Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES iš tarptautinių bendrovių reikalaus daugiau mokestinių duomenų

Remiantis Europos Komisijos planais, kuriuos ketinama paskelbti šią savaitę, iš tarptautinių įmonių, kaip „Google“, IKEA ar „Amazon“, bus reikalaujama viešai skelbti duomenis apie gautą pelną ir sumokėtus mokesčius kiekvienoje ES valstybėje narėje, kurioje šios įmonės veikia, rašo „The Wall Street Journal“.
„Google“ logotipas
„Google“ logotipas / „Scanpix“ nuotr.

EK ketina antradienį pateikti naujų taisyklių projektą ir šios taisyklės bus dalis priemonių, skirtų kovai su mokesčių vengimu. Panašios taisyklės jau taikomos ES veikiantiems bankams.

Remiantis naujomis taisyklėmis, ES veikiančios kompanijos, kurių metinės pajamos viršija 750 mln. eurų, privalės pateikti informaciją apie pelną ir mokesčius kiekvienoje ES šalyje. Šie reikalavimai taip pat bus taikomi ir vidutinėms bei didelės tarptautinių kompanijų dukterinėms bendrovėms, veikiančioms Bendrijoje.

Kiekvienais metais ES valstybės narės negauna 50–70 mlrd. eurų mokestinių pajamų dėl mokesčių vengimo.

Šių metų sausį Komisija pasiūlė nustatyti taisykles, kurios užkirstų kelia didelio masto mokesčių vengimui Europoje, kur šalių vyriausybėms sunkiai sekasi užlopyti biudžeto skyles po finansų krizės. Tačiau tos taisyklės numatė, kad informacija būtų teikiama tik mokesčių tarnyboms. O naujos taisyklės numatytų, kad kompanijų mokestinė informacija būtų viešai prieinama.

Lemiamu veiksniu, turėjusiu įtakos Briuselio pozicijai, buvo vadinamųjų „Panamos popierių“ paskelbimas balandžio pradžioje. Tuomet buvo nutekintos ištraukos iš 11,5 mln. dokumentų, kuriuose nurodoma, jog Panamoje veikianti kompanija „Mossack Fonseca“ padėjo klientams plauti pinigus ir vengti mokesčių.

„Po „Panamos popierių“ paskelbimo niekam neliko nė mažiausios abejonės, jog mums reikalingas informacijos pateikimas apie kiekvieną šalį“, – sakė ES ekonomikos ir finansų reikalų, mokesčių ir muitų komisaras Pierre'as Moscovicis.

EK duomenimis, naujosios taisyklės būtų taikomos maždaug pusseptinto tūkstančio kompanijų, 2000 kurių turi būstines Europoje.

Remiantis Europos Parlamento tyrimų tarnybos duomenimis, kiekvienais metais ES valstybės narės negauna 50-70 mlrd. eurų mokestinių pajamų dėl mokesčių vengimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai