuoju koronavirusu, didžiausia tikimybė, kad asmuo yra užsikrėtęs gripo A virusu ar kitais dažnai aptinkamais kvėpavimo takų infekcijų sukėlėjais, tokiais kaip rinovirusas, metapneumovirusas, bokavirusas, respiracinis sincitinis virusas ir kiti.

VIDEO: Naujos SAM rekomendacijos dėl koronaviruso

Pajutus pirmuosius peršalimo ar gripo požymius (galvos, gerklės, raumenų skausmas, kosulys, didelis karščiavimas), rekomenduojama kreiptis į šeimos gydytoją, kuris, įvertinęs paciento būklę, nuspręs dėl indikacijų tyrimams ir priešvirusiniam gydymui. Susirgusiems rekomenduojama nevykti į darbą ar ugdymo įstaigas, gerai vėdinti patalpas, dažnai plauti rankas su šiltu vandeniu ir muilu, neliesti neplautomis rankomis veido ir akių, laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo, naudoti vienkartines servetėles, o sveikiesiems – vengti kontakto su sergančiaisiais.

TAIP PAT SKAITYKITE: 15min atsako į dažniausiai užduodamus klausimus apie koronavirusą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis