Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EK „MasterCard“ skyrė 570 mln. eurų baudą: kentėjo ir pirkėjai, ir pardavėjai

Europos Komisija nubaudė „MasterCard“ 570 mln. eurų bauda už tai, kad įmonė apribojo pardavėjų galimybes pasinaudoti palankesnėmis bankų siūlomomis paslaugomis ir taip gauti mažesnę kainą. Dėl to kentėjo ne tik verslas, bet ir pirkėjai, mat toks įmonės elgesys veikiausiai lėmė ir išaugusias kainas.
„MasterCard“
„MasterCard“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„MasterCard“ yra antra mokėjimo kortelių sistema Europos ekonominėje erdvėje pagal kortelių ir pervedimų skaičių. Pagal „MasterCard“ sistemą bankai siūlo atlikti mokėjimus kortelėmis „MasterCard“ ir „Maestro“.

„MasterCard“ veikia kaip platforma, kuria pasinaudodami bankai savo klientams suteikia mokėjimo korteles, užtikrina mokėjimus kortelėmis.

Mokėjimai kortelėmis bendrojoje rinkoje yra labai svarbūs tiek vietos, tiek tarptautiniams pervedimams, įsigijimams internetu. Verslas Europoje maždaug pusę savo pajamų gauna būtent iš atsiskaitymų kortelėmis.

Kai vartotojas moka debetine arba kreditine kortele parduotuvėje (gali būti ir elektroninė parduotuvė), prekybininko bankas moka tarpbankinį mokestį kliento bankui. Prekybininko bankas šį mokestį perkelia pačiam prekybininkui, kuris dažniausiai jį įskaičiuoja į galutinę prekės kainą, kurią sumoka net ir tie vartotojai, kurie kortelėmis neatsiskaitinėja.

„MasterCard“ taisyklės reikalauja, kad prekybininką aptarnaujantys bankai taikytų tos šalies, kurioje veikia, tarpbankinius mokesčius. Iki 2015 metų gruodžio, kai buvo nustatytos viršutinės mokesčių ribos, tarpbankiniai mokesčiai labai smarkiai svyravo skirtingose valstybėse.

Dėl to prekybininkai, veikiantys didelių tarpbankinių mokesčių šalyse, negalėjo pasinaudoti juos aptarnaujančių bankų, įsikūrusių kitoje valstybėje, siūlomais mažesniais tarpbankiniais mokesčiais.

2013 metų balandį Europos Komisija pradėjo tyrimą, ar „MasterCard“ taikomos taisyklės nepažeidžia Europos Sąjungos antimonopolinių taisyklių.

Europos Komisija nustatė, kad dėl jų prekybininkus aptarnaujantys bankai mokėjo didesnius mokesčius, nors būtų galėję sutaupyti, pasinaudodami bankų kitose šalyse įkainiais. Tai lėmė didesnes išlaidas prekybininkams, o taip pat ir vartotojams, taip pat apribojo tarptautinę konkurenciją.

Europos Komisija nusprendė, kad „MasterCard“ taisyklės neleido prekybininkams sutaupyti, apribojo bankų tarptautinę konkurenciją ir taip pažeidė antimonopolijos taisykles. Dėl to „MasterCard“ skirta 570 mln. eurų bauda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento