Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES lustų gamintojai „Qualcomm“ už „grobuonišką“ kainodarą skyrė 242 mln. eurų baudą

JAV lustų gamybos milžinė „Qualcomm“, kuriai tenka grumtis konkurencinėse kovose Azijoje ir Jungtinėse Valstijose, sulaukė naujo smūgio – Europos Sąjungoje (ES) bendrovei už konkurencijos įstatymų pažeidimus ketvirtadienį buvo skirta 242 mln. eurų baudą.
„Qualcomm“
„Qualcomm“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Briuselis bendrovei skyrė jau antrą šimtamilijoninę baudą. Tiesa, naujoji bauda yra kelis kartus mažesnė už pirmąją, kuri buvo skirta 2018 metų sausį ir sudarė 997 mln. eurų.

„Mūsų tyrimas parodė, jog „Qualcomm“ nuo 2009 metų vidurio iki 2011 metų vidurio piktnaudžiavo savo dominuojančia padėtimi [rinkoje] ir taikė grobuonišką kainodarą“, – pažymima Europos Komisijos paskelbtame pranešime.

Lustai, kurių kainas Komisijos konkurencijos prievaizdai nagrinėjo šioje byloje, „yra vienos pagrindinių sudedamųjų dalių, kurios yra reikalingos, kad mobilieji prietaisai galėtų prisijungti prie interneto“, pareiškė už konkurenciją atsakinga Komisijos narė Margrethe Vestager.

„Siekdama pašalinti konkurentą, „Qualcomm“ šiuos produktus pagrindiniams užsakovams parduodavo už mažesnę nei savikaina kainą“, – pridūrė ji.

Pasak Komisijos, „Qualcomm“ parduodavo mikroschemų rinkinius Kinijos milžinams „Huawei“ ir ZTE – savo strateginiams užsakovams, – „siekdama išstumti „Icera“, kuri tuo metu buvo pagrindinė bendrovės varžovė“.

2011 metų gegužę „Icera“ įsigijo JAV technologijų bendrovė „Nvidia“, kuri, susirūpinusi dėl Komisijos vykdomo tyrimo, 2015 metais nusprendė likviduoti šį verslą.

Beje, JAV teismas gegužės mėnesį nusprendė, jog „Qualcomm“ „varžė konkurenciją“ ir su savo užsakovais privalo iš naujo susiderėti dėl kainų, kurios turi didelės įtakos išmaniųjų telefonų rinkai.

Baudos, kurias konkurencijos taisykles pažeidžiančioms bendrovėms gali skirti Europos Komisija, gali sudaryti iki 10 proc. jų pardavimų pasaulio rinkoje. „Qualcomm“ pardavimai 2018 metais sudarė 22,73 mlrd. JAV dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai